EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53328

Bijdrager:

Jaar:

2016

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

423 Barrier

Straat:

Dr Berlagelaan

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Voortgezet Onderwijs / Scholengemeenschappen

Onderwerp 3.:

Van der Puttlyceum

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Van der Puttlyceum

Beschrijving

In het midden zijn de gebouwen zichtbaar van het Van der Puttlyceum. De drie lage gebouwen zijn gymzalen, waarvan er in het begin maar eentje was. Het lyceum werd in 1957 opgericht onder de naam Van der Putt College. In eerste instantie was het gehuisvest in noodgebouwen aan de Robbenstraat en de Hermelijnstraat. Het definitieve gebouw aan de Dr. Berlagelaan 13 werd betrokken in 1962. Het lyceum groeide uit tot een van de grootste scholen van het voortgezet onderwijs in het land. Door deze sterke groei werd de school genoodzaakt een deel van de leerlingen onder te brengen in een dependance, in 1968 verzelfstandigd tot het huidige Eckart College. Begin jaren 70 was het schoolgebouw opnieuw te klein. Ook de nieuwe dependance ontwikkelde zich, na het samengaan met een nabijgelegen mavo, in 1974 tot een zelfstandige middelbare school, Bisschop Bekkers College (later Frits Philips Lyceum). In 1964 werd bij de ingang van het schoolgebouw een beeld geplaatst met de titel Vogels, ook Puttertjes genoemd, gemaakt door Gerard Bruining. De naam verwijst naar de zogenoemde  leerlingen. Na jaren van groei daalde eind tachtiger jaren het aantal leerlingen tot een laag niveau. Na een jarenlange strijd tussen scholen in Eindhoven Noord en Nuenen werd het zieltogende Van der Puttlyceum in 1992 opgeheven.
Links naast het Van der Puttlyceum staat de Detailhandelsschool, op de hoek van de Van Vorststraat, die vanaf de Berlagelaan rechts achter langs de schoolgebouwen loopt. Naast de flats ligt het gymnastiekveld van de school.
In 2019 werden het gebouw en de ernaast gelegen detailhandelsschool afgebroken om plaats te maken voor de bouw van 157 woningen. Het Puttertjes-beeld werd herplaatst in de woonwijk. De foto werd gemaakt met een drone op 2-4-2016. (Red.)


Geplaatst op

27-12-2021
Geen reacties gevonden bij deze foto