EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5031

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Willemstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Overige Gebedshuizen / Genootschappen

Onderwerp 3.:

Fatih Moskee

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Fatih Moskee. (1)

Beschrijving

Willemstraat.


Geplaatst op

11-07-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-11-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

De moskee, een van de 23 iconen die samen de Canon van Eindhoven vormen.
In 1989 verrees in de Willemstraat, niet ver van het stadscentrum, een gebouw dat Eindhovenaren misschien op een mediterrane vakantie of in het westen van het land hadden gezien, maar niet in eigen stad. Het middelgrote in roze en grijze betonsteen uitgevoerde gebouw met het grote loden koepeldak en de hoog oprijzende minaret was onmiskenbaar een moskee. De ruim van te voren aangekondigde bouw van de Turkse Fatih-moskee was niet schokkend. Daarvoor ook was het ontwerp, met uitzondering wellicht van de minaret, te conventioneel. Het maakte echter veel Eindhovenaren duidelijk dat een aanzienlijk aantal van hun medeburgers er een andere levensovertuiging op nahield dan zij zelf. De bouw van de moskee was verder een teken dat deze 'nieuwe' Eindhovenaren een vaste plaats in de stad innamen. Bron: ED


Datum: 30-09-2009
Naam: Ties van den Berge  
img

Ik heb de bouw van deze moskee van nabij meegemaakt. Ik werkte in die tijd namelijk in het oude gebouw van het GLE (Gem.HBS) aan de Julianastraat. De Heao, later de faculteit Economie, gebruikte dit gebouw in die tijd voor de propedeusegroepen. Dat waren er zo'n dertig. Het gebouw zat daarmee dan ook echt vol. Aangezien ik propedeuseleider was, zag ik de bouw uiteraard gestaag vorderen. Toen de moskee geopend werd heb ik meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om hem uitvoerig te bewonderen.
Op de allerereerste vrijdag na de opening hoorden wij verbaasd op, want er werd via luidsprekers opgeroepen tot gebed. Dat hadden we uiteraard hier nog nooit gehoord. Een merkwaardige ervaring, maar wel interessant.