EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8633

Bijdrager:

Jaar:

1935

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

213 Elzent-Noord

Straat:

Bilderdijklaan

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Villa's

Onderwerp 3.:

Den Elzent

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bilderdijklaan. (1)

Beschrijving

Links de villa die schuin tegenover het Van Abbe ligt. Toen was dit nog geen kruispunt, de PC Hooftlaan was er nog niet (zie plattegrond op foto 678). Het was het woonhuis van de burgemeester, is mij verteld. Nu is het het huis een kantoor, Bilderdijklaan 23, en (nog) veel groter: aan de linkerzijde flink uitgebouwd in ongeveer dezelfde stijl en aan de achterzijde aan de hoek Elzentlaan met een stuk modernisme verfraaid. De tuin heeft nog mooie bomen maar doet verder voornamelijk dienst als parkeerplaats van dure leasebakken.


Geplaatst op

20-01-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-11-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Dit was naar ik me meen te herinneren Huize De Elzent, waar de familie Keunen woonde welke naar ik denk eigenaar was van de rijwielenfabriek Serva, welke forse fabriek gelegen was in Geldrop Zes Gehuchten langs het spoor Eindhoven Weert. Later afgebrand?

<<< zie ook foto 8636 (Peter) >>>


Datum: 03-11-2007
Naam: Theo Welp  
img

Een grote brand in de zestiger jaren heeft dit mooie rieten dak verwoest en is daarna dan ook vervangen door een leistenen dak.


Datum: 02-05-2015
Naam: Paul van der Cingel  
img

Huize Den Elzent is, denk ik, de naamgever van de Elzentlaan geweest en de hele buurt tussen Bilderdijklaan, Jacob Catslaan en het Stadswandelpark. In de jaren '50 is begonnen aan de aanleg van de P C Hooftlaan. Er hoefde niet zoveel voor afgebroken te worden, Het koetshuis van villa Den Elzent was eigenlijk het enige bouwwerk dat er aan moest geloven, een eindje verderop moest Floris de Moel zijn tuin afstaan en achter het zwembad hoefde alleen maar het struikgewas te wijken. De villa t.o. de Hertogstraat was op 19 september '44 door de Duitsers al platgebombardeerd en dat kwam nu goed uit bij de aanleg vd PC Hooftlaan.


Datum: 02-05-2015
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Nee Paul, niet de naamgever van de buurt. Er was al een Huize Den Elzent in 1870, de villa van Coolen aan de Stratumsedijk, later villa Sinkel en nog later gemeentehuis. De gebiedsnaam Elzent is heel oud. In 1511 wordt de beemd Die Elssaet genoemd voor dit gebied. Later komt er ook de naam Elssende voor.


Datum: 02-05-2015
Naam: Paul van der Cingel  
img

Bedankt Kees, zo leer ik nog regelmatig over mijn geboorteplaats. De naam komt dus letterlijk van de andere kant. Is er ook iets bekend over de etymologie?