EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

50722

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
ZOEKPLAATJE. Het was eerder: 'Brugje over de Gender'

Beschrijving

Het bruggetje over de Vonder, bij de melkinrichting St. Petrus. De foto is uit ongeveer 1948.
<<  Inderdaad moet Vonder natuurlijk Gender zijn. Het woord  "vonder" zegt het reeds! Dank aan Huub voor de correctie. (Hans)  >>


Geplaatst op

09-09-2019

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 16-09-2019
Naam: Huub Jacobs  
img

Dit is niet de brug over de Vonder, maar de Vonder over de Gender


Datum: 17-09-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Dit kan best een bruggetje over de Gender zijn, maar niet bij St. Petrus. Overigens geen idee waar dan wel. Als de fotograaf ten noorden van de brug zou hebben gestaan bij S. Petrus dan zou het uitzicht heel anders zijn geweest. Aan de Gestelse kant stond helemaal geen boerderij en beide zijden van de weg waren begroeid met bomen en struikgewas. Stond hij aan de andere kant, dan hadden we links de melkfabriek gezien en rechts de huizen aan de Willemstraat.
<< Kan iemand wel met zekerheid vertellen waar het precies is?  (red.) >>


Datum: 18-09-2019
Naam: Eric Kemperman  
img

Achterin op de foto staan een paar huizen, helaas nogal "overbelicht". Misschien is met Photoshop dit detail nog te verduidelijken? Misschien een van de kleinere waterlopen; het ziet er nogal smal uit.


Datum: 19-09-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Eric, ik kan nog wat details verstrekken. Omdat de huidige situatie in niets meer lijkt op de situatie van vroeger, enige uitleg. Vanaf Philips liep er een spoorlijntje, het Bels Lijntje, dat op twee plaatsen de openbare weg kruiste. Er was een overweg in de Willemstraat en eentje tussen het Lodewijk Napoleonplein en de Mauritsstraat. Beide werden beveiligd door spoorbomen die met de hand werden bediend door een overwegwachter. Bij de overweg zelf stond een kotje waar de goede man het grootste deel van zijn tijd doorbracht. Vanaf het Lodewijk Napoleonplein liep een zwart pad dat eindigde naast de melkfabriek tegenover de St. Antoniusstraat, dat pad noemden wij het Vonderke. Vanaf de overweg Lodewijk Napoleonplein was parallel aan dat pad een sloot die uitmondde in de Gender achter de huizen van de Willemstraat. Langs die sloot stonden knotwilgen aan beide zijden. Ik weet dat nog zo goed omdat ik daar voor het eerst letterlijk door het ijs zakte en met natte schoenen en sokken naar huis moest. Ik had er niets van geleerd, want de verleiding om ook, b.v. langs de Dommel, ijs te testen was zo groot dat ik nog meerdere keren met natte voeten naar huis moest.


Datum: 20-09-2019
Naam: Eric Kemperman  
img

Dank je Paul. En m.i. heb je gelijk dat dit niet bij St. Petrus is. Het bruggetje heeft weliswaar een sterke gelijkenis met dat op foto 38127, maar er zijn enkele verschillen. O.a. de knoppen op de leuning en de breedte van de schuine zijde op het muurtje links. De "overkant" (achterkant) van St. Petrus is mooi te zien op foto 36157; maar dat lijkt helemaal niet op wat we hier zien. Maar wat het wel is? Op de achtergrond lijkt het een kasteelachtig bouwwerk; wie heeft een idee?


Datum: 21-09-2019
Naam: Huub Jacobs  
img

Paul, je hebt volkomen gelijk. Dit kan het Vonderke niet zijn. Ik heb de foto wat opgetoold (klik hier) en dan zie je gebouwen op de achtergrond die niet bij dat gebied horen. Maar waar het bruggetje dan wel is weet ik niet.
<<  Op grond van de reacties en de door Huub aangepaste foto (zie link in vorige regel) is deze foto voorlopig een ZOEKPLAATJE. Als u de locatie weet, stuur dan een reactie  (red.)  >>


Datum: 21-09-2019
Naam: ger van der palen  
img

Machtig mooi Huub wat je met die foto hebt gedaan. Ik weet werkelijk niet hoe je dat gedaan hebt (probeer ook maar niet het me uit te leggen hoor) maar het resultaat mag er zijn.


Datum: 22-09-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Knap werk Huub. Nu is ook duidelijker te zien dat er rechts ook nog iets is dat erg op een sloot lijkt.