EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

6487

Bijdrager:

Jaar:

1931

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Potgieterstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Overige Gebedshuizen / Genootschappen

Onderwerp 3.:

Vrijmetselaars

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Potgieterstraat - Vrijmetselaarsloge

Beschrijving

De Vrijmetselaars zitten nu 75 jaar in Eindhoven. Via een stroman kochten ze in 1931 het dubbele pand aan de Potgieterslaan 41 aan. In de oorlog, de nazi hield niet van de Vrijmetselarij, werd het pand aanvankelijk gebruikt door Duitsers. In 1943 werd het aangekocht door Henri van Abbe. Die had er niet lang plezier van want een, bij een bombardement afgedwaalde bom, legde het hele pand in de as. Tot begin jaren 1950 was het een braakliggend veldje tot er weer een nieuwe loge gemetseld werd. De huidige loge heeft niet meer de karakteristieke punt en qua bouwstijl valt hij enigszins uit de toon tussen de rij vooroorlogse woningen.


Geplaatst op

14-10-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 21-10-2006
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Op de lucht- foto 4602 is duidelijk het braakliggend veldje van na het bombardement zichtbaar.


Datum: 11-11-2006
Naam: J.Smits  
img

Of er na de brand op 19 september een braakliggend veldje was, weet ik niet zeker. Wel zijn oa.de fundamenten nog lang zichtbaar geweest.
Het is voor mij ook nog een vraag, of de Duitsers na de totale ontmanteling van het gebouw er ooit gebruik van gemaakt hebben. Ik heb wel gezien, dat het totaal leeggemaakt werd. Later is er nog een kappersschool in gevestigd.


Datum: 25-06-2007
Naam: Kees van der Hoeven  
img

De informatie dat de Duitsers er in de oorlog hebben gezeten, kreeg ik van een vrijmetselaar. Misschien is het niet actief gebruikt. Wellicht dat meneer Smits -de buurman van destijds!- de juiste informatie geeft.


Datum: 16-06-2011
Naam: Maurice Witsema  
img

Tijdens de oorlogsjaren waren de concierges Frans en Truus van Laarhoven. Toen wij moesten onderduiken, in augustus 1942, konden wij daar enkele dagen in een zolderkamer verblijven tot ons nieuwe onderduikadres. In 1943 hebben wij daar weer enkele dagen overnacht.. Op de bevrijdingsdag, 18 september 1944, bezochten wij het huis om enkele spullen, die ze voor ons bewaarden, op te halen. Toen we het huis hadden verlaten begon het duitse bombardement dat het huis vernielde.