EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8125

Bijdrager:

Jaar:

1946

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Fazantlaan

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Processies / Bedevaarten

Onderwerp 3.:

Overige Processies / Bedevaarten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Processie nabij Nutsschool Fazantlaan

Beschrijving

Processie Tongelre


Geplaatst op

23-12-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 23-12-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Is dat daar achter niet het St. Joriscollege in den Elzent?


Datum: 23-12-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Het lijkt mij dat het hier om een bruiloft gaat. Zie de koets hierachter, bij een processie was er vaak een beeld of baldakijn te zien. Het meisje rechts draagt een bloemenanker.


Datum: 23-12-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Dat denk ik ok Fanny, het is echt geen sacrementsprocessie.


Datum: 23-12-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Dit tafereel herken ik van de gouden bruiloft van mijn schoonouders, zo'n twintig jaar geleden in Mariahout. Inderdaad: een open landauer met daarin het gouden paar, voorafgegaan door bloemenmeisjes. Ze werden eerst door het dorp gereden als waren het Olympische kampioenen (ze hadden wel 10 kinderen) waarna gestopt werd bij de kerk. Wat dat anker ermee te maken heeft? Geen idee!


Datum: 23-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

Nee Hennie ik denk eerder dat dat de school is in de Ploegstaat en dat de straat waar de processie loopt de Staringstraat is. Een huwelijk lijkt me ook niet van toepassing of het van bloemen gemaakte anker wat dat meisje draag moet het teken van hoop zijn. Mijn vermoeden is een of ander priesterfeest.


Datum: 23-12-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Anne geen priesterfeest dat werd in die tijd veel ingetogener gevierd. Zeker niet met een koets en bruidsmeisjes. (in de fam. meegemaakt.) En ik zal toch met Hennie meegaan wat betreft de school.


Datum: 23-12-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Wat de locatie betreft zal ik ook een poging wagen: de Nutsschool in de Reigerlaan (zie foto 7260 voor de schoorsteenkappen)


Datum: 23-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

Er wordt verwezen naar foto 8020. Hier hangt een tweekleurige vlag buiten dat zou geel/wit mogelijk kunnen zijn. Dus dan toch iets met een priester. Het teken van hoop werd vaak bij een begrafenis gebruikt. Peter ik denk het niet, deze gevel heeft een uitbouw en de ramen zijn anders.


Datum: 23-12-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Peter het voorportaal is een uitbouw. En zie het dak dat afgerond is aan de rechterkant (mijn zoon doet restauratie monumentale gebouwen zodoende kijk ik wat scherper naar de gebouwen).


Datum: 24-12-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Over ingetogen gesproken. Ik zal je als ik van vacantie terug ben, een foto uit dezelfde tijd sturen, van mijn neef uit de Kerksakkerstraat. Die is genomen bij gelegenheid van het priesterfeest. En daarop is te zien dat het heel uitbundig gevierd werd.


Datum: 24-12-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Anne, een ding is zeker, het is niet de H.Hartschool aan de Ploegstraat en ook niet de Nutsschool die er tegenover stond. Ik houd het voorlopig op het St. Joriscollege.


Datum: 24-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

Nee ingetogen is het woord niet van de kerk. De meeste priesterfeesten waren optochten met koetsen, de gilde erbij, veel bruidjes en iedereen in het zondagse pak (vaak nog eens extra gekocht). Nee Fanny ingetogen stond vaak niet in het woordenboek van de kerk. Uitzonderingen daargelaten. Hennie en ik weten zeker dat het st. Joriscollege het ook niet is. Daar staan en stonden geen torentjes op het dak . Kijk maar eens op foto 6523, foto 6524 en foto 6525.


Datum: 26-12-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Het betreft een 25 of 50 jarig huwelijks feest, het anker is het symbool van trouw.


Datum: 26-12-2006
Naam: Ben Brekelmans  
img

Goh, dat zou dan prima aansluiten bij mijn hierboven gemelde ervaring in Mariahout, Fanny!


Datum: 26-12-2006
Naam: K. vd Hoeven  
img

Geen Reigerlaan, Joriscollege en geen Staringstraat/Ploegstraat... de vraag is waar dan wel? Is het wel Eindhoven? Zo'n imposante school zouden we toch moeten herkennen...


Datum: 26-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

Fanny, zoals ik hierboven al vermeldde, het anker is het symbool van de hoop in de katholieke kerk. Algemeen heb je gelijk dan staat het naast hoop ook voor trouw en vastberadenheid. Maar aangezien we er van uit gaan dat deze "optocht iets met de kerk te maken heeft" is de betekenis hoop.


Datum: 27-12-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Ik HOOP dat ik niets verraad. Maar op de (slechte) foto van het rijtuig zijn twee bejaarde mensen te zien, een man en een vrouw, waarschijnlijk betreft het een 50 jarige bruiloft
Zie nu ook "Geloof Hoop en Liefde" foto 8181


Datum: 28-12-2006
Naam: Henri Spaan  
img

Het is de achterzijde Nutsschool aan de Reigerlaan, gezien vanaf de hoek Treurenburgstraat en Fazantlaan. Van de twee huizen aan de rechterzijde staat alleen Fazantlaan nr 4 er nu nog. Nummer 2 is herbouwd. Waarschijnlijk gaat de stoet naar de Mesdagstraat 25 ivm een 50 jarige bruiloft. Aan de identiteit van de bruidjes wordt nog gewerkt. Nu de plaats van foto 8181 nog. Ik heb vanmiddag in die buurt gezocht. Tot nu zonder resultaat...


Datum: 28-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

Ik denk dat het best een mooie oplossing zou zijn geweest als het zo was. Achter de school is toch de speelplaats en waar is die nu op de foto. Ik zie hem niet.


Datum: 28-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

Mooie foto van de achterzijde op de site over de architect Hanrath die deze school aan de Reigerlaan ontworpen heeft. www.tgooi.info/architect/reigerlaan02.jpg Ook is hier duidelijk te zien dat er tegen de achtergevel nog een laagbouw staat. Ook staan er gebouwen achter de school op de hoek van de Fazantlaan /Eksterlaan waardoor men nooit zo als bij deze foto recht op de school kan rijden .


Datum: 28-12-2006
Naam: Henri Spaan  
img

Gewoon zelf gaan kijken.


Datum: 30-12-2006
Naam: Anne Troost  
img

Ik had het mis en Peter Vermeulen had het eigenlijk van het begin bij het rechte eind maar we zijn er uit zie foto 8221 bedankt Hans . Dus geen processie Gestel maar Tongelre.