EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5048

Bijdrager:

Jaar:

1912

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Spoorhuisjes / Seinhuisjes

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Spoorwegwachtershuisje Hoogstraat. (1)

Beschrijving

Hoogstraat, overzicht situatie begin 20e eeuw ter hoogte van de spoorlijn Eindhoven-Valkenswaard-Hassel. (afgebroken 1959) ter hoogte van de huidige kruising met de Hagenkampweg en de Spoorstraat. Het spoorweghuisje is het enige dat aan de spoorlijn herinnert, het staat op de monumentenlijst. (RHCe 0027451)


Geplaatst op

26-04-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-04-2007
Naam: Priti Van Den Heuvel  
img

Geweldig dat het spoorwachtershuisje op de monumentenlijst is gekomen. Mijn opa heeft hier tot aan zijn dood in 1981 mogen wonen. Mijn moeder is hier opgegroeid. Fijn om een stukje familiegeschiedenis in beeld te hebben!


Datum: 29-05-2007
Naam: Jan Toirkens  
img

In het spoorwegwachtershuisje woonde erg lang geleden de eerste officieel aangestelde vrouwelijke spoorwegwachter van Nederland! Haar naam was Marie Borgers, afkomstig uit Arendonk (1835-1920). Haar man Louis Hagen was sigarenmaker en zij bediende het wachthuisje. Beiden in Gestel gestorven en begraven.


Datum: 29-05-2007
Naam: Priti Van Den Heuvel  
img

Weet je misschien ook van wanneer tot wanneer mw Borgers de spoorwachter is geweest? Mijn opa van de Langenberg heeft vanaf 1936 in dit huisje gewoond.


Datum: 29-05-2007
Naam: Jan Toirkens  
img

Als ik me goed herinner was dat het jaar 1871 dat ze was aangesteld en ik denk dat ze stopte toen haar man in 1902 overleed. Overigens haar zoon werd spoorwegconducteur rond 1890 te Utrecht en verliet het Gestelse rond die tijd. Gegevens over de aanstelling zijn te verkrijgen bij het Spoorwegmuseum Utrecht. Maar waarschijnlijk zal het Bevolkingsregister Gestel wel voldoende info bevatten wanneer jouw opa daar terechtkwam en van waaruit.


Datum: 29-05-2007
Naam: Priti Van Den Heuvel  
img

Via het kadaster ben ik erachter gekomen dat het stukje grond in aanvang privé bezit is geweest en daarna is overgegaan in handen van de spoorwegen in 1867. Op het huisje staat ook bouwjaar 1867. Opa is geboren in Gemonde in 1895 en is klompenmaker geweest. Daarnaast was hij dus vanaf 1936 spoorwachter en trainde hij honden.


Datum: 25-07-2009
Naam: Mark van de Laar  
img

Rechts vooraan staat het geboortehuis van mijn vader Jan van de Laar(1923). Hij herinnert zich het volgende:
"Langs de Hoogstraat liep toen de spoorlijn naar Valkenswaard. Achter ons huis stond een molen zonder wieken. Op de Hoogstraat was een textielfabriek en de arbeiders daar droegen blauwe voorschoten. Daarom werden de Gestelnaren 'blauwbuiken' genoemd; de carnavalsvereniging daar heet nu nog altijd zo. Bij mijn geboorte had mijn moeder al een zaak waar allerlei huishoudelijke artikelen werden tentoongesteld. De mensen konden die verkrijgen als ze een boekje met zegeltjes van de kruidenier hadden volgeplakt. De winkel was aan huis. Toen ik 3 jaar was zijn we verhuisd naar de Gestelsestraat, nummer 25B, waar mijn ouders een huis gebouwd hadden. Het geld daarvoor werd gedeeltelijk geleend bij opa en oma in Best en verder van verdere familie. Lenen van je familie was toen heel gebruikelijk."


Datum: 08-01-2014
Naam: Desiree Huijerjans  
img

Priti van den Heuvel. Hoe kom je erbij dat jouw moeder daar is opgegroeid. Mijn moeder is daar opgegroeid. Haar naam is Lenie. En anders vraag je het maar eens aan jouw tante Lenie. Dorus en Lena waren de ouders van mijn moeder (Lenie). Dus mijn opa en oma. En opa heeft daar niet gewoond tot 1981 en is daar ook niet overleden maar ergens anders. Je bent niet echt op de hoogte van alles. Mijn moeder heeft er gewoond en is er opgegroeid dus die zal het beter weten dan jij.


Datum: 09-01-2014
Naam: Priti van den Heuvel  
img

Ik weet niet wie jij bent, maar mijn opa was Dorus van den Langenberg. Uiteindelijk is hij samen gaan wonen met een zekere Lenie Arends...zij is eerder overleden dan mijn opa. Mijn opa heeft aan het eind van zijn leven even bij mijn tante Lenie gewoond en is overleden in een verpleeghuis. Hij is bij mijn oma begraven bij de Lambertuskerk.
=== Wordt het niet eens tijd dat jullie samen een kopje thee gaan drinken, kun je meteen even bijpraten. Hierbij staken wij deze discussie op deze site. (Red.) ===


Datum: 11-01-2014
Naam: Priti van den Heuvel  
img

Inmiddels hebben Desiree en ik vastgesteld dat wij geen familie zijn.