EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8584

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Rechtestraat

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bevrijding

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bevrijding 19 september 1944

Beschrijving

Een Engelse tank rijdt de Rechtestraat binnen. Op de achtergrond is nog de Catharinakerk zichtbaar. Op het balkon van het hoekhuis (Boekhandel Van Pierre?) staat een Amerikaanse paratrooper te kijken. De Amerikanen ergerden zich enorm aan de Engelsen, die veel te weing vaart maakten met de opmars, waardoor uiteindelijk Operatie Market Garden ook is mislukt. Volgens mij is boekhandel Van Pierre s'avonds getroffen bij het bombardement. Ook de winkel van Rooymans kan ik me nog herinneren, maar ik weet niet meer wat ze verkochten.


Geplaatst op

16-01-2007

Reacties:

Datum: 17-01-2007
Naam: Johan.van.Proosdij ( IJsselstein )  
img

De operatie Market Garden is hoofdzakelijk mislukt door de aanwezigheid van een Duitse S.S.pantserdivisie die uit Frankrijk was teruggetrokken om een rustperiode in te lassen.
Hier was door de Nederlandse ondergrondse voor gewaarschuwd, maar door de Engelsen niet serieus genomen


Datum: 15-02-2007
Naam: Ben Dankers  

Dit lijkt me een beetje een simpele voorstelling van zaken, het mislukken van Market Garden had meerdere redenen dan een S.S. Pantzerdivisie.
De eigenwijsheid van Mr. Montgomery zou ik ook niet willen uitvlakken, alsmede het niet tijdig inzetten van de Poolse Luchtlandingstroepen. Het niet aan willen nemen van het feit dat de Ooypolder niet geheel was ondergelopen, zodat de beruchte brug te ver ook langs de andere zijde aangevallen kon worden. De veel te smalle Corridor en de te lange aanvoerlijnen. Dus een complex van redenen waar de historici nog altijd over knokken.


Datum: 07-04-2009
Naam: Albert Bockholts  

Volgens mij was de volledige naam Rooymans-Muller en was het een sigaren-, sigaretten- en tabakszaak en aanverwante artikelen.


Datum: 08-04-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Da's nog niet zo'n slechte aanname. Rooymans-Muller was in 1942 weggebombardeerd op de Demer 43 en zou heel goed in 1944 op de Rechtestraat kunnen zitten. Alleen die belettering op deze gevel was te groot voor de hele tekst Rooymans-Muller. En volgens de telefoongids van 1950 zat de sigaren- en sigarettenwinkel toen nog op de Hooghuisstraat 38. Dus het is waarschijnlijker dat hier op Rechtestraat 60 nog de fa A. Rooymans & Zn Heeren- en dameskleermakerij zat, die, na hier op 19-9-1944 weggebombardeerd te zijn, in 1950 op Vrijstraat 2 zat. .


Datum: 08-04-2009
Naam: Albert Bockholts  

Ja Hans, ik denk dat je gelijk hebt. Voor mij kwam Rooymans-Muller spontaan op, en van Rooymans & Zn. kan ik mij helemaal niets herinneren, daarvandaan.