EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5628

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

422 Kronehoef

Straat:

Wezelstraat

Onderwerp 1.:

Verenigingen

Onderwerp 2.:

Gilden

Onderwerp 3.:

St Catharina, Woensel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Daor hedde de guld. (1)

Beschrijving

"Daor hedde de guld, daor hedde de guld, daor hedde potdomme de guld!" Wat eens het thuishonk was van Hobbyclub "De Bungalow" is nu het gildehuis van het Sint Catharinagilde Woensel. Het gilde is omstreeks 1477 opgericht en is nog steeds actief. Bekende Woenselse familie's w.o. die van Bazelmans, v/d Nieuwenhof en Plugers zijn er al decennia-lang (en nog steeds) actief. Ook tambours en vendeliers maken ervan deel uit.


Geplaatst op

04-09-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 04-09-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Ben, was op deze plaats eerst geen boerderij gevestigd? Vanuit het raam van het klaslokaal van de Paulusschool zag je het boerenerf volgens mij.


Datum: 05-09-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Kijk eens naar foto 5640, Mari. Volgens mij bedoel jij die boerderij. Het staat me bij dat er in het verleden ook nog paarden en/of koeien hebben gegraasd. Je had daar nl. nogal wat boeren in de buurt, zoals van Vroenhoven, De Koning en natuurlijk ook Nelis v/d Water. Dit gildehuis ligt op het hoekperceel Wezelstraa / Robbenstraat.


Datum: 06-09-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Ben, de boerderij op foto 5640, lag achter een fratershuis, de muur van de fraterstuin is op deze foto nog te zien. Het pad waaraan deze boerderij lag liep volgens mij schuin weg van de Kronehoefstraat. Op deze boerderij ben ik als klein menneke nog weleens geweest, Ik denk dat op het stuk grond wat ik zag vanuit het klaslokaal geboerd werd, zoals rogge en het hooien van gras. Ik herinner me nu dat deze gebouwen altijd in gebruik zijn geweest door verenigingen, maar of dat altijd de guld is geweest weet ik niet, ik dacht ook bv verkenners of andere jeugdverenigingen.


Datum: 07-09-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Die prachtige hardhouten dubbele deur is hergebruikt. Pastoor Suetens kreeg bij zijn 40-jarig priesterjubileum een Mariakapel cadeau en daardoor verviel de ingang in de linker zijbeuk van de kerk. De deur werd gered en hergebruikt in "De Bungalow"


Datum: 08-09-2006
Naam: Jos G. USA  
img

Het gebouw links is indertijd (eind jaren 50 begin jaren 60) gebruikt als honk voor de St. Michael verkenners, samen met de welpen, voortrekkers en rowans. Het gebouw rechts werd in die tijd o.a. gebruikt door Jong Nederland, als ik mij goed herinner.


Datum: 09-09-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik heb tot 1961 bij de Sint Michaelgroep, zie foto 5671 gezeten. De groep had welpen en verkenners, geen rowans en voortrekkers. Het huidige Gildehuis is oorspronkelijk gebouwd voor de Chiro. Later kwamen daarin de Bungalow en daarna Het Catharinagilde Woensel.


Datum: 30-10-2006
Naam: Jac van Dijck  
img

Na het vertrek van de voortrekkers van de Sherpa Tenzingstam uit hun stamlokaal aan de Gildelaan( zie foto 6585) midden jaren zestig, zijn zij verhuisd naar dit gebouw. het rechter gedeelte van de bungalow werd hun nieuwe stamlokaal. Zij zaten van toen samen met de Hopman Latourgroep op een terrein.


Datum: 10-08-2008
Naam: Tiny van de Vorstenbosch  
img

In het linker gebouw zitten de verkenners.