EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8314

Bijdrager:

Jaar:

2007

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Aalsterweg

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Villa's

Onderwerp 3.:

Kortonjo

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Aalsterweg - Huize Kortonjo.

Beschrijving

Tegenover service en verzorgingsflat Kortonjo ligt dit landhuis.


Geplaatst op

03-01-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-01-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Dit is toch huize Kortonjo van notaris Fens. Het landgoed van Fens strekte zich destijds, tot zeker eind jaren vijftig, uit tot aan de bebouwing van de Fuchsiastraat, Chrysantenstraat, Cyclamenstraat. Ik herinner me ook een gracht waar we gingen scholleke trietsen. Er was ook een boerderij op dit landgoed, waarvan het koren tot bij ons aan het einde van de straat (Cyclamenstraat) stond. Het bospaadje tussen de Hyacinthstraat en de Floralaan, waar je met vriendjes afsprak. Ik herinner me daar de pispotjes, ik weet niet eens hoe de bloemen werkelijk heten. Iedereen noemde het pispotjes.


Datum: 03-01-2007
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Voor die boerderij moet je even naar foto 5283 (van Leo de Wit) kijken.


Datum: 03-01-2007
Naam: Henk Mariën  
img

Ja Thérèse, bij het scholleke trietsen ging het erom dat je geen natte broek haalde. De sloot was zo breed, dat je minstens één stap op het ijs moest zetten, om er over te komen en als dat wat dun was......Als jongens gingen we ook aan de appels bij Fens en dan kwam de tuinman dreigend met zijn jachtgeweer naar buiten. Heerlijk die herinneringen!


Datum: 03-01-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Therese, Pispotjes zijn haag of akkerwinde's, latijnse naam Convolvulus L.


Datum: 03-01-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Tegenwoordige eigenaar is Van den Ende.


Datum: 03-01-2007
Naam: Peter Pilgram  
img

Ik herinner mij, een wit houten, scharnierend hek met daarop in sierletters geschilderd; Huize Kortonjo. Telkens als ik naar de voetbaltraining ging bij EVV Eindhoven zag ik Kortonjo. Mijn moeder heeft in het gelijknamige verpleegtehuis gewoond van 1999 tot 2002, beduidend minder chique dan de indrukken die ik had tijdens mijn jeugd.


Datum: 04-01-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Om in het donker, alleen, door het bospaadje te lopen durfden we niet. Je had dan wel eens de kans om een potloodventer tegen te komen. Met vriendjes erbij was het natuurlijk een ander verhaal. Jammer dat daar, waar eerst de korenvelden stonden, huizen zijn gebouwd. We hebben daar een fijne tijd gehad en zeker toen er ook nog een speeltuin was.


Datum: 27-01-2007
Naam: Mieke Garvelink  
img

Van 1971 tot 1975 hebben wij op Kortonjo gewoond. Onze zoon Koen is daar geboren en is het enige kind dat er ooit in dat huis is geboren.
Links van Kortonjo woonden Theo en Klaartje, een broer en zus. Die waren geen familie maar huurden het pand en rechts woonden Coleta en Sjors van Balen, zij was de vroegere huishoudster van Anton Fens. Na zijn dood mochten ze daar blijven wonen.
wordt vervolgd...


Datum: 06-09-2007
Naam: Jan Th A van Eupen  
img

Ja Lieke, dat scholleke trietsen kan ik me nog herinneren, en ook eikels en beukennootjes rapen. En dronken mannen uit de sloot vissen die van v.d. Boomen af kwamen. Bij Theo en Klaartje van Heugten (inderdaad broer en zus) heb ik mijn jeugd doorgebracht als onbezoldigd hulpje op de hooi -en bietenkar (1946-1953). Dat waren nog eens tijden.


Datum: 14-09-2011
Naam: Noud van Baalen  
img

In het kleine huis rechts woonde Cup (Jacobus) van Baalen met zijn groot gezin. Cup van Baalen was de broer van mijn grootvader Nol van Baalen en woonde op de Aalsterweg in cafe Casino. Cup van Baalen deed van alles voor de familie Fens zoals tuinman, chaufeur, etc.


Datum: 23-10-2012
Naam: Catharina Rappaport / Van den Boom  
img


Ik vind het fantastisch om deze oudere foto's te zien..Ik woon al lang niet meer in Holland, maar toch blijft het mijn thuis.
Toen ik 14 was ging ik hier helpen in mijn zomervakantie.
De mensen die daar toen woonden waren een man en vrouw, beiden niet jong meer en ik dacht altijd dat ze broer en zus waren, maar ik was jong en wist niet beter.
Beiden waren nogal somber personen, niet te veel lachen in dat huis en het was een donkere plaats..De mensen die hun altijd hielpen en kookten voor hun beide woonden daarnaast in het rechtse gebouw, of het was eigenlijk een klein huisje? .Ik ben daar dikwijls binnen geweest en het was heel gezellig en de mensen die daar woonden heel lief en vriendelijk...Sorry, maar kan hun namen niet meer herinneren...
<<< Catharina, lees even de reactie van Noud van Baalen op 14 september 2011. (Red. ) >>>


Datum: 20-12-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Zo zag je Kortonjo als je op het fietspad richting stad fietste. Heb heel lang gedacht dat de naam uit Indië afkomstig was, totdat ik hoorde dat het samensgesteld was uit 3 lettergrepen van de namen van de kinderen.


Datum: 20-12-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Nog maar een keer: Kortonjo is niet vernoemd naar de kinderen maar naar Moeder Cornelia (Kor), Zoon Anton (Ton) en Vader Joseph (Jo)


Datum: 20-12-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

OK Tini, ik zal het nooit meer vergeten.