Fotonr.: 7030
Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1953
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |'t College*

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

't College (2)

Beschrijving Meubelfabriek Firma Van de Somme & Scheepers, 't College, gezien in de richting van 'Stratumseind'. Het RHC-e heeft als jaar 1943, maar dat kan niet. De Duitsers maakten pas op 19-9-1944 de doorgang zo breed. (RHCe 0000314)
Geplaatst op 02-11-2006
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 02-11-2006
Naam: Marjo Spierings img

Een stukje van het College met linksboven de achterkant en zijaanzicht van Volksbelang Stratumseind.


Datum: 14-06-2007
Naam: Louis van Lierde img

Ja, en rechts achter de fotograaf zaten achterin en op de 1e en 2e verdieping resp. de welpen en de verkenners van de Aloysiusgroep (St Catharina parochie). Ik herinner mij bij de welpenakela Houben, bagheera Van Deursen en mowgli Van der Linden. Bij de verkenners herinner ik mij de hopman Houben en een broer van bagheera Van Deursen. Helaas zijn daar geen foto's van! Ik praat dan over de tijd eind 40, begin 50. Wie weet er nog meer van?


Datum: 09-04-2008
Naam: J. van Gompel img

Boven de meubelfabriek was ook 'n fabriekje van Hoksbergen, daar ben ik begonnen toen ik 15 jaar was (1956). Als je naar de witte gevel van de schoenenwinkel kijkt dan hangt daar 'n vitrine. Daar lagen toen wat spullen in zoals schoenpoets en veters en borstels.


Datum: 10-07-2008
Naam: Jan van der Meulen

Het college was in mijn herinnering een soort patronaatsgebouw, dat o.a. gebruikt werd als stemlokaal voor verkiezingen en in de oorlog als distributiekantoor. Het had in mijn gedachte heel andere proporties. Is het niet mogelijk dat deze omgeving op een moment de naam College kreeg. Mijn vriend Harry Huybrechts hoop ik na zijn vakantie hierover te benaderen.


Datum: 25-09-2018
Naam: Paul van der Cingel img

Louis, 11 jaar later lees je hier een reactie. De welpen van de Roode Vlam hebben ook gebruikgemaakt van dat gebouw in dezelfde periode. Maar alleen in de winter, de rest van het jaar hadden we de beschikking van een bosperceel van Fens, gelegen tussen Pasteurlaan en Eikenburg. In mijn herinnering was het een ruimte waar een blind paard nog geen schade kon aanrichten, maar wie maalde daarom zo kort na de oorlog? Onze akela heette De Jager en speelde voor Sinterklaas begin december. Overigens was aan de Voorterweg een vergelijkbaar gebouw waar we ook gebruik van hebben gemaakt. En Jan van der Meulen, inderdaad zat het distributiekantoor ook op het College, aan dezelfde kant maar een stuk verderop, en dat was als ik mij goed herinner een houten gebouw. Tussen de ambtenaren en de bezoekers was kippengaas gespannen en was er niet veel meer dan een opening ter grootte van een brievenbus om de stamkaarten te controleren en de vellen met de roodblauwe distributiebonnen uit te reiken.


Datum: 26-09-2018
Naam: Eric Kemperman img

Een blik van de andere zijde: zie foto 13961.


Datum: 22-03-2020
Naam: Frenk Scheepers img

Prachtige foto. Ik herinner me het nog, als kleine jongen van een jaar of zes, dat ik op de fabriek van mijn vader, Ties Scheepers, kwam. Jef van der Somme was toen al enige tijd ziek en overleed kinderloos in 1953. In de crisisjaren voor de oorlog waren Jef en mijn vader ontslagen en samen hadden ze toen besloten verder te gaan met het produceren van meubels. Eerst op de Roostenlaan bij Jef van der Somme achter. Ties en hij waren nagenoeg buren. Na enige jaren verhuisden ze met de productie naar het College. Een belangrijke afnemer was Stultiëns, die in de Rechtestraat op de hoek met de Hooghuisstraat een meubelzaak had. Later de Slegte. Zijn vrouw deed ernaast een goede handel in dameshoeden. Aan particulieren was op meubelgebied ook de nodige afzet. Een man of acht werkten er in 1956 op het College. Alleen de eerste en tweede verdieping waren in gebruik. Daarboven en ernaast was er sprake van metaalbewerking. Ik las de naam Hoksbergen en die komt me meteen bekend voor. De achterruiten van de fabriek waren aan de buitenzijde voorzien van gaas en boden uitzicht op de Smalle Haven waar nering was van allerlei soort. In de gebouwen links, achter de schoenhandel aan het Stratumseind, was één gebouw waarin Talamini, die een ijssalon had in de Vrijstraat, in de wintermaanden het interieur van zijn winkel opsloeg. Hij en zijn vrouw gingen dan naar Italië en in de zaak kwamen dan bontmantels te staan. Omdat het College plaats moest maken voor nieuwe ontwikkelingen in de binnenstad, heeft mijn vader in 1958 een nieuwe fabriek gebouwd in Tongelre aan de Ruijsdaelbaan. De naam Van der Somme & Scheepers bleef, vanwege de bekendheid, gehandhaafd.


Datum: 06-12-2020
Naam: BERNARD VAN BAKEL img

Ik ben geboren op 't College no 5. Hebben jullie daar iets van? Ik kan mondeling wel een en ander vertellen. Mijn ouders waren beheerder van het patronaat (parochiehuis van de Catharinaparochie). Ik ben geboren in 1938 en wij zijn in 1957 verhuisd naar het Burghplan. Ik ken nog namen van buurtbewoners waarvan er sommigen nog fotomateriaal hebben. Ik hoor graag van u. Beste groeten, Bernard.