EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51206

Bijdrager:

Jaar:

1936

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

614 Schouwbroek

Straat:

Strijpsestraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Strijp, St Trudo

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Brand St. Trudokerk

Beschrijving

Zeker vanaf 1402 had de gemeente Strijp een eigen kerk, gewijd aan de heilige Trudo. Tussen 1400 en 1600 kocht de parochie drie kerkklokken. De kerk had echter geen klokkentoren. Daarom werden de klokken opgehangen in een luihuis. Dat stond naast de kerk, op het huidige Trudoplein (zie foto 4755). In 1886 werd de middeleeuwse kerk afgebroken en vervangen door een groter kerkgebouw, maar ook die nieuwe kerk had nog geen klokkentoren (zie foto 2227 uit 1930).
In die kerk brak in 1936 een grote brand uit. Tijdens die brand viel de kleine torenspits brandend door het dak (zoals te zien op foto 18498). De brand was zo omvangrijk dat de gemeentelijke brandweer (zie foto 1166) assistentie kreeg van de Philips Brandweer (zie foto 1169).
Kort na de brand begon de herbouw van de kerk. In 1938 had Strijp dan eindelijk een kerkgebouw met een toren (zie o.a. foto 2808).
Op de foto hierboven zien we een brandweerman op het dak van de zijbeuk nablussen.
KLIK HIER voor vier extra foto’s van de brand.  Op al die foto’s is goed te zien dat het dak van de kerk door de brand verdwenen is.  (Red.)
De foto's zijn afkomstig uit een album van mevr. Elly Balvers.

 


Geplaatst op

09-06-2020

Reacties:

Datum: 09-06-2020
Naam: bert van herk  
img

Deze brand in de Trudokerk is hoogstwaarschijnljk aangestoken door pastoor Frans Werners om meer verzekeringsgeld te vangen, waarmee hij een klokkentoren kon betalen, want die had de Trudokerk nog niet. De Philips-brandweer vond enkele rare dingen toen ze de brand gingen blussen. Iets klopte er niet. De belangrijkste dingen waren al uit de kerk gehaald. Werners is hier nooit voor opgepakt.


Datum: 09-06-2020
Naam: gerard strijards  
img

Deze foto, kennelijk genomen terwijl de bluswerkzaamheden nog in volle gang waren, belicht de ravage van een nieuw gezichtspunt: vanuit het westen bekeken. Zie de site: Strijpbranden, auteur: Peter Snellen, Historische Collectie Brandweer Eindhoven, Eindhovenfotos.nl/4/Strijpbranden.html. Deze brand blijft in hoge mate mysterieus, vanwege de merkwaardige afdoening van de strafvorderlijke verdenking ten laste van de pastoor, Franciscus Werners. De heer Snellen gaat daar uitvoerig op in, mede in verband met de positie van de brandweercommandant van de gemeentelijke brandweerdienst. Die was namelijk ambtshalve hulpofficier van justitie. Er blijven belangwekkende vragen te beantwoorden, mede in verband met de aansprakelijkheden te dezen.