EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

919

Bijdrager:

Jaar:

1898

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Tabaksindustrie

Onderwerp 3.:

FH Raijmakers en Zonen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tabak, snuif, karotten en Amerikaansche roltabak.

Beschrijving

Lange tijd waren de tabaks/ en textielindustrie de drijvende krachten van deze stad. Een van de vele tabaksfabrieken was F.H. Raymakers & Zonen, fabriek in tabak, snuif, karotten en amerikaansche roltabak. Helaas is dit document tot nu het enige dat we konden vinden van/over deze "kleinere" tabaksfabriek. (RHCe 0015285)


Geplaatst op

03-08-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 10-01-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Geen wonder dat ik hem niet kon vinden. Franciscus Hendrikus schrijft zijn naam als Raijmakers, zijn vader Franciscus Hubertus is volgens het bevolkingsregister geboren als Raymakers. Zijn grootvader Leonardus Petrus bewoonde in 1854 het huis "De Drie Morianen" op de Rechtestraat sectie A 183 schuin tegenover het stadhuis. Hetgeen de vraag opwerpt waar het afgebeelde gebouw gestaan heeft.
(Wordt beslist nog vervolgd.)
Bericht aan Jan van der Meulen. Ook de sigarenfabrikant van de Blauwe Geit was een afstammeling van L.P. Raijmakers.


Datum: 11-01-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Evenals een rolletje munten karot genoemd wordt, is de pruimtabak ook in een soortgelijk rolletje verkrijgbaar. Vroeger mocht er in de fabriek niet gerookt worden en pruimde men. Dat was voor sigarenmakers niet zo moeilijk, daar het puntje van de sigaar altijd een kleine oneffenheid had die met de mond verwijderd werd. Roken mocht alleen als er een klant in de fabriek kwam. Ik hoor mijn vader nog vertellen dat iedereen een sigaar aan moest steken en deze brandend in een bepaalde houding moest vashouden, zodat de kegel mooi wit opbrandde. Zo gauw als de klant weg was gingen de sigaren uit en werd het werk hervat. Het gebeurde dat men wel eens een karot voor de dag haalde en een stukje aanbood.. Als het verbod lang aanhoud in de openbare gelegenheden, zou er zo maar een vraag naar pruimtabak kunnen komen. Vroeger in de mijnen werd ook veel gepruimd.


Datum: 11-01-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Een fraaie bijkomstigheid van het pruimen was dat, door het gebruik, veel sputum in de mond kwam, die dan in een, naast de kachel geplaatste, bak ( spauwbakske) moest komen van moeder de vrouw. Maar als de heer des huizes op zijn gemak in de leunstoel dicht bij de kachel lag, gebeurde het met regelmaat dat het bruine straaltje net de bak miste. .Maar ook dat was niet zo heel bezwaarlijk want in de meeste huizen werd één keer in de week den herd ( woonkamer ) omgespit.


Datum: 11-01-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

De opa van mijn man pruimde ook. Steevast haalde hij dan met zijn kleinkinderen het volgende grapje uit: "kom es hier menneke, gij het nog noit iets van men gekrigge". Hij liet je dan de hand openen, ogen dicht doen en dan duwde hij een uitgekauwde pruim in je hand. Grapje van opa, die zelf de meeste lol had.


Datum: 01-04-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Het op het briefhoofd afgebeelde pand blijkt het "Virginisch schip" op de hoek Vrijstraat Vijksteeg te zijn en Francisus Hubertus Raijmakers de achterkleinzoon van tabakshandelaar Henricus van Baer wiens dochter Catharina in 1810 eigenaar werd van Vrijstraat 28. Bron oa eindhovens verborgen verleden.