EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51082

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Centrum-Stratum-Tongelre

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Luchtfoto centrum

Beschrijving

Deze foto is gemaakt tussen augustus 1967 en maart 1971. Het oude stadhuis aan de Rechtestraat staat er namelijk niet op en dat werd in augustus 1967 gesloopt. De fabrieksgebouwen van de Karel I sigarenfabriek tussen de Tongelresestraat en het Havenhoofd, rechts van de hefbrug, staan er wel op en die zijn in in februari 1971 afgebrand.
Linksboven naast het kanaal een stukje van het Villapark. Duidelijk herkenbaar is het hoge witte gebouw van houtindustrie Picus. Daar loopt nu de verlengde Treurenburgstraat. Het gebied tussen die straat en de hefbrug is nu bebouwd met appartementengebouwen en de uitbreiding van het DAF-museum. Links van het Picus-gebouw staat de grijze gasketel op de hoek van de Nachtegaallaan en de Patrijsstraat, op het huidige NRE-terrein. Helemaal tegen de rand links is nog net de toren van de kerk aan de Kwartelstraat te zien.
Onder het havenhoofd de Paterskerk en Cocagne. Rechts naast de Paterskerk Mignot & De Block tussen de Kanaalstraat en de Vestdijk. Rechts daarnaast het witte gebouw van de DELA langs de Dommel bij de Bleekweg. Helemaal rechts het stadhuis. Ongeveer in het midden van de rechterrand staat het gebouw van het Eindhovens Dagblad (ED) op de hoek van de Wal en de Grote Berg.
Midden op de foto het oude gebouw van Dynamo, dat in 2004 is vervangen door nieuwbouw op de hoek van de Ten Hagestraat en het huidige Catharinaplein. Links van Dynamo loopt de Jan van Lieshoutstraat. Langs die straat zien we het gebouwencomplex van het Binnenziekenhuis. Links naast het ziekenhuis ligt de Markt, die doorloopt tot aan de linkerrand van de foto. Het gebied tussen Dynamo tot de linkerrand van de foto is nu winkelcentrum Heuvel. Het ziekenhuisterrein wordt aan de bovenkant begrensd door de Vestdijk. Daar is aan de overkant het nog bestaande pand van Van der Meulen-Ansems en de verpleegstersflat goed herkenbaar.
Het grootste gebouw linksonder is V&D, langs de Vrijstraat. Aan het eind van die straat staat op de hoek met de Keizersgracht het nog bestaande pand van het voormalige Telegraafkantoor. Aan de overkant veel bomen, waar nu onder meer het parkeerterrein Fens ligt. Daaronder slingert de Kleine Berg naar rechts.  (Red.)


Geplaatst op

02-04-2020
Geen reacties gevonden bij deze foto