EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

616

Bijdrager:

Jaar:

2005

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Catharinaplein

Onderwerp 1.:

Panorama - Stadsoverzichten

Onderwerp 2.:

Centrum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
St. Catharinakerk en de veranderde omgeving. (1)

Beschrijving

Catharinakerk vanaf de Vestedatoren. Tussen de 2 torenspitsen is het kantoorgebouw van de belastingdienst te zien. Op de voorgrond het oranje Catharinahuis.


Geplaatst op

25-06-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-02-2006
Naam: Bauke Hüsken  
img

Zonde om zo'n lelijk gebouw op zo'n prominente plaats in het centrum van de stad te plaatsen. (En dat, terwijl de oorspronkelijke tekeningen van het gebouw best aardig waren! Dit is een versoberde versie) En ik denk dat het overbodig is om te zeggen dat ik het eeuwig zonde vind dat het middeleeuwse huis De Halve Maen (uit ca. 1460) in 2001 hiervoor het loodje heeft moeten leggen...


Datum: 26-02-2006
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Ik zou het toch wat willen relativeren. Het middeleeuwse van de Halve Maen was inmiddels ver te zoeken. Terugbouw tot iets oud zou gekunsteld oud zijn. En die nieuwbouw is best aardig (vind ik) met als bijkomend groot voordeel dat de Catrien meer ruimte krijgt. Eerst lag het verscholen, nu is het front grotendeels te zien.


Datum: 06-08-2006
Naam: Anne Troost  
img

Ik denk dat als je zegt het valt best mee je het eens bent dat oude panden verdwijnen en er een pand voor in de plaats komt wat pijn doet aan je ogen door de kleur. Ik heb jaren lang van de Wal naar de Vestdijk gelopen over dit stukje Eindhoven. Maar ook in de zestiger jaren zwierf ik hier regelmatig rond
en ook heel wat jaren. Maar in al die tijd is er zo weinig aan deze omgeving gedaan wat betreft renovatie en onderhoud . Ik ben dan ook van mening dat als het geld wat nu voor een afzichtlijk gebouw en ook de andere gebouwen die hier nog niet op de foto staan aan onderhoud en renovatie hadden besteed dan hadden we een mooier stukje Eindhoven, zij het met een dorps uiterlijk, overgehouden. Het enige wat wel een goede zaak is vind ik, is de afbraak van het restaurant op het plein had er ook nooit mogen komen. Lees eens bij foto 1054 wat men met oudere gebouwen kan doen dat is roeien met de riemen die men heeft. Maar ja ik blijf erbij met wat ik altijd zeg het is een erfenis die de burgers in Eindhoven hebben gekregen, we besparen onderhoud door al het oude op foto's vast te leggen, en dat is slopen.


Datum: 06-08-2006
Naam: Hans V/d Wel  
img

Dat het middeleeuwse huis De Halve Maen (uit ca. 1460) in 2001 hiervoor het loodje heeft moeten leggen. Is hier een afbeelding van te vinden hier of zo niet wie stuurt er een foto van door? Ik weet even niet wat er bedoeld wordt.


Datum: 15-11-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Sint Catharinakerk is een van de 23 iconen die samen de Canon van Eindhoven vormen. De Sint-Catharinakerk met zijn twee torens is in het stadsbeeld nog altijd zeer aanwezig, maar lang niet meer zo pregnant als vroeger toen het als grootste bouwwerk de katholieke presentie benadrukte. Het kerkgebouw heeft tegenwoordig concurrentie gekregen van kolossale woontorens in het stadshart zoals De Regent, De Admirant en de Vestedatoren. Deze situatie weerspiegelt in wezen de veranderde positie van de katholieke kerk in de huidige maatschappij. In architectonisch opzicht heeft het veel van het karakter behouden, maar de oorspronkelijke aankleding, inrichting en inventaris zijn grotendeels verloren gegaan en in de naoorlogse jaren vernieuwd. De glas-in-loodramen van Charles Eyck, Pieter Wiegersma, Hugo Brouwer en Toon van Ninaber van Eyben bepalen nu in belangrijke mate de sfeer. Bron: ED


Datum: 21-02-2010
Naam: Ruurdtje Westerterp  
img

Het zou goed zijn wanneer het om historische gebouwen (monumenten) gaat,  dat ze gewoon niet afgebroken worden. Standaard!  Er zijn bestuurders die er soms niks van snappen! Het lijkt "kunst" te zijn iets af te breken wat behouden behoort te worden! Welke motivatie (belang) ligt daaraan ten grondslag?