EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

52004

Bijdrager:

Jaar:

1960

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

211 Irisbuurt

Straat:

Van Wassenhovestraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Voortgezet Onderwijs / Scholengemeenschappen

Onderwerp 3.:

Augustinianum

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Gymnasium Augustinianum

Beschrijving

Het Gymnasium Augustinianum is in 1898 gesticht door de paters augustijnen, vooral voor het opleiden van eigen kweek, en het werd destijds gevestigd aan de Kanaalstraat. De eerste vijftig jaar was er ook een internaat aan de school verbonden. Uit alle delen van het land kwamen jongens naar Eindhoven. Het milieu waaruit de meeste leerlingen afkomstig waren, bepaalde mede het karakter van de school.
In 1959 verhuisde het Augustinianum naar de Van Wassenhovestraat. Op deze foto uit 1960 wordt de school gezien vanaf de ernaast gelegen sportvelden. Er veranderde daarna veel: het internaat verdween en vanaf 1966 waren ook meisjes welkom. Er kwam een H.B.S. (Hogere Burger School) en weer later een atheneum en een havo. In korte tijd groeide de school in de jaren tachtig naar meer dan 1200 leerlingen.
Sinds het schooljaar 2017-2018 is het Augustinianum gehuisvest in een nieuw gebouw aan de Dirk Boutslaan.
Met het zoekwoord Augustinianum zijn veel meer foto's van dit gymnasium te vinden. 


Geplaatst op

23-12-2020

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 02-01-2021
Naam: Leon Bakx  
img

Beste Huub, mooie bijdrage. Jij bent, denk ik, ouder dan ik (61 jaar). Ik heb ook op deze school gezeten in de jaren zeventig en ik meen me te herinneren dat we toen al 1250 leerlingen hadden. Er waren toen zelfs meer noodlokalen dan vaste lokalen. Vreemd, nietwaar? De sportvelden waren enorm en dat merkte je vooral tijdens de Coopertest. God, wat haatte ik die test. Ik dacht dat het atheneum zo rond 1968 ingevoerd werd. Ik begon in 1971 en je kon goed merken dat de docenten nog erg moesten wennen aan die niet-gymnasten. Ze haalden om de haverklap de Griekse en Romeinse cultuur aan. Vooral geschiedenisleraar Booijens had daar een handje van. Overigens een fantastische verteller. De Havo kwam pas rond 1973 of daaromtrent. Dat maakte de sfeer weer anders...