EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51105

Bijdrager:

Jaar:

2020

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

211 Irisbuurt

Straat:

Tongelresestraat

Onderwerp 1.:

Overige Groepen

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Beginsteen Tongelresestraat (1)

Beschrijving

In het Eindhovens Dagblad van 7 april jl. is een artikel geplaatst over de inspanningen van Laurens Mulkens om deze "beginsteen" te redden van de ondergang. De steen staat tegen het huisje op de hoek van de Tongelresestraat en de Vestdijk. Het kruispunt Geldropseweg-Vestdijk-Tongelresestraat wordt momenteel  heringericht en daarom bestaat het risico dat deze historisch belangrijke steen vernield zou worden of zou verdwijnen. In 2019 beloofde de gemeente dat de steen zou worden ingemeten en bewaard zou blijven.
De steen heeft het opschrift "13215 METERS" en dateert uit 1870. Het woord "METERS" is nog maar half leesbaar omdat de steen is verzakt. Het gaat om de afstand van de voormalige gemeente Stratum naar Lieshout en was de lengte van de nieuwe steenweg die in dat jaar werd aangelegd. De nu nog bestaande steen markeerde het beginpunt van die nieuwe weg. De steenweg werd waarschijnlijk aangelegd als verbindingsweg naar de weg tussen 's-Hertogenbosch en Helmond, bij de Zuid-Willemsvaart. De gemeenten Eindhoven, Stratum, Tongelre, Nuenen en Lieshout zorgden samen voor de aanleg en de financiering.
De hoop is dat deze kilometersteen binnenkort op de monumentenlijst wordt geplaatst en dat er een erfgoedbord met achtergrondinformatie wordt geplaatst. Een tijdelijke noodversie van zo'n bord met de erfgoedgegevens staat alvast op foto 51106.
Op foto 264 uit 1915 is de steen ook al te zien, bij de paal met elektriciteitsdraden, links op de foto. Zie ook foto 9221. (Red.)


Geplaatst op

09-04-2020

Email bijdrager

img
Geen reacties gevonden bij deze foto