EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4351

Bijdrager:

Jaar:

1986

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

212 Rochusbuurt

Straat:

Tuinstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Stratum, St Jorisschool / St Jansschool / De Hasselbraam

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St. Jorisschool, Tuinstraat.

Beschrijving

Dit zijn leraren en invallers van de roomskatholieke basisschool de St. Jorisschool in de Tuinstraat. Nu heet deze school de Hasselbraam. Leraar helemaal links is de heer Van Kraaij (van de 4e klas), helemaal rechts is de heer Citroe (5e klas) en naast hem staat mevr. Valkenburg (1e klas). Schooljaar 1986-1987.


Geplaatst op

27-05-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 16-07-2006
Naam: Peter Ramaekers  
img

Van Kraaij (Paul?) woonde m.i. schuin tegenover de school. Citroe is de St. Jorisschool begonnen in de jaren dat ik les had op deze school. Het was een erg leuke basisschool in de Rochusbuurt. De kinderen kwamen natuurlijk uit de Rochusbuurt, Iriswijk, de Elzent en het Witte Dorp. St. Joris was een katholieke basisschool. Wie kent van Genugten (die later naar Aalst vertrokken is) niet, en het carnaval vieren in het Parochiehuis? Vóór 1971 was dit een zogenaamde jongensschool. In 1971 is deze school 'gefuseerd' met de meisjesschool uit de Schalmstraat. Alle kinderen die op deze school hebben gezeten, kennen directeur Thomassen. Een stenge man. Later blijkt dit toch niet zo'n strenge man te zijn.


Datum: 18-07-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Waarschijnlijk is Paul(?) van Kraaij, de zoon van onze, te jong gestorven ouwbaas bij de voortrekkers van de St. Christoffelgroep. Hij woonde in het eerste huis in de Tuinstraat. Hij was ouwbaas in de periode van de aankoop van de Picasso door het Van Abbemuseum. De voortrekkers hadden toen een ludieke aanbieding van een ander schilderij.


Datum: 08-09-2006
Naam: Anita Driessen- Louwers  
img

Ik heb hier op school gezeten van 1975 tot 1981, toen de St.Jorisschool. Inderdaad van de strenge directeur meneer Thomassen. In de 1e klas was juffrouw Hess. Mocht iemand daar ook herinneringen aan hebben, wil ik ze graag horen. Dan had je meneer Langens en meneer Van Kraaij en ook meneer Chatrou in plaats van Citroe. Ook hadden we toen juf. Kalb, die elke vrijdagmiddag eindeloos voorlas uit het boek Kruistocht in spijkerbroek. Heb ik nog een trauma van, maar verder was het een hele fijne school.


Datum: 12-11-2006
Naam: Paul van Kraaij  
img

Helemaal links staat inderdaad Paul van Kraaij. Ik heb een prachtige tijd gehad op de St.Jorisschool. De opvolger van Thieu Thomassen staat midden achter op de foto (Louis Peeters). Ik was in die tijd naast groepsleerkracht ook adjunct-directeur en werd later waarnemend directeur. Mijn vader was inderdaad ouwbaas Gerard van Kraaij en we woonden op Tuinstraat 21.


Datum: 18-11-2006
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Kijk eens op foto 7315, is dat daar op de tweede rij derde van links niet Paul van Kraaij?


Datum: 25-04-2008
Naam: Sjef Claassen  
img

Rond 1953-55 stond deze school bekend als de lagere school met het grootste rendement naar HBS en Gymnasium. Jos Janssen was het hoofd. Kinderen uit Best, Dommelen, Strijp, Oirschot en Zeelst kwamen dagelijks op de fiets naar deze school. Dat is des te vreemder omdat kinderen uit bijvoorbeeld de Jorislaan met geen mogelijkheid op deze school konden komen. Die moesten naar de St. Jansschool, die overigens in hetzelfde gebouw zat en die geleid werd door Martens. Later zijn de scholen wel gefuseerd natuurlijk, want die deling sloeg helemaal nergens op. Moest er een hoofdonderwijzer aan een baan geholpen worden?


Datum: 20-01-2012
Naam: Jan Willem Doreleijers  
img

Ja mijn oude vertrouwde nest, wat een heerlijke tijd. Ik heb er mogen genieten van midden jaren 70 tot einde 1978. Ik kwam van de Geldropseweg, zoon van Jan Patat.


Datum: 18-04-2016
Naam: Hans Michels  
img

Derde van links staat mevrouw G. Ter Horst-Ensinck (1944-2013), die parttime op deze school werkte.