EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

7173

Bijdrager:

Jaar:

1896

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Personen

Onderwerp 2.:

Families

Onderwerp 3.:

Roijers

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bidprentje

Beschrijving

Stoomdruk van N.F. van Piere & Co, Eindhoven. Kan iemand vertellen wat stoomdruk precies is?


Geplaatst op

10-11-2006

Reacties:

Datum: 10-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Nieuwe (aandrijf)techniek is onderscheidend:
Stoombrood foto 1634


Datum: 10-11-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Je zult er waarschijnlijk al achter gekomen zijn, maar even voor de duidelijkheid. De stoom bouwt druk op waarvan heel weinig rendement verkregen wordt. Als het rendement hoger zou zijn, had men nooit een benzinemotor nodig gehad. Maar na mijn idee komt het nog wel. De geleerde zijn er nog steeds mee bezig het rendement te verbeteren. Denk aan de locomotief. Stoom drukt tegen cylinder en weg is de stoom. In het sigarenkistjesfabriek op Gestelsestraat in Aalst hadden ze vroeger een heuse afgedankte locomotief die het hele machinepark aandreef. Niet a-toom maar s-toom moet de toekomst worden. Sinds de uitvinding van de benzinemotor is er nooit meer iets mee gedaan. Kwam hij te vroeg?


Datum: 11-11-2006
Naam: Ad Brackel  
img

Kan iemand mij vertellen wat dit franse bidprentje (Nos parents sont maintenant avec Dieu - Onze ouders zijn nu bij God ) met stoomdruk te maken heeft . 'n ongeluk met een stoomtrein soms ?


Datum: 12-11-2006
Naam: Thérèse Sauter  

Geen frans bidprentje maar van mijn overgrootmoeder. Waarom specifiek deze franse tekst is me ook niet duidelijk. Vroeger werden vaak franse teksten gebruikt op bidprentjes, alleen stond er dan de nederlandse vertaling bij. Wij hebben ons over deze tekst wel verwonderd, vooral omdat beide ouders nog niet waren overleden zoals je kunt lezen op het prentje.


Datum: 12-11-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Zie nu ook de achterkant met Stoomdruk.


Datum: 12-11-2006
Naam: Cees van Rooij  
img

Hallo Thérèse. Als je eens in Groningen bent (prachtige stad overigens) dan zou je eens kunnen gaan kijken in het Grafisch Museum aldaar. Daar is de Stoomdrukkerij van Drij Mulder uit Oude Pekela geheel gerestaureerd in originele glorie te aanschouwen. (Maar kom eerst eens met Joep naar het Steendruk Museum in Valkenswaard, da's helemaal mooi!)


Datum: 21-04-2008
Naam: Giel van Hooff  
img

De stoommachine levert inderdaad in verhouding weinig rendement. Maar we gebruiken 'm nog altijd bijvoorbeeld om elektriciteit op te wekken. In gigantische pijpketels (denk aan het recente steigerongeluk in de Essentcentrale te Geertruidenberg) wordt stoom opgewekt, die een turbine aandrijft. Behalve voor aandrijving is stoom ook nog handig voor warmte bij de procesvoering in een fabriek, bijvoorbeeld als je de melk moet verhitten om deze te pasteuriseren of steriliseren. Ik schat dan ook dat bij Campina nog wel zoiets voorkomt. Van Piere wilde met de vermelding stoomdruk vooral laten zien dat hij een modern bedrijf had, dat met door stoom aangedreven drukpersen werkte. Toen er elektriciteit kwam afficheerden heel wat bedrijfjes zich als electrische .....
Voor de verdere technische achtergrond kun je trouwens vlakbij terecht, op de TU/e, waar ik werk bij een stichting Historie der Techniek (www.histech.nl) Onze boeken staan ook in de openbare bibliotheek.