EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

683

Bijdrager:

Jaar:

1908

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

422 Kronehoef

Straat:

Kloosterdreef

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Gemeentehuizen

Onderwerp 3.:

Woensel, Kloosterdreef

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Raadhuis van Woensel. (1)

Beschrijving

Het raadhuis van de gemeente Woensel. Het gebouw aan de Kloosterdreef bestaat nog steeds. De Algemeene Vergadering van den F.N.Z. gaf als herinnering aan de Excursie door de Meierij op 19 augustus 1908 deze prentbriefkaart aan haar leden. Kloosterdreef 90 is nu een rijksmonument. Het bouwjaar is 1896 en de architect was A. Bogers. Het opengewerkte torentje dat vroeger de middenrisaliet bekroonde (zoals op deze foto zichtbaar is), is vervangen door een fronton als beëindiging. In de topgevel bevindt zich het wapen van Woensel.
 


Geplaatst op

03-07-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-03-2006
Naam: a. verhaegen  
img

Ik zou graag meer weten over dit raadhuis, want de architect was mijn opa. Heeft iemand nog gegevens over Abraham Bogers of van de familie Bogers? Ik ben nog wel in bezit van een foto van hem.


Datum: 26-03-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Bestek en bouwtekening zijn te vinden in het RHC-e. De hardstenen trap is een werkstuk van Hanique. Overigens de hardstenen stoepranden die nu vervangen worden aan de Woenselse Markt zijn o.a. van Hanique.


Datum: 26-03-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Zie foto 3634 en foto 3635


Datum: 01-06-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Vroeger was dit de praktijk van dokter Jansen, huisarts. In de enorme wachtkamer zaten tientallen patiënten op hun beurt te wachten. De asbakken op de grote tafel puilden uit van de peuken en door de rook kon je elkaar nauwelijks zien. En rechts van dit ex-gemeentehuis was het politiebureau. Wanneer is dit aangebouwd?


Datum: 15-08-2006
Naam: Petra Van Den Heuvel  
img

Ik ben er in de jaren 1973-1976 veel geweest, Charel Marlcorps had hier toen een klein bedrijfje in. Hij maakte of verkocht, dat weet ik niet meer zeker, zakken voor wandelwagens. Het huis ernaast is nu Volksbelang schoenverkoop en -reparatie.


Datum: 20-08-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Rechts zat café St. Petrus, nu weer of nog een café. Achter het café zit in een loods de schoenwinkel en schoenreparatie Volksbelang.


Datum: 20-08-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Tini, was dokter Jansen een vrij grote, forse man? Volgens mij was dat onze huisdokter, later opgevolgd door dokter Van Noesel omstreeks 1960. Ik was toen een jaar of 8.


Datum: 20-08-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Mari, ik was een menneke en in mijn ogen waren alle mannen groot. Drs. J.G.R. Jansen heeft eind zestiger jaren een functie aanvaard bij een ouderencentrum, ik dacht De Weerde. Hij is volgens mij opgevolgd door dokter Van Rijssen. De naam Van Noensel zegt mij niets.


Datum: 20-08-2006
Naam: Jeannette Wassink  
img

Er zat wel een dokter Van Noessel op de Strijpsestraat. Misschien bedoel je die, Mari?


Datum: 21-08-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Die bedoel ik Jeanette, maar die heeft een praktijk van onze oude dokter uit Woensel overgenomen. En die naam ben ik kwijt.


Datum: 06-09-2006
Naam: Yvonne Levens  
img

Wie de opvolger van Jansen was, weet ik niet meer. Jansen zelf herinner ik me nog goed als de dokter die ieder anderhalf jaar een babietje bij ons kwam brengen. Die jaren vijftig toch! Ook herinner ik me dat als hij op huisbezoek kwam, hij weleens een van zijn kinderen bij zich had. Hij had er acht of negen en die konden dan mooi met een van onze kinderen spelen; er liep er altijd wel een rond in dezelfde leeftijdscategorie.


Datum: 29-11-2006
Naam: Ida Wagemakers Schriks.  
img

Die dokter Janssen kwam ook bij ons regelmatig een baby brengen. Hij heeft mij ook gebracht, althans hij was erbij toen ze mij in de kool hadden gevonden. Ik herinner mij nog wel zijn wachtkamer, een tafel in het midden en met schuin naar boven lopende plank waar boeken/tijdschriften op lagen. Mij was verteld, dat dat een kist was waar iemand in moest die dood was. Ik hoopte niet dat ik dat zou zijn en heb daarna altijd met tegenzin mijn groente opgegeten.


Datum: 21-04-2007
Naam: Jopie Spruijt  
img

Dokter Jansen is volgens mij inderdaad opgevolgd door dokter Van Reisen. Die is later op de hoek Frankrijkstraat/Runstraat gaan wonen. Jansen had inderdaad negen kinderen.


Datum: 03-05-2007
Naam: Hans Schoonen  
img

Petra, dat van die zakken voor wandelwagens klopt, mijn moeder heeft nog heel wat van die dingen gemaakt als bijverdienste in de jaren zeventig. Hij liet ze dus maken en verkocht ze. Bij Volksbelang (zaak bestaat nog steeds) lieten we altijd onze schoenen repareren.


Datum: 27-09-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Op Kloosterdreef 59, het café rechts, was A. Gruythuyzen in 1917 de herbergier. In 1922 was hetzelfde café Kloosterdreef 88 met Wed. A. Gruijthuijsen-Fransen als caféhoudster.


Datum: 27-09-2007
Naam: Arnold Gruijthuijsen  
img

Arnoldus (Nol) Gruijthuijsen (spelling!) was de herbergier. Zijn echtgenote Johanna Fransen (Sjo, van: ons Jo) was de vergunninghoudster van het koffiehuis. Zij zette later als weduwe de zaak voort maar, naar verluidt, was het vooral haar inwonende zus Catharina (Cato) die in het café de dienst uitmaakte. Sjo en Cato staan op deze foto voor hun café. Maar wie is de fietser?
Ik zoek ook nog een officiële bevestiging van de naam van het café in de periode vóór 1920. Hans noemde St. Petrus in 1934, veel later heette het café/bar Kronehoef en daarna komen nog diverse andere namen voor.
Arnoldus Hendricus (Heintje) Gruijthuijsen, de kastelein van café Cambrinus op de Fellenoord (later Boschdijk), was een neef van Nol.


Datum: 27-09-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Ik heb dit correct overgenomen uit de adresboeken. Spelling in 1917 met Y en in 1922 met ij. Iedereen die aan genealogie doet weet dat er geen overmatige betekenis gehecht moet worden aan de spelling van een naam.


Datum: 28-09-2007
Naam: Jan Toirkens  
img

Dokter Peer Janssen woonde jarenlang in Strijp, Strijpsestraat vlakbij de Hastelweg. Opgevolgd door dokter Van Noessel, zelfde adres. Peer was in Strijp bijna als een burgemeester, naast de bekende jaarlijkse baby's regelde hij heel wat meer dingen op sociaal gebied. Iedereen kende hem, hij zat in allerlei verenigingen en hielp mensen ook op financieel gebied. Soms 'vergat' hij eenvoudig een rekening te sturen... als hij wist dat men in trubbles zat.


Datum: 28-09-2007
Naam: Johan Vervest  
img

Er waren twee huisartsen Janssen. Een in het Strijpse. De ander in Woensel. Kennelijk worden twee artsen door elkaar gehaald. Janssen Strijp was een lompe maar tevens heel sociale en deskundige man.


Datum: 28-09-2007
Naam: Johan Vervest  
img

Het café heeft nog lang de CoCo bar geheten. De exploitant heette toen Vale.


Datum: 27-12-2007
Naam: Cor de Vaal  
img

De Coco-bar werd in die tijd gerund door mijn vader, Cor de Vaal sr, samen met zijn toenmalige vrouw Coby (vandaar de naam). Heeft er misschien nog iemand foto's van de Coco-bar van de binnenzijde? Misschien nog met mijn vader erbij? Dat zou ik heel leuk vinden.


Datum: 18-06-2010
Naam: A.van Erp  
img

Dhr. Jansen (Peer) uit Strijp is ook voorzitter geweest van FC Eindhoven.


Datum: 28-12-2011
Naam: Eugène de Vries  
img

Tussen het gemeentehuis en het café was inderdaad het Woenselse politiebureau gebouwd. De politiemacht bestond uit vier agenten. Een van hen heette Hoppenbrouwers en ging altijd met de burgemeester op jacht, voornamelijk om het geschoten wild te dragen. De burgemeester was een enthousiast jager en een zeer goede schutter.


Datum: 29-12-2011
Naam: Johan Vervest  
img

De Cocobar was in de jaren '60 een topper.


Datum: 01-03-2014
Naam: Mevr R.ten Hof  
img

Laten wij daar nu in gewoond hebben vanaf februari 1968. Eén jaar, met meerdere pas getrouwde stelletjes en vijf jonge mensen op de zolder. Dokter Jansen verhuurde het door, nadat hij het pand had verlaten met zijn grote gezin. Wij hebben er krap een jaar gewoond boven rechts waar toen grote gebrandschilderder ramen inzaten. Toen iedereen eruit was, is er een babyzaak ingekomen. Ernaast was een voormalig politiebureau geweest en daar zat ook een jong stel met een baby.


Datum: 22-07-2016
Naam: Jack Werlotte  
img

Dokter Jansen van de Kloosterdreef heeft na zijn vertrek aldaar, en voordat hij geneesheer-directeur van "De Weerde" werd, nog een praktijk gehad in de wijk achter de Karpendonkse Plas in een van die villa's. Ik kan mij de straatnaam helaas niet meer herinneren.