EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

54359

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Tramstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tramstraat

Beschrijving

Van linksboven naar rechtsonder loopt de Tramstraat. Rechtsonder de hoek Dommelstraat/Tramstraat. Daar zie je tegen de rand van de foto het pand met het karakteristieke torentje dat nog steeds op deze plek staat. Iets verder naar links staat de villa met daarachter de sheddaken van de textielfabriek van Ignatius De Haes. In het midden van de foto aan de linkerkant van de straat zeepfabriek 'De Lelie' van de fa. C.J. Redelé uit 1899 (het vierkante gebouw met drie sheddaken erachter). In 1968 hield deze fabriek op te bestaan.
Midden boven achter de huizen zie je EMA-remise in de Raiffeisenstraat met een aantal bussen (zie foto 1266). Op dat grote terrein was vroeger de tramremise.
In de hoek linksonder is een klein deel te zien van de tuin van villa De Laak.
 


Geplaatst op

23-08-2023

Reacties:

Datum: 24-08-2023
Naam: Sierd Loman  
img

Een kleine correctie: de remise die we zien is van de BBA, voortgekomen uit Tramwegmaatschappij De Meierij, gesitueerd op de voormalige grond van de tramremise. Een schatting uit de losse hand is dat het eind jaren 1940 begin jaren 1950 is, vanwege het gemengde (vooroorlogs en naoorlogs) busmaterieel op de remise. De Raiffeisenstraat zelf staat rechts nét niet op de foto, maar de ingang van de remise is nog wel te zien. Helemaal bovenaan op een terreintje aan de Vestdijk staan een aantal opleggerbussen van de Nederlandse Spoorwegen. Dat deze daar ooit gestald waren is mij onbekend, maar dit bevestigt mijn vermoeden dat het niet lang na de oorlog is.


Datum: 24-08-2023
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Goh, dus bij De Spoorwegen hadden ze ook van zulk soort bussen. Ik weet dat Philips ze had om te VIPRE'n en dat de trekkers overdag ingezet werden voor goederenvervoer. Veel comfort hoefde je op zo'n opleggerbus niet te verwachten.


Datum: 24-08-2023
Naam: Jan Wijn  
img

In de zeepfabriek gelegen tussen de hoge schoorstenen heeft later het tapijtcentrum de Tram gezeten. Toen ik in 1989 daar de elektrische installatie renoveerde lagen de dakspanten nog vol met poederzeep.