EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51467

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

627 Herdgang

Straat:

Oirschotsedijk

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Kazernes

Onderwerp 3.:

Constant Rebecque

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Hoofdingang Rij- en Tractieschool.

Beschrijving

De hoofdingang van de Constant Rebecque-kazerne aan de Oirschotsedijk. Die is net als een aantal andere kazernes in verband met de oorlogsdreiging eind jaren dertig in hoog tempo gebouwd. Op 17 april 1939 werd een gedenksteen onthuld door de naamgever baron De Constant Rebecque (zie foto 21395). Tot mei 1940 waren er Nederlandse militairen gelegerd, maar daarna nam de Duitse Wehrmacht de kazerne in gebruik. In de oorlogsjaren bouwden de Duitsers een aantal bunkers rond de kazerne, maar die zagen er vanuit de lucht uit als boerderijen.
Na de oorlog was in deze kazerne tientallen jaren de Rij- en Tractieschool van de landmacht gevestigd, een rijschool dus. Hier kregen militaire chauffeurs speciale opleidingen op allerlei voertuigen, veelal vrachtwagens met en zonder aanhangers of diepladers, maar ook kraanwagens, artillerietrekkers (vandaar 'tractieschool'), rupsvoertuigen en pantserwagens (zoals de bekende DAF YP-408). Vanaf de Oirschotsedijk gezien was links naast de kazernegebouwen een grote vlakte. Die was parkeerplaats en oefenterrein voor beginners. Op dat terrein stond ook een hellingbaan, in de vorm van een soort baileybrug (zie foto 51662). Op de hellingen moest onder andere worden geleerd een voertuig stil te zetten en daarna zonder achteruit te rollen weer op te trekken.
In 1996 werd de kazerne gesloten. Daarna hebben de gebouwen lange tijd leeggestaan, een tijd als asielzoekersopvang gefungeerd (tot 2002) en hadden krakers er hun intrek genomen. Na een grondige renovatie en uitbreiding met nieuwbouw is er tegenwoordig de International School gevestigd. Het gebouw is tegenwoordig een rijksmonument. (Red.)


Geplaatst op

03-08-2020
Geen reacties gevonden bij deze foto