Bijdrager Onbekend
Jaar: 1961
Locatie 1.:Centrum |112 De Bergen |Paradijslaan
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Zuivelinrichtingen |St Joseph
Melkfabriek St. Joseph.
Beschrijving | Deze foto werd toegestuurd met de vermelding "Melkfabriek St. Joseph te Eindhoven". De fabriek heeft gestaan aan de Paradijslaan en is later overgenomen door Campina. |
---|---|
Geplaatst op | 17-04-2005 |
Reacties
Naam: Annie van Hout Mandigers
De melkfabriek stond er al in 1935. De opstand vooraan op de foto is voor de boeren die hun melkbussen zo van de kar op die opstand konden zetten. Aan de andere kant woonde de tandarts Bosch. En mijn nichtje van 6 jaar is in 1949 door een melkkar die uit de oprit kwam overreden, ze was meteen dood. De fabriek ligt in het centrum en niet in Gestel.
Naam: Henk Simmer
Ja, waar nu de appartementen van Groot Paradijs staan, lag ooit dit melkfabriekje. De directeur was dhr. Bannenberg. Ik weet nog hoe ik bijna elke dag meeliftte met een melkwagen uit Nuenen (fam. Geevers). Een kar met paard ervoor, volgeladen met bussen melk. Die bussen werden op het perron weggezet. Geen vrachtbrieven, geen bewijs van ontvangst. De nummers op de melkbussen identificeerden de eigenaar/boer. Prachtige herinneringen die weer bovenkomen dankzij deze foto.
Naam: Jan Van Der Meulen
Een zestal huizen werd naast de fabriek en de Dommel in 1938 gebouwd. Hiervan bestaan er nog twee, nl. vlak voor de Dommelbrug. In enkele van de afgebroken huizen zetelde tijdens de oorlog de gevreesde Duitse Sicherheitsdienst, de SD.
Naam: Frank Zuylen
Even verderop aan deze kant van de Paradijslaan woonden in de vijftiger jaren de familie Metz, de familie Verdijk (met twee beeldschone dochters) en de al genoemde tandarts Bosch. De behandelstoel in zijn praktijkruimte op de verdieping keek uit op de Dommel, maar daar zag je tijdens de behandeling natuurlijk niet veel van. Tegenover de ingang van de melkfabriek was jarenlang het architectenbureau van De Bever gevestigd. Begin vijftiger jaren kwam de melkboer nog langs de huizen: een kar waarop een grote melktank en een klein paard ervoor.
Naam: Carool van der Sommen
Ik herinner me dit beeld ook nog zeer goed. Ook de families komen me zeer bekend voor. Bosch was ook onze tandarts. Aan de achterkant stroomde de Dommel met altijd een witte sliert melk van het reinigen van de melkbussen en de apparatuur. Al gauw was zwemmen in de Dommel niet meer verantwoord. Op die plek lag ook een gezonken boot in het water en het verhaal ging, dat hier een echtpaar was verdronken. Als kind vond ik dat indrukwekkend, maar nu twijfel ik hier sterk aan, omdat de Dommel hier nog geen meter diep was. De heer ir. Bannenberg ben ik later bij DMV-Campina in Veghel tegengekomen en hij moet dus de zoon van deze zuiveldirecteur zijn geweest. Liggen hier in Eindhoven de roots van de op handen zijnde formatie van 's-werelds grootste zuivelcoöperatie Friesland-Campina?
Naam: Ties van den Berge
Je had vroeger twee melkfabrieken in Eindhoven, St. Joseph en St. Petrus. St. Joseph lag inderdaad tussen de Paradijslaan en de Wal. St. Petrus lag waar nu de doorgang is naar het Lodewijk Napoleonplein tegenover de St. Antoniusstraat met de Steentjeskerk, nu museum Kempenland. Befaamd waren de hondenkarren van de melkboeren van beide bedrijven, handkarren waaronder een trekhond liep.
Naam: Paul van der Cingel
Op de kleuterschool, 1944-46, had ik een klasgenootje Franz Mooz, hij woonde in een van de huizen tussen melkfabriek St Joseph en de houten brug over de Dommel. Al heel gauw verhuisde hij met zijn ouders naar Duitsland. Als ik dan hier lees dat de SD er tijdens de oorlog had gezeten, vraag ik mij af of die fam. Mooz er iets mee te maken had. De fam. Metz herinner ik mij ook, ze hadden twee grote Airedale terriërs. Dat vond ik als klein ventje zeer indrukwekkende dieren. De familie woonde in het eerste huis naast de toerit van de melkfabriek.