EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

54364

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

321 Doornakkers-West

Straat:

Poeijersstraat

Onderwerp 1.:

Gedrukte en Geschreven Media

Onderwerp 2.:

Advertenties / Reclame

Onderwerp 3.:

Kleding / Manufacturen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kousenreparatie

Beschrijving

In 1937 werd in de Verenigde Staten de ‘wonderstof’ nylon uitgevonden. De grote doorbraak van deze ‘wonderstof’ kwam op de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York. Daar introduceerde Du Pont namelijk een kous, gemaakt van nylon, als een goedkoper alternatief voor zijden kousen. De naam nylon bestaat dan ook uit de eerste twee letters van de stad New York.
Na de Tweede Wereldoorlog raakten de nylons ook in Europa in zwang. Het product had echter een nadeeltje en dat was dat ze nogal snel beschadigd raakten en dan had je 'een ladder in je kous'. Omdat de kousen in het begin niet goedkoop waren, loonde het de moeite om die ‘op te halen’, ofwel te repareren. Dat ophalen kon je zelf thuis met de hand doen, met een speciale laddernaald. Maar er waren ook bedrijfjes zoals dat van Ria Kuipers uit de Poeijersstraat die deze reparatiedienst aanboden en daarvoor machines hadden. Zoals je op deze flyer kunt zien kostte dat 5 centen.



 


Geplaatst op

21-08-2023

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 21-08-2023
Naam: ad Thijssen  
img

Mijn schoonzus woonde ook in Tongelre, in de Franciscus Sonniusstraat. Haar moeder had daar haar stopatelier Ze hadden er veel kinderen, waaronder ook meisjes. Als die groot waren en het in de vingers hadden konden ze ook aan de slag, stoppen en ladders ophalen. En direct na school beginnen. Ze heeft zich letterlijk de rug kapot gewerkt. Toen ze getrouwd was ging ze gordijnen naaien, maar die kapotte rug heeft ze heel haar leven meegedragen.


Datum: 22-08-2023
Naam: .Piet Hertogs  
img

Ad, de Franciscus Sonniusstraat ligt in Stratum.


Datum: 24-08-2023
Naam: ad Thijssen  
img

Beste Piet. Sorry, je hebt gelijk. Groetjes, Ad Thijssen