EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

4712

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Tabakswaren

Onderwerp 3.:

Piet van Kuijk

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Sigarenmagazijn Piet van Kuyk, het schilderij

Beschrijving

Dit schilderij is gemaakt door de opa van de huidige eigenaar van de tegenover gelegen sigarenwinkel. Het hangt ook boven de deur van de sigarenwinkel. Wij hopen nog eens een echte foto te mogen begroeten op deze site.
=== En die is er inmiddels, zie foto 18542, Red. ===


Geplaatst op

20-06-2006

Reacties:

Datum: 20-06-2006
Naam: Gerry Boons.  
img

ik heb geen foto, maar was deze sigaren winkel niet tegenover nu V en D . Wel heel lang geleden, de sigarenwinkel bestaat niet meer. Ik kan het echt verkeerd hebben maar zoals de foto is, is het mogelijk.


Datum: 21-06-2006
Naam: Redactie  

Nee Gerry, de winkel was aan de Hoogstraat


Datum: 22-06-2006
Naam: Jacques Swinkels  
img

Klopt, maar daarnaast zat Cafe Arie. Wie kent dit nog?


Datum: 22-06-2006
Naam: Wim Toirkens  
img

Arie (van Genugten) is met zijn cafe destijds verhuisd naar de Kleine Berg (naast Proloog's repetitieruimte). De sfeer was er nooit meer de oude. Kort daarna is Arie overleden. Het cafe is er nog wel.


Datum: 02-08-2006
Naam: Mieke Taphorn  
img

We kwamen vroeger veel bij Arie. Was gezellig. Had hij ook niet een eetcafe, of zijn vrouw, op de Kerkstraat?


Datum: 04-09-2006
Naam: Cees Dekkers  
img

Piet van Kuijk heeft deze zaak op 7 september 1926 opgericht. Misschien dat zijn schoondochter Diny er nog iets over wil zeggen?


Datum: 06-09-2006
Naam: Jacques Swinkels  
img

Op de Kerkstraat, dat was van Arie's zijn broer


Datum: 07-09-2006
Naam: Gert Meijer  
img

(naast Proloog's repetitieruimte).
Het was niet Proloog die in het pand (Kleine Berg 62) zat, echter Zuidelijk Toneel Globe. Die verhuisde op verzoek van de zuidelijke subsidieënten van Amsterdam naar Eindhoven in 1978?
Voor Globe was Treffina (handelsmaatschappij ?) daar gevestigd.
Na de repetities werd vaak nog inspiratie opgedaan aan de overkant bij Arie.
Globe werd ca 1991 omgedoopt in Het Zuidelijk Toneel en verhuisde later naar het voormalig van Gend en Loos gebouw aan de Fuutlaan.


Datum: 17-09-2006
Naam: Theo van Hugte  
img

Cafe Arie was het cafe van mijn vader. Ik zal eens op zoek gaan naar echte foto's, die zien jullie t.z.t.
En op de Kerkstraat was Cafe de Blokhut, die was van ons ome Jo van Hugte.


Datum: 29-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

De situatie uit 1971 staat op foto 6166.


Datum: 24-04-2007
Naam: Peer Retera  
img

Mijn vader (Jo Retera) was goed bevriend met zowel Jo als Arie en ik hoor nog vaak de stapverhalen naar oa Antwerpen incl de botsingen die ze onderweg maakten! Mooiste anekdote rondom de winkel van Piet was dat mijn vader op een dag (ik schat rond 1948/1950) voorbij de winkel liep en door een bekende werd gevraagd of hij mee wilde helpen zijn auto aan te duwen. Hulpvaardig als hij was duwde hij mee maar voordat hij wist zat hij achter in een politiewagen. Het bleek dat zijn bekende met zijn kornuiten zojuist de winkel van Piet had overvallen en wilde vluchten... alleen zijn auto startte niet...!


Datum: 29-04-2007
Naam: Mieke Taphorn  
img

Ja op de hoek zat ook ooit Jamin. De Griek is verhuisd naar het oude pand van Slagerij Bannenberg. Eerst nog met antiek, nu als Grieks restaurant. En links er van woonde familie Henkelman, Vader zat in verzekeringen volgens mij. Hadden een dochter. Was een achterom-woning. Volgens mij keek je vanaf Boekhandel Jonkers op de binnenplaats. Het pand had diverse ingangen en een bovenwoning. Met een super steile trap.


Datum: 07-08-2007
Naam: Marieke Van Kuijk  
img

Ik kan me nog het verhaal herrinneren dat mijn ome Nol van Kuijk die aan de overkant woonde 's nachts wakker werd omdat er inbrekers in de sigarenwinkel aan de overkant bezig waren waarop de politie werd ingeschakeld, het politiebureau lag toen iets verder op de Grote Berg waarop de dieven vluchtten rechtonder mijn oom zijn woonhuis, het portiek dus. De boeven waren zo gevangen,


Datum: 29-05-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Ari van Hugte zat in cafe Victoria aan de Hoogstraat, naast zijn goede vriend Piet van Kuijk. In de Kerkstraat zat Ari's broers met een cafe later eetcafe, zijn dochter Yvonne heeft nu een broodjes zaak op het catrinaplein Dubbeldik.
Wij woonden op de Hoogstraat 37, de oude pastorie van de noodkerk.


Datum: 29-05-2008
Naam: Martin Swinkels  
img

Zat even links van de sigarenzaak Piet van Kuyk niet een winkel in huishoudelijke artikelen (eigenaar een zekere v.d.Hurk)?


Datum: 29-05-2008
Naam: Jac. van Dijck  
img

Links zat de winkel in vloerbedekkingen van de gebroeders Koppelmans, Louis en Jan. Je kunt het op de tekening( schildering )ook zien. Het laatste stuk van de naam en in de etalageruit de rollen in rekken. Ik heb er nog menigmaal verbouwd. Later zijn ze naar de Kruisstraat verhuisd en hebben daar nog jaren hun winkel gehad. Louis is ongeveer 2 a 3 jaren geleden gestorven.


Datum: 29-05-2008
Naam: Marieke van Kuijk  
img

Links zat inderdaad Koppelmans en ik herrinner me daar vlakbij een etalage met huishoudelijke artikelen, dus mijn opa Piet. Dan als je ervoor staat {de winkel van Piet van Kuijk} links 2 etalages met in een ervan huishoudelijke artikelen. Want als we bij mijn opa en oma op bezoek gingen moesten we eerst het deurtje door en dan via een steile trap naar de bovenetage van opa en oma van Kuijk. P.S. ik ben nog wel steeds benieuwd wie de zaak toen heeft overvallen.


Datum: 29-05-2008
Naam: Marjo Spierings  
img

Koppelmans kwam daar in 1960, daarvóór van 1931 tot 1960 zat er de fam. van den Hurk.


Datum: 01-06-2008
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

Marjo, heette die herenmodezaak Au bon marché en was dat van van den Hurk ? Ik dacht in ieder geval voor en tijdens de oorlogsjaren en in hetzelfde portiek was Gruithuyzen een bakker en tevens snoep winkel gevestigd. Later ging Gruithuyzen naar de overkant, even voorbij de Groof.


Datum: 02-06-2008
Naam: Marjo Spierings  
img

Theo van de Hurk heeft mij verteld dat zijn moeder de Herenmodezaak had op nr. 3, en de naam was Gentleman Modehuis, vader had de Magneet op de Fellenoord en is na het bombardement van 1944 ook naar de Hoogstraat 3 gegaan.
Gruijthuijsen (chocolaterie) zat op nr 3a en toen die kon verhuizen naar Kleine Berg 74a, kregen de ouders van den Hurk met hun zaken meer ruimte.
Later is de Modezaak opgehouden en de Magneet is doorgegaan.


Datum: 06-06-2008
Naam: Theo van den Hurk  
img

Op de foto van het schilderij zie je nog het gedeelte ...mans van de naam Koppelmans vloerbedekking staan. Na dat de zaak van mijn ouders de Magneet was opgeheven, dat zal omstreeks 1959 zijn geweest, werd het pand verhuurd aan Koppelmans. Die hadden ook een bedrijf/filiaal aan de Kruisstraat. In 1976 stond het pand leeg en is het nog gekraakt, met foto's in de krant. Afgebroken is het in 1977 en tenslotte is ook omstreeks 1978 het cafe van Ari als laatste afgebroken, toen Ari naar de Kleine Berg was vertrokken. Bij die gelegenheid is ook de schat die mijn vader, Frans van den Hurk, een dicht gesealde wekfles in een emmer met een schrijven en met gegevens over de toestand van Eindhoven rond de jaren 20-30 met nog al wat waardeloos geworden Duitse marken, in de grond onder het pand Hoogstraat 3, in de grond had gestopt, weer opgegraven. Er is toen nog iets over in de krant gekomen. De sigarenzaak Piet van Kuyk, overgenomen door zoon Arnold, had inmiddels het nieuwe pand op de hoek Kleine Berg / Catharinastraat, waar eerst het pand, met een mooi trapgeveltje, van bakker de Groof betrokken nadat ook Arnold was overleden. Die sigarenzaak bestaat nu anno 2008 nog steeds.


Datum: 06-06-2008
Naam: Peer Retera  
img

Marieke, mijn vader weet nog wie toen die overval pleegde. De familie van de dader heeft daarna mijn vader alleen nog maar met de nek aangekeken. Alsof hij het gedaan had! Bij sommigen hebben altijd anderen het gedaan (daar is nog niet veel in veranderd door de tijden heen). Ik zal je een keer de naam prive mailen.


Datum: 26-11-2008
Naam: Leo Cornelissen  
img

Als kleine jongen kwam ik wel eens in het café en ben vroeger ook wel wat met Theo omgegaan. Ik woonde in de Mecklenburgstraat. Was vriendjes met Theo van Hugte, Giorgio en Daniel Ferrari. Heb ook met Theo van den Hurk in de klas gezeten op de St.Antoniusschool.


Datum: 22-01-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Op verzoek van de inzender is de foto vandaag vervangen. En een echte foto is onlangs op deze site verschenen, zie foto 18542


Datum: 08-09-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Mooi schilderij van de winkel zoals die er 60 jaar geleden uitzag. Toen we al verhuisd waren stuurde mijn vader me nog wel eens op de fiets naar Piet van Kuyk. Ik weet niet hoe de man in de winkel heette, ik nam toen aan dat het Piet moest zijn, maar het portretschilderij van Piet lijkt niet op de man van 35-40, met keurig zwart kapsel die ik 's avonds aantrof en mij nooit liet vertrekken zonder caramelachtig snoepje. Links naast Piet zat een kapper, waar ik ook wel eens geknipt ben. Er was daar een portiek van waaruit we met een stel jongens nummerborden opschreven van auto's die uit de Willem de Zwijgerstraat kwamen, vooral als er een aan kwam rijden met een andere provincieletter waren we blij. Had ik dat schriftje nog maar.