EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

8604

Bijdrager:

Jaar:

1913

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Philips Personeel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kantoormeisjes Philips (1)

Beschrijving

Kantoormeisjes (rechts ook enkele zeer jonge jongens...) in een Philipskantoor in 1913. Foto uit familiealbum van fotograaf H. Reufel. Wie weet wat wat ze doen?


Geplaatst op

17-01-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 17-01-2007
Naam: Yvonne Levens  
img

Zou dit een boekhoudafdeling met mechanische rekenmachines kunnen zijn? Met de palletjes worden de cijfers gezet, aan de hendel gedraaid, dan weer 'n cijfer zetten, aan de hendel draaien en zo voort. Op deze manier wordt er opgeteld.


Datum: 17-01-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Op deze foto staat een vroege versie van soort van rekenmachine afgebeeld die bij Philips tot laat zeventiger jaren in gebruik is geweest bij de administratie, voor de computer haar intrede deed. De meisjes op de administratie van Philips kregen les in het bedienen van deze rekenmachine's. Het ging met een bepaald soort combinatie van toetsen om te kunen rekenen, had ik altijd de indruk.
Ik heb een latere versie van zo'n rekenmachine veilig kunnen stellen en is in mijn bezit.


Datum: 17-01-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Het zal een afdeling zijn die kostenberekening doet, of facturen controleert of maakt. In ieder geval iets met financien. Die machientjes zijn speciaal gemaakt voor dat doel.


Datum: 18-01-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Rechts zit een meisje met een schort aan. Je zou zeggen waarom een schort aan op een kantoor. Maar toen ik in 1960 bij Philips op het Productie Bureau Metaalwaren (later PMF) ging werken, verbaasde het mij dat er meisjes waren die een witte jasschort droegen. Maar die schort was echt nodig. Een deel van hun werkzaamheden bestond n.l. uit het tellen van bonnen. Deze bonnen waren een onderdeel van doorslagformulieren. Tussen deze formulieren zaten geen losse vellen carbonpapier voor de doorslag, maar de achterkant van de formulieren was carbon. Je werd ontzettend smerig als je met deze formulieren werkte.


Datum: 18-01-2007
Naam: Jo Cleophas  
img

De foto toont inderdaad een tel- of rekenkamer, waar men naar toe ging om iets te laten optellen of berekenen. Rekenkundige bewerkingen waren best nog moeilijk en de hulpmiddelen schaars. Op zo'n telmachine kon men een diploma halen. De op de foto getoonde telmachine is een Comptometer, model A, die voor het eerst in 1885 werd gemaakt in de Verenigde Staten. Toen de rekenapparatuur goedkoper en hanteerbaarder werd gingen de mensen, die iets opgeteld moesten hebben, dat steeds meer zelf doen. De typekamer heeft een zelfde ontwikkeling doorgemaakt.