EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

93

Bijdrager:

Jaar:

1961

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Paradijslaan

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Zuivelinrichtingen

Onderwerp 3.:

St Joseph

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Melkfabriek St. Joseph.

Beschrijving

Deze foto werd toegestuurd met de vermelding "Melkfabriek St. Joseph te Eindhoven". De fabriek heeft gestaan aan de Paradijslaan en is later overgenomen door Campina.


Geplaatst op

17-04-2005

Reacties:

Datum: 14-08-2005
Naam: M. Gosgerbo  
img

Deze melkfabriek stond langs de Dommel aan de Paradijslaan. Tegenover woonde later de muzikale familie Franssen. Nu staat er het nieuwe woonblok. Volgens mij heet dat Groot Paradijs.


Datum: 23-10-2005
Naam: Bea Franssen  
img

Leuk om deze foto te zien! Ik ben een van die Franssens die daar woonde.


Datum: 24-10-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Tijdens de gehele oorlogsjaren kon men hier ijsjes halen. Ik bedoel een pak, want de ijsjes waren zo groot als een pakje boter. Grote blokken...heerlijk!


Datum: 06-01-2006
Naam: Annie van Hout Mandigers  
img

De melkfabriek stond er al in 1935. De opstand vooraan op de foto is voor de boeren die hun melkbussen zo van de kar op die opstand konden zetten. Aan de andere kant woonde de tandarts Bosch. En mijn nichtje van 6 jaar is in 1949 door een melkkar die uit de oprit kwam overreden, ze was meteen dood. De fabriek ligt in het centrum en niet in Gestel.


Datum: 18-01-2006
Naam: Henk Simmer  
img

Ja, waar nu de appartementen van Groot Paradijs staan, lag ooit dit melkfabriekje. De directeur was dhr. Bannenberg. Ik weet nog hoe ik bijna elke dag meeliftte met een melkwagen uit Nuenen (fam. Geevers). Een kar met paard ervoor, volgeladen met bussen melk. Die bussen werden op het perron weggezet. Geen vrachtbrieven, geen bewijs van ontvangst. De nummers op de melkbussen identificeerden de eigenaar/boer. Prachtige herinneringen die weer bovenkomen dankzij deze foto.


Datum: 12-01-2007
Naam: René Teunissen  
img

Willy Bannenberg en ik waren op de lagere school (1946-1952) klasgenoten. Spelen bij hem thuis (ze woonden tegenover de fabriek) was extra aantrekkelijk vanwege de ijsjes. Maar ik heb er ook mijn eerste sigaretten gerookt.


Datum: 22-05-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Een zestal huizen werd naast de fabriek en de Dommel in 1938 gebouwd. Hiervan bestaan er nog twee, nl. vlak voor de Dommelbrug. In enkele van de afgebroken huizen zetelde tijdens de oorlog de gevreesde Duitse Sicherheitsdienst, de SD.


Datum: 10-06-2007
Naam: Frank Zuylen  
img

Even verderop aan deze kant van de Paradijslaan woonden in de vijftiger jaren de familie Metz, de familie Verdijk (met twee beeldschone dochters) en de al genoemde tandarts Bosch. De behandelstoel in zijn praktijkruimte op de verdieping keek uit op de Dommel, maar daar zag je tijdens de behandeling natuurlijk niet veel van. Tegenover de ingang van de melkfabriek was jarenlang het architectenbureau van De Bever gevestigd. Begin vijftiger jaren kwam de melkboer nog langs de huizen: een kar waarop een grote melktank en een klein paard ervoor.


Datum: 12-06-2007
Naam: René Teunissen  
img

Tandarts Bosch? Enige relatie met tandarts Zacharias Bosch in Stratum?


Datum: 13-06-2007
Naam: Theo Welp  
img

Tandarts Van den Bosch, ook onze tandarts, had in de vijftiger jaren een zwembad in de achtertuin en ertegenover woonde de vrouwenarts Falke, die vele Eindhovenaartjes op de wereld heeft geholpen, zo ook mij.


Datum: 23-06-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Plaats : Eindhoven / Centrum / Paradijslaan
Omschrijving : Melkfabriek St. Joseph, Paradijslaan 13b
Datering : 1955 - 1955
Auteur(s) : niet vermeld
Object : foto
Atlantisnummer : 0007095


Datum: 31-01-2008
Naam: Carool van der Sommen  
img

Ik herinner me dit beeld ook nog zeer goed. Ook de families komen me zeer bekend voor. Bosch was ook onze tandarts. Aan de achterkant stroomde de Dommel met altijd een witte sliert melk van het reinigen van de melkbussen en de apparatuur. Al gauw was zwemmen in de Dommel niet meer verantwoord. Op die plek lag ook een gezonken boot in het water en het verhaal ging, dat hier een echtpaar was verdronken. Als kind vond ik dat indrukwekkend, maar nu twijfel ik hier sterk aan, omdat de Dommel hier nog geen meter diep was. De heer ir. Bannenberg ben ik later bij DMV-Campina in Veghel tegengekomen en hij moet dus de zoon van deze zuiveldirecteur zijn geweest. Liggen hier in Eindhoven de roots van de op handen zijnde formatie van 's-werelds grootste zuivelcoöperatie Friesland-Campina?


Datum: 16-07-2009
Naam: Ties van den Berge  
img

Je had vroeger twee melkfabrieken in Eindhoven, St. Joseph en St. Petrus. St. Joseph lag inderdaad tussen de Paradijslaan en de Wal. St. Petrus lag waar nu de doorgang is naar het Lodewijk Napoleonplein tegenover de St. Antoniusstraat met de Steentjeskerk, nu museum Kempenland. Befaamd waren de hondenkarren van de melkboeren van beide bedrijven, handkarren waaronder een trekhond liep.


Datum: 21-02-2016
Naam: Frans van Zuiden  
img

Mijn vader zaliger heeft vroeger bij St. Joseph melkfabrieken als botermaker gewerkt. Toen een van mijn broers verkering kreeg met een meisje uit Veldhoven, bleek de opa van haar mijn vader nog te kennen.


Datum: 29-10-2016
Naam: Paul van der Cingel  
img

Op de kleuterschool, 1944-46, had ik een klasgenootje Franz Mooz, hij woonde in een van de huizen tussen melkfabriek St Joseph en de houten brug over de Dommel. Al heel gauw verhuisde hij met zijn ouders naar Duitsland. Als ik dan hier lees dat de SD er tijdens de oorlog had gezeten, vraag ik mij af of die fam. Mooz er iets mee te maken had. De fam. Metz herinner ik mij ook, ze hadden twee grote Airedale terriërs. Dat vond ik als klein ventje zeer indrukwekkende dieren. De familie woonde in het eerste huis naast de toerit van de melkfabriek.


Datum: 03-08-2017
Naam: Marianne de Natris  
img

Ja, dat is erg leuk om deze locatie te zien. Oma woonde op de Grote Berg 33. En op woensdagmiddag ging ik regelmatig melkpoeder, die uit de zakken gelekt was, ritselen. Dat was lekker, maar mocht niet. Dan kreeg je de bewaker achter je aan. Spannend.


Datum: 09-01-2018
Naam: Mat Vaes  
img

En niemand zegt iets over de ijsjes van St Joseph. De eerste na de oorlog, in een mooi papiertje met rode opdruk, je kreeg er twee koekjes bij!