EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

7170

Bijdrager:

Jaar:

1933

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

616 Strijp S

Straat:

Philips Complex Strijp 1/S*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Philips Bewaking

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bewaking NV Philips.

Beschrijving

Destijds moest de bewaking van NV Philips het politiediploma halen, voordat men in dienst trad. Deze foto is gemaakt na het behalen van het diploma. Mijn vader was een van hen. Foto is, denk ik, gemaakt voor het Nat. Lab. van Philips. Ik ben hier echter niet zeker van. Mogelijk kan iemand hier meer over vertellen. Mijn vader heeft ook nog dikwijls op de Emmasingel het verkeer geregeld.


Geplaatst op

10-11-2006

Reacties:

Datum: 12-12-2006
Naam: Joep van de Laar  
img

Dit is inderdaad een foto voor het Oude Nat. Lab aan de straat rechtsaf bij de Kastanjelaan. Weet de naam even niet. Was richting complex Strijp 3.


Datum: 12-12-2006
Naam: Erie Coolen  
img

Therese ik zie mijn vader ook zo een, twee, drie, niet staan op de foto. Misschien een ander jaar van de opleiding. Het zouden collega's van elkaar moeten zijn geweest! Mijn vader Pierre Coolen heeft ook lang op de Emmasingel gezeten en in Strijp. Hopelijk horen we meer.


Datum: 12-12-2006
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Het zouden inderdaad collega's kunnen zijn geweest. Het jaartal heb ik ook gegokt. Mijn ouders zijn allebei gestorven dus ik kan niets meer navragen. Mijn vader heeft ook slechts een aantal jaren bij de bewaking gewerkt. Hij is daarna naar het Philips reisbureau gegaan (was ook op de Emmasingel gevestigd in het toenmalige hoofdkantoor) en heeft daar tot aan zijn pensioen gewerkt. Hij is geboren in 1903, dus als ik het jaartal goed heb moet hij hier 29 zijn geweest. Hij stond bij het uitgaan van de fabriek op de Emmasingel aan de poort, heeft hij me ooit verteld. Hij staat op de foto vierde van links bovenste rij.


Datum: 27-01-2007
Naam: Jos van den Heuvel  
img

Oude Nat.Lab klopt oftewel CFT (Centre For Technology).Zie ook foto 5397.


Datum: 28-01-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ik kan me ook nog herinneren dat vader thuis een pistool had liggen. Het zal wel niet geladen zijn geweest. Ongetwijfeld had dit met de bewaking te maken. Als kind vond ik het wel spannend. Ik heb vader nooit verteld dat ik wist waar het lag.


Datum: 28-01-2007
Naam: Ida Wagemakers Schriks.  
img

Lieke, mijn vader heeft ook een tijdje voor/bij de bewaking gewerkt (als een extraatje). Hij had ook een pistool, dat liet hij aan iedereen zien. Het was maar gewoon een alarmpistool. Het gaf een harde knal, verder niets.


Datum: 13-03-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Voorste rij, 5e van links, mijn opa, Jan Karsmakers, die als rechercheur, dus niet geüniformeerd, bij Philips werkte.


Datum: 30-03-2007
Naam: Peter van de Wal  
img

De man in het midden zittend met de sabel is Dijs, hoofd bewaking. Hij werd later commissaris van politie in Eindhoven tijdens de bezettingstijd. Was niet zuiver op de graat m.b.t. zijn politieke opvattingen. Zijn bijnaam was Skankai Sjek.


Datum: 05-12-2007
Naam: Els Marcelis-Boers  
img

Deze foto ken ikzelf niet, maar ik heb in de middelste rij links achter Dijs mijn vader ontdekt. Hij heeft vele jaren bij de Philips bewaking op de Emmasingel gewerkt en was een collega van Pierre Coolen. Mijn vader heet Tonnie Boers.


Datum: 06-12-2007
Naam: Petri van Gelder  
img

Tsjang Kai Tsjek zal wel bedoeld worden (bijnaam van comm. van politie)


Datum: 09-09-2010
Naam: Peter Gijsberts  
img

Foto is gemaakt in 1933, voor het oude Natlab. in Strijp. Heb er zelf ook eentje, en op de achterkant staat 1933 geschreven. Van Dijs werd inderdaad gezegd dat hij het goed kon vinden met de Duitsers. De bewaking/politie mocht in het Philipsdorp ook bekeuringen uitschrijven.


Datum: 05-01-2013
Naam: Frans Mirandolle  
img

Rechts achter Dijs (met snor) staat mijn grootvader Piet Wernaart.


Datum: 11-01-2013
Naam: Peter Gijsberts  
img

@ Paul: Je opa was in de tijd toen deze foto gemaakt was (1933) Chef Recherche. Ik ben met een oud-collega een website aan het opzetten over de Philips portiers/bewaking/bedrijfsbeveiliging en de foto met complete namenlijst komt daarop. Ook die van de groepsfoto van 1943.


Datum: 13-01-2013
Naam: Paul van Erp  
img

Peter: Ik ben benieuwd naar je website. Dank voor je aanvulling. Overigens staat bij een eerder commentaar van Jos van den Heuvel: Nat Lab oftewel CFT (centre for technology). Dit klopt niet. Na het vertrek van het Nat Lab naar Waalre werden diverse afdelingen in het pand gehuisvest. Een klein deel Nat Lab bleef over, oa een werkplaats. Ook de ontwikkeling van de Stirlingmotor was er gevestigd, ik dacht als afdeling van het Nat.Lab. Het metallurgisch lab van PMF vond er ook onderdak. Een andere inwoner was CFT, De afkorting stond voor Centrum Fabricage Technieken. Een gezamenlijk initiatief van de diverse Hoofd Industrie Groepen).


Datum: 18-02-2013
Naam: Peter Gijsberts  
img

Kijkt u ook eens op de site philipsbedrijfsbeveiligingeindhoven.nl
Daar staan alle namen op, en heel veel meer.


Datum: 12-10-2013
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Het Nat. Lab. op deze foto is inmiddels omgetoverd tot een cultuurtempel. Vandaag vond de officiële opening plaats. Fijn, dat het gebouw niet is gesloopt.


Datum: 21-12-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Anton Philips was nogal beducht voor communisten. In het begin waren er glasblazers nodig die in Eindhoven niet voorhanden waren en daarom uit Midden-Europa werden gehaald, en daar waren nogal wat communisten.


Datum: 26-12-2019
Naam: Wil van Ooyen  
img

Ondanks dat Anton Philips beducht was voor 't communisme was Karl Marx, de oprichter van het communisme, familie van de familie Philips. Het bedrijf Philips was in het verleden een heel sociaal bedrijf. Als je in een Philipshuis woonde, betaalde je een bepaald percentage van je loon. En er waren nog meer voordelen. Daarin liep Philips vooruit op de latere sociale wetgeving.