EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

6711

Bijdrager:

Jaar:

1995

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

327 Koudenhoven

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Tongelre

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Opwettense Watermolen (2)

Beschrijving

Volgens de Topografische Dienst ligt de Watermolen (rode pijl) echt op Nuenens grondgebied. De grens (zwarte pijl) loopt daar volgens deze kaart duidelijk onderdoor. De benaming die deze kaart geeft is overigens niet Rui maar Rul.


Geplaatst op

20-10-2006

Reacties:

Datum: 21-10-2006
Naam: Anne Troost  
img

Het was me op die oude kaart, (foto 6739 grens loopt door de molen) .
Ruim vijftien jaar later dragen de erven van de weduwe van Coudenhoven hun helft van de watermolen over aan Floris van Eyck.
Einde citaat uit het boek.
Mijn conclusie is de watermolen is van 1585 tot 1594 voor de helft gelegen op het gebied van Tongelre, maar dat was toen geen gemeente Eindhoven, en de andere helft lag op het grondgebied van Nuenen. Daarvoor behoorde het tot Opwetten (zie plakkaat van Karel V) en na dat het was overgedragen aan Floris van Eyck kwam de hele molen in het Nuenes grondgebied te liggen. Waar het nu nog ligt getuige het adres OPwettense weg 203 Nuenen.
De molen heeft, doordat Tongelre toen geen Eindhoven was, NOOIT op Eindhovens grondgebied gestaan. Doch ik vind dat de commentaren zodanig interesant dat we het best allemaal op de site mogen laten staan.


Datum: 25-10-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Ik geloof jullie allemaal. Laat hem maar lekker nu in Nuenen staan. Dan wordt hij zeker niet afgebroken en wij van de Eindhovense kant kunnen er dan altijd van genieten, van dit prachtig stukje Brabantse historie.