EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

485

Bijdrager:

Jaar:

1940

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Geldropseweg

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Bijzonder Onderwijs / Pensionaten

Onderwerp 3.:

Pensionaat, Franse Zusters

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De school van de Franse Zusters. (1)

Beschrijving

De voormalige school van de Franse Zusters aan de Geldropseweg 13. Het pand werd later gesloopt.
Het klooster van de Franse Zusters staat op foto 1682. (RHCe 0026558)


Geplaatst op

19-06-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 19-06-2005
Naam: Gosgerbo  
img

Ik heb met meisjes van het Pensionaat van de Franse zusters ( Geldropseweg) op de Vestdijk op school gezeten. Ben ze helaas uit het oog verloren.


Datum: 02-05-2006
Naam: Hans Biermans  
img

Is hier later niet het Ritahuis (voor dakloze vrouwen) in gekomen?


Datum: 07-05-2006
Naam: M Taphorn  
img

Nee het Rita huis staat op de Hoogstraat in Gestel. Het pensionaat is later het wat nu Centrum voor de kunsten heet gestart. Met bekende Eindhovense kunstenaars. Inmiddels heb ik al vele kinderen van het internaat per mail mogen begroeten, tevens de vele schoolverhalen van hun school periode.


Datum: 09-07-2006
Naam: Mieke Brands-Verstappen  
img

Met erg veel interesse heb ik de foto's van de Franse zusters bekeken. Eén van deze zusters is Soeur Lidwine. Zij was de keukenzuster en is een tante van mij. Zij woont sinds de sluiting in 1969 in Parijs en in inmiddels 80 jaar oud. Zij werkt nog steeds in de keuken. Van alle Nederlandse zusters die destijds o.a. naar hun huis in Parijs zijn gegaan leven er volgens mij nog maar 2. De techniek is ook daar binnengeslopen en ik mail heel regelmatig met de zusters. Soeur Lidwine is dit jaar (wegens droeve familie-omstandigheden) al 3 keer in Eindhoven geweest. Zij maakt het heel erg goed. Ik zal haar in ieder geval van deze site en de foto's vertellen.


Datum: 23-12-2006
Naam: Peter Pilgram  
img

Koffie met een dikke plak peperkoek, dat zijn mijn herinneringen aan de Franse zusters. Als zeer jong misdienaartje (gerecruteerd via het koor van de Paterskerk) moest ik met regelmaat om 06.00 uur op om met de step van de Rubensstraat naar de Geldropseweg te racen voor de mis. Meestal samen met medekoorlid Rolf Houperings van de Nachtegaallaan. Augustijn pater Grijpink, deed veelal de Mis.
En na afloop een beker koffie (kreeg je thuis nooit) en peperkoek.


Datum: 23-12-2006
Naam: L. Angenent  
img

Deze foto doet mij denken aan het kindertehuis (internaat zo je wilt). Dat zat volgens mij links op de foto met nog iets meer links (dus net niet op de foto) een 'poort' met een grote dichte deur. Daar kon ik mijn vader of moeder al aan zien komen. Wie heeft er meer of betere foto's? Of kent mij nog?


Datum: 23-12-2006
Naam: Frans Gommers  

Pater Grijpink, die zo vroeg in de ochtend met hulp van Peter de mis opdroeg, gaf op de textielschool godsdienstles. Alleen was dat niet op zo'n pakkende wijze met als gevolg dat de aandacht van ons snotneuzen overal was, behalve bij godsdienst. Toch had de pater beter verdiend.


Datum: 23-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

Leon tik in het zoek programma Franse zusters in en zie daar verschijnen meer foto's .
===Of gebruik de groepsaanduiding hieronder, die is er speciaal voor gemaakt. Frans===


Datum: 21-09-2007
Naam: Ingrid Kuijs  
img

Met veel pezier heb ik deze verhalen gelezen. En er vanmorgen weer over gepraat met oma Truus. Een van de lekenzusters is onze (zoals wij dat noemen) adoptieoma Truus van de Tillaart. Zij woonde en werkte als hulp voor de kinderen vanaf ongeveer 1935 tot de sluiting van het tehuis bij deze Franse Zusters. Zuster Lidwina is haar nog een paar keer komen opzoeken in het vezorgingshuis en stuurt haar met kerst nog altijd een kaart. Degene die in het tehuis gewoond hebben moeten Truus kennen. Ze heeft een handicap, ze ziet erg slecht.
Ze heeft de kinderverzorging altijd met heel veel plezier gedaan en praat er nu nog veel over. Mieke Brands, Wil je zuster Lidwina vertellen dat Truus Eindhoven- van den Tillaart nog veel over haar spreekt? Begrijpen wat internet is, is lastig voor haar, maar ze wil erg graag de groeten doen aan zuster Lidwina . Ze vraagt zich af of het voor haar op 87 jarige leeftijd, nog mogelijk zal zijn nog wat kinderen van toen te ontmoeten.


Datum: 15-10-2007
Naam: Hans Gommers  
img

Koffie met een dikke plak peperkoek is een leuke herinnering, maar ik weet dat de koffie voor ons niet te drinken was en de peperkoek zo hard was dat we deze boven op de kast gooiden. Als je trouwens op zondag pech had mocht je na de mis eerst de hoogmis zingen in de Paterskerk en daarna om twee uur het lof dienen. En natuurlijk 's avonds om zeven uur weer het plechtig lof in de Paterskerk zingen. Maar het was een mooie tijd en we zijn er niet slechter van geworden.


Datum: 09-06-2009
Naam: Diana Wilms  
img

Ik heb ook in het kindertehuis gezeten St Antonius in Eindhoven-Acht bij de zusters maar dan wel in het jaar rond 1976. Weet iemand hier iets meer van dan hoor ik het graag, dank U.


Datum: 21-09-2011
Naam: Kitty Niels  
img

ik heb ook in het Annahuis gezeten van 1958 tot1964/65. L Angenent, is dat Leon en heb jij een broertje die Hansje heet? daar heb ik altijd voor gezorgd. Dat was mijn lieveling!! Ik hoop dat ik iets van hun hoor. Zuster Lidwina ken ik ook, ik mocht altijd de pannen komen uitlikken. De nonnen aten veel meer lekkere dingen en Truus was een schat.


Datum: 01-07-2012
Naam: M.A.E. Brands-Verstappen  
img

Ik realiseer me dat dit een erg late reactie is, maar ik heb de site sinds lange tijd niet meer bezocht.l
Soeur Lidwine is intussen 86 jaar en woont sinds 4 jaar niet meer in Parijs. Zij is naar het moederhuis in Le Dorat gegaan. 2 Jaar geleden en vorig jaar hebben wij haar nog bezocht. Het gaat nog redelijk goed met haar. Ze is slecht ter been door diverse valpartijen en kan helaas niet meer naar Eindhoven komen.
Afgelopen vrijdag heb ik nog een brief van haar ontvangen.
Er zijn geen Nederlandse zusters meer in leven die in Eindhoven gewerkt hebben. Er is in hun congregatie nog wel 1 Nederlandse zuster, maar die komt uit Overijssel.