EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

50812

Bijdrager:

Jaar:

2016

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

115 TU-terrein

Straat:

Dommeltunneltje

Onderwerp 1.:

Bruggen / Tunnels / Viaducten

Onderwerp 2.:

Tunnels

Onderwerp 3.:

Dommeltunneltje

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Dommeltunnel

Beschrijving

Het fietstunneltje langs de Dommel. Het is de tunnelingang aan de centrumkant, bij de Fuutlaan, dus richting TU/e en Woensel. Het fietspad heeft de straatnaam Dutmalapad. Op deze foto is de stalen deur in de tunnelmuur mooi afgesloten. Die stond echter ook vaak open, met het gevolg dat de ruimte erachter een volgescheten eldorado voor duiven werd. De foto is gemaakt op 21 april 2016, vier dagen voordat John Cleese officieel de door Studio Giftig gemaakte "silly walks" op de tunnelwand onthulde. Zie daarvoor foto 14040 en de verwijzingen bij die foto. (Red.)


Geplaatst op

23-10-2019

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-10-2019
Naam: gbfm van der palen  
img

Als je het tunneltje van de andere kant inrijdt zie je daar een prachtige tekst van Merel Morre: "Ik stond op voor dag en jou". Spreekt me iedere keer erg aan.


Datum: 24-10-2019
Naam: Eric Kemperman  
img

Er staat op het naambordje "Dommeltunneltje 1953", maar dat lijkt me nogal geschiedvervalsing. Het meest zuidelijke deel ligt er al vanaf de 19e eeuw, toen het spoor werd aangelegd en een Dommelovergang gebouwd moest worden. Bij aanleg van het hoogspoor is de overgang in noordelijke richting verlengd, maar dit stuk is altijd blijven liggen. Kijk maar eens op deze foto. Het fietstunneltje, ten slotte, is pas aangelegd in 1965, toen de TH gebouwd werd. Zie foto 26075. Het fietstunneltje ligt feitelijk in de oude Dommelbedding, daarom staat het ook blank na hevige stortregens. Dat gebeurde vroeger zeker 1 keer per jaar.