EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

54118

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

213 Elzent-Noord

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Gemeentehuizen

Onderwerp 3.:

Eindhoven, Sancta Ursula

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tijdelijk gemeentehuis Eindhoven

Beschrijving

Dit pand was enige tijd het gemeentehuis van Eindhoven. Deze beschrijving is gecorrigeerd na de onderstaande reactie van Giovanni. (Red.)


Geplaatst op

01-03-2023

Reacties:

Datum: 01-03-2023
Naam: Henny van Laarhoven  
img

In 1869 liet de Eindhovense tabaksfabrikant H.F.C. Coolen aan de Stratumsedijk een villa bouwen. Tien jaar later, in 1879, werd het pand verkocht aan de Amsterdamse financier Bernard Hermann Anton Sinkel (bekend van de Winkel van Sinkel). Deze liet een parkachtige tuin aanleggen door tuinarchitect Springer. Na het overlijden van Sinkel in 1890 werd het verkocht aan textielfabrikant J.J. Schröder, die het in 1917 weer verkocht aan de Belgische zusters Ursulinen. Zij vestigden er het meisjespensionaat ‘Sancta Ursula’. Zo kwam de villa aan de naam Huize Ursula. Op 8-12-1928 werd in de gemeenteraad besloten dat er een nieuw stadhuis moest komen op de Studentenwei. Er was behoefte aan een groter en nieuwer gebouw. Raadhuis en secretarie zouden de Rechtestraat moeten verlaten. In 1930, na het vertrek van de zusters Ursulinen, werd ‘Sancta Ursula’, aan de Stratumsedijk, door de gemeente voor fl. 170.000 aangekocht en in gebruik genomen als gemeentehuis ter vervanging van het stadhuis dat niet meer voldeed. De houten kapel werd raadszaal. Dit zou moeten duren tot het nieuwe stadhuis klaar was. Tot 1952 bleef het gebouw in gebruik als gemeentehuis. Het huidige ‘Stadspaviljoen’ was het koetshuis dat bij Sancta Ursula hoorde.


Datum: 01-03-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Is dit niet de villa Sancta Ursula? Ongeveer op de plaats waar nu de Stadsschouwburg staat? Dit is ooit wel een tijdje het gemeentehuis van Eindhoven geweest. Maar zoals ik al zei, het was een villa en wel van de fam. Sinkel. Inderdaad, die van die winkel. De titel is 'het gemeentehuis van Stratum' en volgens mij is dit pand dat nooit geweest.
<< Bedankt Giovanni. De informatie is gecorrigeerd. (Red.) >>


Datum: 02-03-2023
Naam: Paul van der Cingel  
img

Helemaal correct Giovanni, het gemeentehuis van Stratum stond op de hoek van de Stratumsedijk en de Jan Smitzlaan, tegenover het Sportfondsenbad. Het pand staat er overigens nog. Het gemeentehuis in de Rechtestraat was te klein geworden en daarom werd Huize Ursula het nieuwe stadhuis, maar dat was ook te klein en daarom werd voor de gemeenteraadsvergaderingen uitgeweken naar een groot houten gebouw dat pal achter Huize Ursula stond. Rechts zien we het laatste stukje Elzentlaan, die huisjes stonden er al voordat de Elzent volgebouwd werd (jaren twintig). De naam Elzent is, denk ik, afkomstig van een villa aan de Bilderdijklaan, en die zou weer de naam gekregen kunnen hebben van een gebied dat al zo heette.


Datum: 07-03-2023
Naam: Henny van Laarhoven  
img

Het houten gebouw waar Paul van der Cingel op wijst, was de kapel van de Ursulinen. De naam Den Elzent en varianten daarop komen al sinds het jaar 1440 voor. Het gebied dankt zijn naam aan de elzenbomen, die langs de Dommel een vruchtbare bodem vonden. Met uitzondering van de Elzentlaan en de Jan Smitzlaan kregen alle lanen in Den Elzent namen van een Nederlandse schrijver of dichter, vandaar ook de naam Schrijversbuurt.


Datum: 09-03-2023
Naam: paul van der Cingel  
img

Dank Henny van Laarhoven, dat de naam verwijst naar een kenmerk van vroeger komt vaker voor, met een mooi woord heet dat een toponiem. De spelling van zo'n toponiem ondergaat in de loop van de tijd vaak wel een wijziging. Ik ben nieuwsgierig hoe of wanneer die 't' op het eind van de naam is gekomen. Eindhoven is ook een toponiem, denkelijk een verwijzing naar de plaats van een boerderij.


Datum: 09-03-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Is de houten aanbouw ook niet ooit gebruikt als politiebureau?


Datum: 10-03-2023
Naam: Paul van der Cingel  
img

Giovanni, er is daar inderdaad een politiebureau geweest, maar of dat in dat houten gebouw gezeten heeft, weet ik niet.


Datum: 10-03-2023
Naam: Henny van Laarhoven  
img

Vanaf 1952, toen de eerste vleugel van het nieuwe stadhuis in gebruik was genomen, werd Sancta Ursula in gebruik genomen door de Stichting Centraal Woningbeheer, het Centraal Planbureau en de Gemeentelijke Accountantsdienst. In 1957 brandde de raadszaal af. In 1964 werd het pand gesloopt in verband met de bouw van de stadsschouwburg. (Bron: Eindhoven Encyclopedie) In het voormalige stadhuis aan de Rechtestraat was wel een politiebureau. In 1929 werd het nieuwe politiebureau geopend aan de Grote Berg. Geen idee of ze ook nog in Sancta Ursula zaten.


Datum: 11-03-2023
Naam: Frans van Beers  
img

Dat klopt Giovanni. Ik heb daar foto's van en zal ze opzoeken!