EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51178

Bijdrager:

Jaar:

1973

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

726 Gennep

Straat:

Antoon Coolenlaan

Onderwerp 1.:

Sport

Onderwerp 2.:

Overige Sporten

Onderwerp 3.:

Motorsport

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
IJsspeedway

Beschrijving

Een ijsspeedwaywedstrijd op de kunstijsbaan in 1973. KLIK HIER voor nog een foto.


Geplaatst op

10-06-2020

Reacties:

Datum: 10-06-2020
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Was dat niet aan de Botenlaan? Mijn vader was daar een aantal keer hoofdkassier. Normaal was hij dat bij thuiswedstrijden van EVV. Heel ons gezin werd ingezet aan de huiskamertafel, om de opbrengsten van de kaartverkoop te tellen.
<< Giovanni: ik dacht dat de kunstijsbaan al eind zestiger jaren naar de Antoon Coolenlaan is gegaan. Zie onder meer de reacties bij foto 10409. Red. >> 


Datum: 12-06-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Giovanni, dat je aan de Botenlaan denkt kan ik me voorstellen. Op de sintelbaan rond het hoofdveld van Brabantia werden regelmatig speedwaywedstrijden gehouden, zo in de eerste helft van de jaren '50. Ik ben er meer dan eens wezen kijken. Er werd steeds met een viertal motoren tegelijk gereden en de winnaar kreeg 1 punt, nr 2, 2 enz. Alle deelnemers kwamen even vaak op de baan en wie de minste punten had was winnaar. De uitlaatgassen hadden een heel aparte geur.


Datum: 12-06-2020
Naam: John Muermans  
img

In het stadsjournaal van 1973, deel 2, zit een kort item hierover. Zie daarvoor de film met nummer 457, vanaf minuut 2:12.


Datum: 13-06-2020
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Inderdaad, de Botenlaan had een sintelbaan rond het veld en daar werden de speedwaywedstrijden gehouden. Bij mijn weten is hier ook nooit een ijsbaan geweest. Op het Sportpark Aalsterweg was wel een ijsbaan en vroeger werd er gewoon water op een braak stuk grond gespoten en vrieskou maakte er dan een ijsbaan van. Dat er al vroeg een kunstijsbaan naast zwembad 'De Tongelreep' was kan ik me wel herinneren.


Datum: 13-06-2020
Naam: P Hertogs  
img

Speedway op de sintelbaan van het Brabantia-terrein in de jaren 50. De Windmolens tegen de Feyenoord Tijgers, altijd sensatie.


Datum: 14-06-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Aan de Aalsterweg werd vroeger inderdaad geschaatst, op een ondergelopen stuk weiland. Je kwam er door voorbij de (oude) watertoren rechtsaf te gaan. Ik had Friese doorlopers, en dat was in mijn geval een juiste benaming, echt schaatsen heb ik nooit geleerd, ik liep maar door. Het was kort na de oorlog. Het ging vooral mis door de bandjes van textiel die de schaats op hun plaats moesten houden, Na twee of drie slagen zaten de schaatsen naast je voet i.p.v. eronder of ze braken af omdat ze te oud waren. Met touwtjes en ander ongeschikt materiaal werd geprobeerd de schade te herstellen. Je moest wat in die tijd, veel spullen waren nog niet verkrijgbaar. Pas rond 1960 begon er iets van welvaart te komen.


Datum: 19-06-2020
Naam: Ben Brekelmans  
img

Dat klopt, Paul. Volgens mij was dat aan de Ontginningsweg.


Datum: 20-06-2020
Naam: ger van der palen  
img

Ben, wat jij bedoelt is "De Vivie": in het boek "Gestel en Blaarthem" van Ben Damen (ISBN: 9789082653687) is op pagina 9 te vinden dat achter het café van de fam. K. Fivie, Meerveldhovenseweg 19, een grote waterplas lag die in koude wintermaanden gebruikt werd als schaatsbaan. In de volksmond veranderde de F in een V.


Datum: 01-10-2020
Naam: Jan Kraker  
img

deze foto is door mij gemaakt op de kunstijsbaan, aan het einde van het schaatsseizoen.