EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

53415

Bijdrager:

Jaar:

2021

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Catharinaplein

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Restaurants / Eetcafés / Lunchrooms

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Catharinaplein

Beschrijving

Catharinaplein anno 2021. Het plein was een project met hindernissen. Verschillende typen bestrating en allerlei soorten bomen werden er gebruikt. Pas na veel mislukkingen en miljoenen is er uiteindelijk een inrichting gemaakt die acceptabel lijkt. Links staat het Catharinahuis. Dat kon alleen worden gebouwd nadat ondanks protetsten een van de oudste huizen van de stad dicht bij de hoek van het Stratumseind en het huidige Catharinaplein toch werd gesloopt. (red.)

Als onderdeel van het plan Smalle Haven ontwerpt architect Coenen dit Catharinaplein, met aan de rechterkant ervan een nieuw gebouw, het Catharinahuis. Daartoe moeten enkele oude panden op de kop van het Stratumseind plaatsmaken, ondanks bezwaren tegen de sloop van een ervan. Want een ervan is wellicht het oudste Eindhovense huis (1357). Eenmaal gebouwd mag het nieuwe Catharinahuis zich ondanks eerdere negatieve commentaren verheugen in een positieve beoordeling: de kleur die eerst als foeilelijk beschreven werd blijkt uiteindelijk op een fijnzinnige manier te combineren met de kleuren van het Dynamo-gebouw.
Het plein ervoor wordt echter de plek waar de wet van Murphy van kracht is: alles wat mis kan gaan gaat ook mis. Bij de eerste bestrating wordt op een deel van het plein een verkeerde kleur steen gelegd, bij het planten van de eerste bomen wordt de verkeerde soort gekozen. In plaats daarvan komen er grote boombakken op het plein. Na een nieuw echec volgt in 2011 een compleet nieuw ontwerp, nu met meer bankjes en zomereiken. Hoewel deze ook niet willen gedijen, wordt het plein wel gezelliger met de komst van een groot Italiaans restaurant in 2014.


Geplaatst op

17-02-2022

Email bijdrager

img
Geen reacties gevonden bij deze foto