EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

51739

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

Elisabethlaan*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Overig Philips

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Ingang Philipsdorp

Beschrijving

Een ingekleurde foto van de twee zuilen die markeerden waar het Philipsdorp begon, dat Philips liet bouwen omdat de gemeente maar bleef treuzelen met woningbouw voor de grote aantallen mensen uit andere delen van het land die bij het bedrijf kwamen werken. Rechts ligt het voetbalveld van PSV, nu dus het stadion. De huizen links staan er nog en zijn enkele jaren geleden van binnen gemoderniseerd en van buiten in de oude stijl gerenoveerd. De Frederiklaan heeft heel lang een middenberm gehad, werd later verbreed en is sinds een paar jaar weer versmald en voorzien van brede fietsstroken. Anno 2020 staan deze twee zuilen er nog steeds, op de Frederiklaan bij de hoek van de voormalige Elisabethlaan en het stadion, en natuurlijk een stuk verder uit elkaar.  (Red.)
< We danken Paul en Eric voor hun correctie, want het gaat inderdaad om de hoek van de niet meer bestaande Elisabethlaan. En de huizen aan die Elisabethlaan zijn inderdaad gesloopt.  (Red.) >


Geplaatst op

15-10-2020

Reacties:

Datum: 15-10-2020
Naam: Eric Kemperman  
img

Naar mijn bescheiden mening is dit beslist niet de Frederiklaan, maar de Elisabethlaan. Rechts is het huidige PSV-stadion, en de huizen links op de foto zijn afgebroken in 1971 (zie foto's 1348 en 30472). Vergelijk de huizen maar eens met foto 41 of 22939. De zuilen "Philips" en "Dorp" op deze foto zijn op een gegeven moment verplaatst of verdwenen. Ze stonden "de heilige koe" in de weg. De huizen op de Frederiklaan liggen rechtsachter. Nabij de kruising met de Gagelstraat stonden ook twee van deze zuilen; Philips markeerde zijn Dorp wel...


Datum: 16-10-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

De huizen links staan aan de Elisabethlaan en zijn, in de jaren '60? afgebroken. Rechts zien we dat rondom het terrein van PSV een brede strook met een sloot lag. Na de oorlog was de sloot verdwenen en stond die strook vol met bomen. Op de hoek was een toegang tot het stadion gekomen en een kassa waar je kaartjes voor de wedstrijd kon kopen. Behalve de hoofdtribune waren er destijds alleen maar staanplaatsen.


Datum: 21-10-2020
Naam: marjo spierings  
img

In 1988 waren er nog een paar bewoners en de officiële datum dat "de straat is vervallen" is 28-04-2008.


Datum: 06-12-2023
Naam: Sjef van Eijk  
img

Het (online) doorlezen van oude Philips personeelsbladen kan soms (voor mij in ieder geval) verrassende informatie opleveren. Zo las ik in de Philips Koerier van 28 sep. 1957 dat de zuilen die nu nog op de Frederiklaan staan er van het begin af aan (plm. 1910) gestaan hebben en dat die op de Elisabethlaan geplaatst werden ter gelegenheid van een bezoek van koningin Wilhelmina in 1927.


Datum: 08-12-2023
Naam: Eric Kemperman  
img

Deze zuilen hebben er lang gestaan, zie bijvoorbbeld foto 2627 of 33422 (uit jaren 1930). In mijn herinnering stonden ze er rond 1980 nog steeds, zie de ietwat onscherpe foto 40073. Wie kan bevestigen dat de Philipsdorp-zuilen inderdaad nog aan het begin van de Vonderweg gestaan hebben? Al jaren staan ze er niet meer ... (nog wel op de Frederiklaan).