EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6223

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

613 Engelsbergen

Straat:

Anna van Burenweg

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Beelden

Onderwerp 3.:

Profane Beelden

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vendelier

Beschrijving

Vóór drukkerij Vrijdag staat dit beeld van Willy van der Putt uit 1986


Geplaatst op

03-10-2006

Reacties:

Datum: 05-10-2006
Naam: Frans Prinsen  
img

Het beeldje de Vendelierwerd vervaardigd door Willy Slegers-van der Putten (1925-1997) uit Bergeijk in opdracht van Drukkerij Vrijdag bij gelegenheid van haar 60 jarig bestaan. Het beeldje werd in 1965 aan de gemeente Eindhoven aangeboden.
Model voor het beeldje stond Jan van Dooren (1917-1997), vaandrig van het Sint Catharinagilde Strijp. Directeur Louis Vrijdag was eredeken van dit gilde.
Het beeldje is geplaatst voor de drukkerij aan de Anna van Burenweg. In de jaren 90 van de vorige eeuw is het beeldje op mysterieuze wijze van zijn sokkel verdwenen. Het is nimmer teruggevonden.
Op verzoek van de gemeente Eindhoven heeft mevrouw Slegers-van der Putten een nieuw beeldje gemaakt, Dit beeldje staat nog fier op zijn sokkel.
Tijdens zijn 65 jarig jubileum als gildebroeder van het Sint-Catharinagilde heeft Jan van Dooren in 1996 een klein replica van dit beeldje geschonken aan de Bond van Schuttersgilden Kring Kempenland. Dit beeldje dient momenteel als wisseltrofee voor het jeugdige vendeliers tijdens het jaarlijks gehouden jeugdtoernooi


Datum: 10-10-2006
Naam: Henri van Hout, schrijvend deken, gilde  
img

Het beeldje heeft voor het Strijpse gilde nog een emotionele betekenis. Jaarlijks, rond Allerzielen, staan de broeders en zusters enige minuten stil bij dit beeldje ter nagedachtenis aan alle overleden gildebroeders en-zusters van dit gilde. In een stille tocht vanuit het gildehuis aan de Botenlaan worden er tevens bloemen neergelegd bij de vendelier. Dit ritueel wordt ook herhaald bij een overlijden van een gildelid.


Datum: 27-03-2010
Naam: Tini van Rooij  
img

Het beeldje is weer verdwenen. Misschien kan de Schrijvend Deken hierover meer vertellen en ook over de kans van terugkeer van de Vendelier.


Datum: 05-07-2010
Naam: Lex van der Laan  
img

Met enige verbazing lees ik over de geschiedenis van het beeld de vendelier, bij ons in de familie beter bekend als de vendelzwaaier. Het beeld gemaakt door mevrouw Willy Sleegers van der Putt is naar mijn weten namelijk destijds geschonken door mijn vader G. van der Laan aan zijn vriend de heer Vrijdag. De familie schonk wel meer kunstwerken, een ander bekend werk van mevrouw van der Putt is het zittend meisje aan het Eversveld in Geldrop. Dit was naar aanleiding van de oplevering van het project Scandia in Geldrop. Dat er nog een kleine replica in omloop is van de vendelzwaaier vind ik wel bijzonder. Wij hebben er zelf namelijk ook nog een, gemaakt door mevrouw van der Putt. ik begrijp overigens dat de replica die tot voor kort bij Vrijdag stond nu ook door onverlaten is gestolen. Verschrikkelijk en onbegrijpelijk, waarschijnlijk alleen voor de waarde van het metaal.