EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

9089

Bijdrager:

Jaar:

1973

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Bergstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Bergstraat, richting Grote Berg, 1973

Beschrijving

Deze foto heb ik destijds zelf gemaakt. Ik stond op de hoek bij de Kleine Berg. Het was toen echt een stil achterafstraatje.


Geplaatst op

08-02-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 10-04-2007
Naam: Elly van den Akker - van Hoof  
img

Inderdaad een achterafstraatje toen en zelfs een beetje verpauperd! Mijn zus kwam na haar trouwen op nr. 26 wonen en hun eerste kindje is daar geboren. Door de slechte huisvesting (vocht!) was dat kind constant ziek. Mijn zus en zwager hebben er toen alles aan gedaan het pand onbewoonbaar te laten verklaren en dat lukte. Zodoende kregen ze een ander huis toegewezen. Hetzelfde pand staat er nog steeds en staat volgens mij zelfs op de monumentenlijst!


Datum: 12-04-2007
Naam: Lies van Berlo - Kosterman  

Enkele namen van families links in de Bergstraat. Vanaf de Kleine Berg links, voorbij die fietsen, woonde familie Voets. Iets verder door in het midden de families Smulders en Van den Dungen, brandweerlieden?


Datum: 06-05-2007
Naam: Jan Thijssen  
img

Ook verder aan de linkerzijde woonden Dirk en Toos van Oene en kinderen.


Datum: 17-05-2007
Naam: Peter Jansen  
img

Dit is de straat waar ik in 1966 op nummer 16 geboren ben. Mijn opa is Jan van Grootel en mijn moeder is Angelina van Grootel (Lien). Mijn opa heeft bij de brandweer gezeten en werkte ook voor de gemeente. Ook mijn oom (Harry v. Grootel) en tante (Maria v. Grootel) woonden in de Bergstraat.


Datum: 17-05-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

Ik heb de familie Van Grootel gekend. Als kind moesten we door de Bergstraat naar kerk en school. Ik heb jaren door die straat gelopen en later gefietst toen ik op het stadhuisplein werkte bij de PTT. Ik heb de oudste van Smulders ontmoet in het Antoniushuis, drie jaar geleden. Ik weet niet meer wie mij nog kent van Van Grootel. Door de Vrijstraat was te druk voor kleine kindertjes.
Nu is het een historisch straatje kun je wel zeggen, gelukkig weinig veranderd.


Datum: 17-05-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Net voorbij de lage huisjes aan de rechterkant was een gangetje dat naar HuKaBuHu (HuisKamer BuitensHuis) leidde, een studentencafé waar ik in de zeventiger jaren regelmatig kwam.


Datum: 30-05-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Naast het Koetshuis van Notaris Fens stonden de bediendenwoningen waarin o.a. de hr. Voets woonde, de koetsier, chauffeur. Verder woonde er aan de andere zijde Paul v.d. Braken, commandant der brandweer, wiens zoon Peter een bekend kunstschilder was. De zoon Paul, die ook in de straat woonde, was een bekwaam machinebankwerker, die op de Vestdijk werkte en een bekende figuur was.


Datum: 31-05-2007
Naam: Lies van Berlo-Kosterman  
img

In Sterksel bevindt zich het PetervdBrakencentrum. Veel Eindhovenaren hebben een kunstwerk van hem.


Datum: 23-11-2007
Naam: E.Post-Martens  
img

Bergstraat 16 is het pandje waar wij in 1971 zijn gaan wonen. Via bemiddeling van de kunststichting kregen wij van de gemeente toestemming om dit huis te huren. Kort voor dat we hier konden gaan wonen, had een man met slechts een arm de binnenkant van het huis met een sloophamer bewerkt en wilde de gemeente er niets meer aan doen om e.e.a. te herstellen, want het zou op termijn toch worden afgebroken. Gelukkig ging de reatauratie toch door en er werd ook nog een geiser geplaatst (er was eerst alleen maar een koudwaterkraan). In 1972 werd onze zoon geboren. Leuke reacties van de buren: o.a. Van Grootel, Van de Dungen en van Hemmes Parket (pas verhuisd naar Boschdijk). Het oorspronkelijke huis bestaat helaas niet meer.


Datum: 11-12-2007
Naam: F. Cremers  
img

Bergstraat 4 of 6? Daar heb ik (Cremers) gewoond in 1965. Mijn broertjes zijn er geboren in 1966 en 1969, toen moesten we vanwege de slechte kwaliteit van de huizen (noem het maar onbewoonbaar) gaan verhuizen. Het is in de witte huisjes aan de rechterkant, later is er een wereldwinkel in gekomen.


Datum: 11-12-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Beste F. Het was nr. 6 waar je gewoond hebt.


Datum: 12-12-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Op de overlijdensakte van mijn overgrootmoeder (1926) en de trouwakte van haar dochter (1929) staat dat zij woonden op Bergstraat 6. Dat moet dus een van deze huisjes zijn? Ik ben er eens gaan kijken, maar er staan nu appartementen.


Datum: 16-09-2011
Naam: Peter van den Brand  
img

Rechts voorbij de lagere huizen was in de jaren 60/70 sociëteit Hukabuhu op de 1e verdieping. Het was er altijd heel gezellig en druk en er werden veel activiteiten georganiseerd.


Datum: 05-03-2014
Naam: Simon Zijp  
img

Voor meer details over HuKaBuHu, ga naar foto's 5662 en 30443.


Datum: 19-05-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Links was de tuin van Fens. Het hek is hier al weg, net als de huizen aan de oneven kant van de Kleine Berg ter weerszijden van de Bergstraat. We kwamen graag in die tuin, we waren er onbespied en het was ook wel een beetje spannend, want we wisten natuurlijk best dat we daar niet mochten zijn. Weggejaagd zijn we er nooit.