EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51123

Bijdrager:

Jaar:

2020

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

322 Doornakkers-Oost

Straat:

Jan Cellierslaan

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Tongelre

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Jan Cellierslaan

Beschrijving

"Oostenrijkse woningen" aan het begin van de Jan Cellierslaan, gefotografeerd vanaf de splitsing bij de Generaal Cronjéstraat.
Na de Tweede Wereldoorlog waren veel nieuwe en vervangende woningen nodig. Er waren in Nederland echter nauwelijks bouwmaterialen beschikbaar. Philips wilde snel een aantal huizen bouwen, vooral voor middenkader. Het bedrijf kwam in contact met twee firma's in Oostenrijk en sloot een overeenkomst voor de levering van 400 houten montagewoningen. Deze woningen werden als bouwpakketten per trein naar Nederland vervoerd. De woningonderdelen werden betaald met aardappelen en met Philips-producten, waaronder radiotoestellen. 
Van deze 400 houten woningen werden er in diverse delen van Tongelre in totaal 172 opgebouwd, zoals in Doornakkers West en Doornakkers Oost. De opzet was om een wijk te maken die aan een tuindorp deed denken, met woningen op ruime kavels en een flinke tuin en in de wijk veel groen.
Andere plaatsen met deze houten woningen zijn de Bezuidenhoutseweg in Strijp en Schuttersbosch in Stratum.  (Red.)


Geplaatst op

10-06-2020

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-08-2023
Naam: Henk Terwoert  
img

In dit huis, Jan Cellierslaan 32, ben ik geboren. Dat was in december 1950. Wij waren de eerste bewoners en mijn vader werkte vanzelfsprekend bij Philips. Naast ons woonde de familie Neggers en schuin tegenover ons woonde de familie Schram-de Jong. Verder kan ik me niet veel meer herinneren. We zijn verhuisd toen ik zes jaar was.