EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6296

Bijdrager:

Jaar:

1924

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

426 Vredeoord

Straat:

Grote Beek

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Ziekenhuizen

Onderwerp 3.:

Rijks Psychiatrische Inrichting / Grote Beek

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Het Rijkskrankzinnigengesticht (6)

Beschrijving

Een foto die altijd veel indruk op mij heeft gemaakt. Het haast mathematische ontwerp van zowel gebouwen als tuinen. En wat ook opvalt is de enorme bospartij. Rechtsboven herkennen we het administratiegebouw. (Peter Vermeulen)


Geplaatst op

06-10-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-10-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

De omtrek van het hele terrein was in het verleden voorzien van een hoog hekwerk. Maar wat ik op deze foto zie dat de verschillende paviljoenen met bijbehorende tuinen nog extra omzoomd zijn met hekwerk of muren. Wat een verschil met het open karakter van heden.


Datum: 08-10-2006
Naam: Wim Levens  
img

Ja Hans, de achtertuinen bij de paviljoens waren ommuurd zodat de patienten ook konden luchten Er waren immers veel toch gevaarlijke patienten. Medicijnen waren er nog niet. Wel de dwangbuis. Ook waren er veel TBR (ter beschikking vd regering) patienten. Tegenwoordig heet dat TBS.


Datum: 08-10-2006
Naam: Wim Levens  
img

Peter, wat een prachtige foto. In het administratie- of hoofdgebouw was ook de eetzaal gevestigd voor de leerlingverpleegkundigen. Ook werden er lessen gegeven. De geneesheer directeur had er zijn kamer en ook personeelszaken zat er. Links van het hoofdgebouw is de schoorsteen te zien van het ketelhuis voor de verwarming. Daarachter lag het mortuarium. Rechtsonder zie je 5 mannenpaviljoens. De 2 buitenste paviljoens uiterst links waren voor de vrouwen. In het midden is het kerkgebouw en feestzaal te zien (het kleinste gebouw). Net daarboven de centrale keuken en wasserij. De rest van de gebouwen weet ik helaas niet.


Datum: 09-08-2011
Naam: Rudy van Eijndhoven  
img

Wanneer zijn al deze gebouwen gesloopt?