EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

6817

Bijdrager:

Jaar:

1961

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

623 Lievendaal

Straat:

Welschapsedijk

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Welschapsedijk.

Beschrijving

Een foto van de welschapsedijk in 1961 genomen vanaf de plaats waar nu de Nederlandse Bank staat. Het betreft hier het stuk gelegen tussen de Schultinghstraat en Westenbergstraat. Als ik me het goed herinner heeft er ook nog een speeltuin gestaan. De weilanden met paarden tot aan het kanaal doorliepen waren in ieder geval prachtig in mijn jeugdjaren.


Geplaatst op

23-10-2006

Reacties:

Datum: 24-10-2007
Naam: Anja Hinsen-Pax  
img

Daar heeft inderdaad een speeltuin gestaan waarin een hele hoge glijbaan stond. Ik heb er in 1966 nog een trauma aan overgehouden. Ik heb er uren bovenop gezeten en durfde niet meer naar beneden te glijden, wist niet dat ik hoogtevrees had. Ik zou graag van deze speeltuin een foto willen bemachtigen. De speeltuin lag vlakbij het Beatrixkanaal.


Datum: 03-02-2008
Naam: Eugène van Heijnsbergen  
img

Hallo Jetty,
De grote glijbaan, met houten latten, staat ook bij mij nog goed in mijn geheugen. Jouw broer Johan ook, die net als ik ooit misdienaar is geweest. Ons beider ouders kenden elkaar goed. Kun je je de flat tegenover nog herinneren? Op de begane grond woonden ooit pastoor Hurkmans, kapelaan Sanders en Nel, de meid. Kun je je de kanaalhelling nog herinneren, met al de bloeiende bremstruiken en daarachter de vlaggenmasten van de bootjes in de jachthaven?
Zondags was er altijd wel iets te beleven: waren het niet boer Coppelmans of boer Spanjers die voorbijtrokken, dan was het wel het gilde, of waren het de wandelsportverenigingen. Stond er trouwens achter jullie huis niet ook een boerderij? Wij haalden daar altijd groenten en fruit.
Ik kan me nog meer herinneren over de welpjes en verkenners en drumband Welschap (al met al een hechte buurt). Na reactie op dit schrijven komt er misschien nog meer geschiedenis terug. Hopelijk iets ook via de andere families zoals: Smakman, Verhoeven, Steyven, Bayens, Wigman, Helmonds ...


Datum: 03-02-2008
Naam: Ria-Stöver-Toirkens  
img

Els Smakman herinner ik me nog goed. Die woonde op de hoek hier rechts. Ikzelf kom uit Strijp (Plataanlaan). Els zat bij mij op de Maris Stella school in de periode 1958-59.


Datum: 03-02-2008
Naam: Eugène van Heijnsbergen  
img

Beste Ria. Els Smakman woonde inderdaad links, maar aan de andere kant van de Schultingstraat op nummer 26. Haar buurjongen was de beroemde PSV-er Roel Wiersma. Ikzelf woonde iets verder, namelijk op nr. 32 bij het gangetje. Ik herinner me, dat Els een prachtige stem had en de popliedjes van destijds, zoals Brandend zand, prachtig vertolkte. Als rechtgeaarde Lmburgse zong ze tevens folkloristische liedjes. Ze trouwde een blonde en heel aardige Rotterdammer, ene Kees van Vlijmen. Op de foto zie je volgens mij twee Roelofsen voor de deur staan, maar ik kan niet goed zien wie. Bedankt voor je reactie. Je zult zien, nu komen er meer.


Datum: 20-03-2008
Naam: Eddy Heijting  
img

In mijn herinnering van eind 50er jaren was de speeltuin dichter bij de Noord Brabantlaan t.o. de kleuterschool. Er was ook een prachtige rolschaatsbaan bij.


Datum: 14-05-2008
Naam: Jetty v.d.Westelaken-Roelofs  
img

Dag Eugene, ik had al even niet meer gekeken. Hier een reactie van mij. De boerderij was van de fam. Thea v. Rijsingen. Heeft nog wel een contact met mijn moeder, op dit moment 92 jaar. Ik sta met mijn zusje Marga voor het huis. Mijn vader en mijn broers Wim en Johan zijn alle drie misdienaar geweest. Van de families die je noemt zie ik Pieter Verhoeven nog regelmatig. Dat pastoor Hurkmans in het appartement woonde samen met Nel en kapelaan Sanders weet ik ook nog. De dochter van mijn zus Marga woont nu in dit appartement.


Datum: 03-12-2019
Naam: Hans Bruggink  
img

Eugène, wellicht weet je ook nog het zilveren jubileum van pastoor Hurkmans te herinneren. Niet zozeer het feest zelf, maar de voorbereiding voor dat feest. De namen die je noemt, Paul Smakman, Frans Verhoeven, Steyven, Roelofs enz., waren betrokken bij die voorbereidingen evenals Van Agt, Hoogstraten, Tecklenburg en Kortlang en ik. Wellicht nog meer maar daar laat mijn geheugen mij in de steek. Veel van die voorbereidingen werden op zolder van de boerderij aan de Westenbergstraat uitgevoerd. Dat was straatversiering voor de hele wijk de Lievendaal.