EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

7586

Bijdrager:

Jaar:

1967

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen

Onderwerp 2.:

Carnaval

Onderwerp 3.:

Overig Carnaval

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Platenhoes Tony Bass

Beschrijving

Carnavalsplaatje. Tony Bass en de hofkapel De Erpelrooiers.


Geplaatst op

27-11-2006

Reacties:

Datum: 27-11-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Mooi Joep! Staat de tekst van de lemkes misschien op de achterkant? Graag dan effe insturen. Dan krijgen we wellicht meer duidelijkheid over de juiste woorden. Ben benieuwd!


Datum: 27-11-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Wie heeft dit liedje geschreven? Ik heb een cd van Thijs v.d. Molen met het liedje Lampkes en volgens mij is de muziek hetzelfde als van het plaatje van Tony Bass. Op de cd van Thijs v.d. Molen staat J. v.d. Heijden als componist/tekstschrijver. Ben, ik zal hem wel opsturen als MP3.


Datum: 29-11-2006
Naam: Joep en Thérèse Sauter  

Ben, dit plaatje is in 1967 uitgekomen als carnavalsplaat. Op het plaatje zelf staat de volgende info: Bew: J. Theelen/tekst Ch. v. Leest. Hofkapel De Erpelrooiers. De tekst van het liedje van Thijs v.d. Molen zou volgens ons van 1966 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Philips kunnen zijn. Bij foto 6286 wordt gesproken over 2 verschillende uitvoeringen. Marijke kan dus in 1966 nooit de tekst gehoord hebben van dit plaatje, want dit is pas in 1967 uitgekomen. Wij hebben onze oude pick-up van de zolder gehaald en de tekst beluisterd. In verband met de kwaliteit (veel op de juke-box gedraaid) waren twee woorden echt niet te verstaan. Hier komt ie dan:

Refrein:
Wij maken lempkes op 't fabriek.
TV en radiomuziek
Apparaten om je haren mee te drogen
Verwarming om de biggetjes bij te zogen
Al wat wij maken groot of klein
Moet er niets ?? en veilig zijn
Ja de echte Philipijn
Houdt wel op tijd van gein
Daarbij drinkt hij een lekker glaasje wijn

Stond in vroeger tijden de olielamp
Ook 't karbiet dat was al net zo'n ramp
Maar den electriek dat was me wat
Voor het lampegat
Refr:

En je speelt een band of je draait een plaat
Want de mensen hebben toch maar??
Ik pak de microfoon en zing maar wat
Over ons lampegat
Refr:

Misschien dat iemand zich woorden bij de ?? nog kan herinneren.


Datum: 29-11-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Gro-o-o-te klasse, Sautertjes!! En wat een moeite zeg. Historisch moment. Dit is dan weer (op de ?? na) opgehelderd. Marijke is waarschijnlijk in de war, 1966, 1967? Zal wel komen door de bessen, met 7-Up.


Datum: 29-11-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Als dat feest in 66 was, en dat was het...... dan heb ik dit echt gezongen onder leiding van die man die voor ons stond, toen ik vertelde dat wij met een stel klasgenoten onder de etalage van Frans Eyck zaten. Niet ik maar de man had vast en zeker bessen-7Up gehad, getuige de foto die ik nog moet vinden.


Datum: 29-11-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

In het seizoen 1966/67 zwaaide Nico van den Heuvel als stadsprins Nic le Maigre de FEC scepter over het Lampegat onder het motto 't Zal me een beat zijn. Het gelijknamige carnavalslied is dus van 1966. Marijke heeft dus gelijk. Niks mis mee heure kittel en ze zal wel Seven-up puur gedronken hebben, ze was nog te jong voor bessen.


Datum: 30-11-2006
Naam:  

Volgens het Nationaal Pop Instituut is het jaar van uitgave 1967. Daar hebben we ons op gebaseerd omdat op het plaatje zelf en ook op de hoes is geen jaartal te vinden is.


Datum: 30-11-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

1966: 't Zal me een beat zijn
1967: Haauw 't recht
1967: Ut lawijt is nie van de lucht
Alledrie motto's van de FEC, alledrie als carnavalslied door Tony Bass op de plaat gezet en alledrie voor het gemak door het Nationaal Popinstituut 1967 gedateerd. Ik denk dat er iets mis is mee hunne kittel.


Datum: 17-03-2007
Naam: Jan Wijnen  
img

Mijn herinnering van de tekst bij de vraagtekens: "moet technisch af en veilig zijn". Voor mij is dit een van de onvergetelijke nummers van Tony Bass.


Datum: 18-03-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Jan, heel mooi. Nu hebben we de tekst compleet. Toen we het plaatje afluisterden, hoorden we flarden van deze tektsregel, "af en veilig" konden we goed verstaan. En ik ben er nu 100% van overtuigd dat dit juist is.


Datum: 18-03-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Het zal ergens tussen 1946 en 1948 geweest zijn dat Tonnie Baats zijn opwachting maakte bij een repetitie van een bandje waar ik ook in zat. Gewapend met een banjo kwam hij binnen en stelde zich voor en vertelde dat hij zich de kunst van het spelen nog niet eigen gemaakt had, maar dat het een kwestie van tijd (dagen) zou zijn. Na de repetitie hebben we hierom nog uitgebreid moeten lachen en konden wij hier natuurlijk niet op ingaan. Maar ja, Einstein werd ook enkele jaren later, op de Universiteit waar hij was afgewezen tot hoogleraar benoemd. Ik heb Tony nog jaren wat gevolgd en tot mijn spijt moeten toegeven dat wij er toen behoorlijk naast zaten. Of is het voor hem juist een stimulans geweest?


Datum: 29-02-2008
Naam: Albert Vreven  
img

Ik ben in het bezit van de eerste carnavalsplaat van Tony Bass: Carnaval in de lichtstad met koor en de Eindhovense Hofkapel onder leiding van van Jo van den Brink. Op dit plaatje is het lied "Wij maken lempkes op 't fabriek" ook opgenomen en daar wordt als componist/tekstschrijver Ch. van Leest genoemd, in een bewerking van J. Theelen.


Datum: 31-08-2009
Naam: Manuel van Amerongen  
img

"Lämpkes" is 1975 opnieuw opgenomen door het PSV elftal. Op de andere en waarschijnlijk A-kant staat "P.S.V. is kampioen".
Bij gebrek aan een pick-up kan ik de tekst niet vermelden maar in mijn herinnering wijkt deze af van het bovenstaande
Jan Theelen / C. Leest / arr. Jan Theelen
Orkest onder leiding van Jan van Berk (ik neem aan familie van de platenzaak)
Productie: Henk van Broekhoven


Datum: 31-08-2009
Naam: Manuel van Amerongen  
img

Pick-up van stal gehaald en hierbij de tekst:
Couplet1
Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat
Waar je loopt of waar je staat
Ter land ter zee of in de lucht
Voor elke stad en elk gehucht
Couplet2
Of je mooi of lelijk bent
Een miljoen hebt of geen rooie cent
We maken wat voor iedereen
Van de top tot aan de teen


Datum: 19-01-2012
Naam: Cor Wijnen  
img

Van het tot stand komen van dit plaatje meen ik mij te herinneren dat de tekst, die opgenomen zou worden, de originele tekst had moeten zijn van "Wij maken Lempkes op 't fabriek". Die was echter niet te achterhalen. Met wat flarden herinnering en enige fantasie is toen door een van de bestuursleden van de Erpelrooiers, Martien Gorissen, de hierboven genoemde tekst ontstaan. Ik heb bij de opname mee staan zingen en bij de ??? zongen we "moet echt liefst af en veilig zijn". Dat het niet de originele tekst was, blijkt wel uit de woorden "Philipijn" en "gein" die zeker in het oude Eindhovense spraakgebruik nog niet waren doorgedrongen.


Datum: 19-01-2012
Naam: Cor Wijnen  
img

Vergiffenis a.u.b. Bij de tweede ??? hoort nog de tekst "Want de mensen hebben toch maar praat."


Datum: 01-02-2016
Naam: Dook Harks  
img

Wat betreft het nummer  "Wij maken lempkes op fabriek" moet ik zeggen dat wij, de hofkapel van de Volders, dit nummer hebben opgenomen in de Phonogram-studio in Hilversum met ondersteuning van het Napolitaanse orkest. Ik zelf was de slagwerkman en tevens was Marcel Tielenans erbij met trombone. Jan Theeën had het arrangement gemaakt, tevens hadden we nog 12 nummers opgenomen en kwamen we om 6.00 uur thuis. Het koor was ook van de Volders. Dames, dus bij dezen hoop ik dat het uit de doeken is gedaan wie het nummer op de plaat heeft gezet: de Volders hofkapel o.l.v. Jo v.d. Brink.