EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

5123

Bijdrager:

Jaar:

1960

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

721 Genderdal

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Gestel

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Luchtfoto Genderdal

Beschrijving

We zien hier een totaaloverzicht van het bijna gereedgekomen Genderdal. Het gebied wordt globaal begrensd door het Afwateringskanaal, Blaarthemseweg/ Hoogstraat en de Limburglaan. Rechtsonder staat nu het verzorgingshuis Gagelbosch. De Karel de Grotelaan is nog niet helemaal doorgetrokken.


Geplaatst op

21-07-2006

Reacties:

Datum: 21-07-2006
Naam: Anne Troost  
img

De Karel de Grotelaan kon toen nog niet doorgetrokken worden omdat het wachten was op de onteigening van de boerderij vanaf de brug het vijfde huis. Hier zat toentertijd een filiaal van de Boerenleenbank en die wilde niet verkopen. Het huisje wat voor (dus vierde woning) de boerderij stond (met lichte gevel) was het eerste woonhuis van Jannes de autosloper. Tussen de boerderij en het kanaal naar links staan nog wat Maycretewoningen. Tussen deze huisjes en het kanaal richting van de brug lagen de loodsen van van de Ven en Co kolenhandel. In het negende huis vanaf de brug aan de linkerkant woonde de wijkagent Politie van de Wiel zoals hij genoemd werd. Daar tegenover in de langgevelboerderij zat nog een kolenboer, de naam is mij ontschoten, de boerderij staat iets dichter langs de weg. Volgens mij staat deze er nog steeds en zit er nu een autohandel in. De eerste straat links vanaf het kanaal is de uitloper van toen de Tinelstraat. Aan deze kant van het kanaal rechts van de weg het eerste huis was een kruidenierswinkel (geen buurtsuper) wie weet de naam nog? Daar schuin tegenover lag wasserij de Adelaer (later is daar nog een supermarkt in gekomen, ik dacht de Rama) het woonhuis van de directeur staat tussen de wasserij en het kanaal. Tegen de linkerkant van de foto zie je de sluizen in het afwateringskanaal die er nu nog zijn.


Datum: 21-07-2006
Naam: Anne Troost  
img

Foutje, niet de eerste straat links vanaf het kanaal maar de eerste straat rechts is de Tinelstraat


Datum: 22-07-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Voordat de autohandel in de boerderij kwam, zat er een handel in oude spulletjes in. Die is later achter de Bijenkorf een zaak begonnen met iets betere spullen. Was zijn naam niet van Engelen?


Datum: 24-07-2006
Naam: Wil van Hout  
img

De naam van de antiquair is niet van Engelen maar v.d.Loo. Ik wist dat het niet goed zat, maar alles is weer recht gezet.


Datum: 14-09-2006
Naam: Johan Vervest  
img

De boerderij net voorbij de Tinelstraat is door mijn grootvader Toontje Kuipers gebouwd. Hij was aanvankelijk landbouwer maar begon er een kolenzaak. Was de eerste welke in Eindhoven een spaarsysteem opzette, zodat de arbeiders het gehele jaar konden sparen om bij levering met de gespaarde bonnen te kunnen afrekenen. Hij heeft hier tot zijn 83e gewoond. Is daarna bij ons in Strijp komen wonen. Het pand stond al in 1954 op de rooilijn om gesloopt te worden. Waarom is onduidelijk maar het pand is nimmer onteigend en gesloopt.
Na beeindiging van de kolenzaak werd er gevestigd automobielbedrijf van Eng, een antiek en nu weer een autozaak.


Datum: 15-09-2006
Naam: Johan Vervest  
img

Tegenover het pand was een sigarenfabriek Lauwers, daarnaast Jan Vervest de melkboer, politie v.d. Wiel en in de boerderijen de famillies Sjef en Peer Janssen. De overkant is volledig gesloopt er is een flat gebouwd waar justitie in gehuisvest is.


Datum: 15-09-2006
Naam: Anne Troost  
img

Volgens mij zit er in het flatgebouw het kadaster en niet justitie.


Datum: 15-09-2006
Naam: Hans Biermans  
img

Zit het kadaster niet aan het begin van de Karel de Grotelaan (Bij de Mecklenburgstraat) ? Of is dat verleden tijd?


Datum: 04-01-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

In de Flat is Justitie noch het Kadaster gevestigd, maar de Algemene Inspectiedienst (AID), de controle- en opsporingsdienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Deze dienst is regelmatig in het nieuws geweest i.v.m. het ruimen van pluimvee, varkens en koeien bij allerlei enge ziektes.


Datum: 04-01-2007
Naam: Hans Biermans  
img

Rechts naast de brug is de nieuwe brug voor de verlengde Karel de Grotelaan gekomen. In de punt tussen deze nieuwe brug en de Tinelstraat werd het verzorgingshuis Gagelbosch gebouwd, waar diverse familieleden en ook mijn moeder hun laatste jaren gesleten hebben. Ook dat wordt nu al weer gesloopt.......
Hierboven is sprake van politie v.d. Wiel. Is dat de latere wijk-agent, die in de 60-er en 70-er jaren op de Mendelssohnlaan woonde?


Datum: 02-02-2007
Naam: Inie vd Wiel  
img

Politie van de Wiel heeft nooit op de Mendelssohnlaan gewoond. Hij heeft altijd op de Blaarthemse weg gewoond en wel op 102 en 78. Ik kan het weten want ik ben zijn dochter.
===Inie, stuur even je email-adres op a.u.b. (Red.)===


Datum: 03-02-2007
Naam: J. Vervest  
img

Ik heb altijd gedacht dat politie v.d. Wiel, welke tegenover Kuipers woonde, enkel twee jongens had.


Datum: 03-02-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Ach ja, pliesie van de Wiel, van hem mocht je op straat niet voetballen etc. En dat in begin 50-er jaren. Als het de vader is van Inie van de Wiel. Nou ik heb nog leuke anecdotes...netuurlek oit 't pollingstraotje.


Datum: 03-02-2007
Naam: Anne Troost  
img

Vaak had hij op zijn ronde, die op de fiets gebeurde, zijn hond bij hem. Een schone Hollandse herder, een mooi beest maar fel. Ik kan mij herinneren dat hij bij ons thuis kwam om te vragen of hij onze hond, een echte mechelse herder, kon kopen. Hij woonde zoals ik al heb aangegeven in het negende huis en dat is recht tegenover de kolenboer Kuipers.


Datum: 03-02-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Deze groep heet Gebouwen Maycretewonigen maar de Maycretewoningen maken maar een heel klein deel uit van deze wijk. Het overgrote deel bestaat ook uit systeembouwwoningen, gebouwd door Nemavo, het Aireysysteem. Nemavo bouwde sinds 1950 op vele plaatsen in Nederland dergelijke woningen. Bekend zijn o.a. de tuinsteden in Amsterdam waar ze zelfs bezig zijn deze huizen op de monumentenlijst te krijgen.


Datum: 04-02-2007
Naam: J. Vervest  
img

Tegenover Kuipers, naast v.d. Wiel woonde melkboer Jantje Vervest. Hij had zijn melkwijk in de Bennekel.


Datum: 12-02-2007
Naam: Ben Dankers  

Aan de Genderdalkant van het kanaal, direct over de brug richting stad, zie je garage, naast de inrijpoort van de kolenboer. Dit was het eerste troeplokaal van de verkenners van de Mgr. Hamertroep. De hopman was Chris Willems van de drogist op de Aalsterweg, hij was onderwijzer op de St. Henricusschool.
Over de brug richting Veldhoven lag een pad langs het kanaal volgens mij kwam je dan bij boer Coppelmans uit, de grondlegger van de Coppelmans tuincentra. Ik mocht er rond Pasen altijd kuikentjes gaan kopen, 10 voor 50 cent of 1 gulden.


Datum: 12-02-2007
Naam: Anne Troost  
img

Ben zie foto 8006, foto 8005, foto 8010, foto 8014 en foto 4608. Dan kan je zien dat Coppelmans aan de Kasteelweg woonde. Inderdaad zijn de tuincentra door de zoons van Coppelmans opgericht. De eertst kwekerij ook aan de Kasteelweg staat op foto 8025.


Datum: 12-02-2007
Naam: Ben Dankers  

Anne, van wie was die boerderij dan die achter de wasserij vlak naast het kanaal lag, je kon er via dat paadje wat ik aangaf komen. Die boerderij lag vlakbij de "sluis" wat eigenlijk een vuilvang is. Nu ligt er op die hoogte een voetgangers / fietsersbrug. Ik weet niet beter dan dat die van Coppelmans was, want die jongens zaten ook op de St. Henricusschool. Zij vielen op door hun altijd bruine kleur en zwarte haren.


Datum: 12-02-2007
Naam: Anne Troost  
img

Ja Ben de hele familie had zwarte haren. Als je op foto 4608 kijkt dan zie je het boerderijtje wat jij bedoelt liggen. In de tijd dat wij op de Kasteelweg woonden kwamen wij daar niet. Wij, mij broer en ik, werkten in de vacanties altijd bij Coppelmans . Het koren mee naar binnen halen, in de aardappeltijd aardappels rapen (hele dag rapen voor een kwartje). Ik heb nog met drie van de jongens Jan, Hans (boet) en Cor op de Tuinbouwschool gezeten.


Datum: 13-11-2007
Naam: Ceetie Camps  
img

Ben, het pad langs het kanaal wat waar jij het over hebt, in die boerderij, daar woonde de fam Wijmands.


Datum: 31-12-2007
Naam: Hans van der Weijden  
img

Leuk om deze luchtfoto te zien. Jammer dat Blaarthemseweg 49 en 47 er net niet op staan (denk ik). Ik ben op zoek naar foto's (informatie) van de boomgaard die achter ons huis (en achter nummer 47, de eigenaresse) lag. Die boomgaard is verdwenen om plaats te maken voor de Bachlaan die aansloot op de Offenbachlaan. Weet iemand in welk jaar die boomgaard is verdwenen?


Datum: 08-03-2008
Naam: Peer Retera  
img

Dacht ik al de meeste foto's gezien te hebben op deze prachtige site, kom ik deze opeens tegen. En warempel, de flat waar ik geboren ben staat er ook op: Purcellstraat 47. Ze staan er dus nog maar net als 1960 juist is. In dat jaar ben ik er ook geboren. Toen liep de Purcellstraat nog dood. Achter de schrikhekken stonden toen van die kleine houten huisjes. Leuk om ook de meanderende Gender te zien op de extra Large version.


Datum: 15-02-2009
Naam: Hans van Melis  
img

@Vervest. Zat lauwers in het pand met de lichte voorkant evenwijdig aan de straat? Zoja in welke tijd ongeveer?


Datum: 18-02-2009
Naam: Johan Vervest  
img

Gerekend vanaf de Tinelstraat richting stad staat op de stoeprand de voormalige kolenzaak Kuipers. Tegenover dit pand inderdaad het witte pandje. Daar zat zowat 55 jaar geleden de sigarenmaker voor het raam. Aan deze zijde van de Blaarthemseweg richting stad, Jan Vervest de melkboer, politie v.d. Wiel en in de dan volgende boerderij de familie Jansen.


Datum: 18-02-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Prima Johan maar nu verder naar foto 18855.


Datum: 24-10-2010
Naam: Toine Verhoeven  
img

De bakkerij aan de Meerveldhovense kant van het afwateringskanaal was van Jan Camps.
Wij woonden op Blaarthemseweg 141 en hadden een sigarenwinkel en een autospuiterij.
Tegenover ons woonde de familie de Zwaan (de grote bruine eik op hun oprit staat er nog steeds (ter hoogte van dat stalen "kunstwerk").
Naast de Zwaan woonde de familie Huijbregts (later verhuisd naar Naarden).
Hun inwonende opa heette Nilleske de Beer (Beerens).
Onze buren aan de andere kant van de "steeg"heetten van de Weijden.
Een van de zoons had een rijschool (Theo;helaas al lang geleden overleden)
Dochter Thea heb ik een aantal jaren geleden nog eens ontmoet;ze woont in Veldhoven.
Mijn destijds beste vriend was Gerrie Jansen;woont nu ook in Veldhoven.
Heb hem een aantal jaren geleden bezocht en gesproken.
Hij heeft eens een meisje (Mieke Oerlemans;dochter van Nel Jannes) van de verdrinkingsdood gered en kreeg hiervoor een onderscheiding van het "Carnegie Heldenfonds".
Volgende keer meer!!! Toine (Twan) Verhoeven.


Datum: 28-09-2011
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Ik ben geneigd het jaar van de foto op 1959 te zetten ipv 1960. Rechts zien we de flats aan de Offenbachlaan in aanbouw. De noordelijke flats zijn gereed, de zuidelijke zijn nog 'laag-bij-de-gronds'. De 4 noordelijke (t/m huisnummer 384) kennen al bewoners die er in 1959 zijn komen te wonen, dus lijkt me de foto van 1959 dateren.


Datum: 06-03-2015
Naam: Bas Bakermans  
img

Klopt Kees, ik vierde mijn 1e verjaardag in de Schubertlaan op de noordelijke flats in 1959, de eerste flat gezien vanaf de Brucknerplein-zijde. Ik heb een wat overbelichte foto van mijn vader en mij op het balkon en zie zelfs dat de Karel de Grotelaan nog een zandvlakte was. Wat wazig kan ik ook op diezelfde foto zien dat de zuidelijke flat tegenover ons nog in aanbouw zijn, maar wel al een verdieping hoog is, anders dan op de bovenstaande foto waar alleen het fundament zichtbaar is. Aangezien ik dit vergelijk met mijn fotouitzicht schat ik de bovenstaande foto zelfs begin 1959.