EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

977

Bijdrager:

Jaar:

1959

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Strijp

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Oude verdwenen wegen in Strijp. (1)

Beschrijving

In Strijp hebben, eigenlijk nog niet eens zo lang geleden, een aantal wegen plaats gemaakt vanwege een herstructurering. Op bovenstaande afbeelding ziet u het gebied tussen Zeelsterstraat en Halvemaanstraat waar nu de Rondweg en de Tilburgseweg liggen. Een fragment van een plattegrond van Eindhoven uit 1959 van uitgeverij Konings. Zie ook afbeelding 1106 een luchtfoto met de situatie in 1944.


Geplaatst op

11-08-2005

Reacties:

Datum: 11-03-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Op mijn plattegrond uit plm 1936 ziet de Ekkerstraat er precies hetzelfde uit. Wel leuk deze plattegrond omdat de Ring met rotonde hierop is ingestippeld.


Datum: 11-03-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Bij de bocht in de Ekkerstraat t.h. van het kerkhof liep een 'paaike' naar de Schootsestraat. Waar het 'groene gedeelte'bij de Schootsetraat komt. vlak bij de kerk, daar lagen korenvelden en weiden en 't ekkertje waar wij voetbalden. De goal was tegen de muur van het kerkhof. Dus mijn conclusie; het was dus niet de Ekkerstraat maar zo als vele zeiden; 't ekkerspaaike.


Datum: 14-05-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Schitterende kaart van de situatie zoals ik die van mijn lagereschooltijd herinner. Dagelijks liep ik met schoolvriendjes van de Halvemaanstraat door de Venstraat en de Barneveldstraat. Vanaf daar het vliegerveld oversteken met zijn greppels met braamstruiken naar de Jan Ligthartschool die ook op de kaart staat (hoek Noord Brabantlaan en v.d. Muydenstraat. Vooral het gebied waar nu het Evoluon staat roep veel herinneringen op omdat ik daar veel speelde met vriendjes die rond het Hugo de Grootplein woonden.


Datum: 09-11-2006
Naam: Piet Snijder  
img

Langs het pad 'Het Ven' stond een boerderij met daarachter een boomgaard. Vorige week ontmoette ik bij toeval iemand die die situatie ook nog kende omdat zij als verpleegster bij die boerderij aan huis werkte.


Datum: 26-01-2007
Naam: Ria Otten  
img

Ik herinner mij Het Ven in de jaren 55-59 nog erg goed. Mijn grootouders (Geert en Kee Konings) woonden aan het Ven, het huis lag aan een reet die in ZW-richting liep. Opa had een flinke rij vruchtbomen, een stuk tarweland en veel struikjes kroezels, rode bessen. Zijn gebied grensde aan de tuinen van de woningen aan de oostzijde van de A. Moddermanstraat en was afgezet met prikkeldraad.
Op het Ven woonde ook het petroleumvrouwke. Er stonden daar meerdere woningen.


Datum: 08-05-2007
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Nooit geweten dat de Paaltjesweg en de Biezenweg vroeger heel ergens anders lagen dan nu en dat de Venstraat toen 3x zo lang was en helemaal tot aan de Schoenerstraat liep.
Zo leer je nog eens wat, hahaha.


Datum: 14-06-2007
Naam: Harry Verstappen  
img

Allemaal zeer bekend. Het petroleumvrouwke op het Ven, waar in de buurt ook nog een poppendokter zat. Aan het eind van de Struyckenstraat lag een renbaan voor windhonden. Verder veel lol gehad op de velden rond het Ven, vooral toen de boerderijtjes leegkwamen en door ons vakkundig werden gesloopt. Het was alleen uitkijken voor juut Sanders die ons scherp in de gaten hield


Datum: 27-08-2007
Naam: Leo de Folter,  
img

Beste Piet Snijders. Ik kan me ook nog wel een en ander herinneren uit die tijd. Ik woonde in de Schootsestraat naast de protestantse kerk. Weet jij ook nog van Peer Verhulst, die boer met een hele grote notenboom. Die kon je bereiken via een paadje. Dat paadje is volgens mij nu het pad naast de brandschadewinkel. Dus naast het pand dat vroeger een drankzaak was. En later zat hier een bromfietshandel in van Christ Roestenburg. Een broer van de speedwayrijder Toon Roestenburg.


Datum: 28-08-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Het was inderdaad dat pad, Leo, de drankwinkel was van Verboven. Wat verderop zat Verleijsdonk met textiel. Maar pas op als je aan de noten kwam van boer Verhulst.


Datum: 28-08-2007
Naam: Marienella Meulensteen  
img

Volgens mij zat bromfietshandel Roestenburg 'het Speedwayhuis' op de hoek van de Ekkerstraat hoek Strijpsestraat. Op de andere hoek zat heremodezaak Klumpers.


Datum: 29-08-2007
Naam: Leo de Folter  
img

Ja Marienella je hebt deels gelijk. Je zette me aan het denken. Om het compleet te maken, daar zat een motor-en bromfiets zaak en benzinepompje van de Fam. Roestenburg. Zonen Jan en Christ deden de zaak. Als ik me niet vergis hadden ze ook nog een dochter. Later is Christ voor zichzelf begonnen met bromfietsen in de Schootsestraat. Ik moet even een kleine vergissing recht zetten. Waar ik eerder aan Piet Snijders schreef dat zijn speedway-broer Toon heette moet dat Jan zijn. Ik ging regelmatig kijken in het voetbalstadion van Brabantia. Daar op de sintelbaan werden speedwaywedstrijden gehouden. Als je in de bocht stond, en je wilde alles zien, kon je na de wedstrijd de sintels uit je gezichtsvel plukken.


Datum: 29-08-2007
Naam: Ad Louwers  
img

Hennie, die textielwinkel in de Schootsestraat was volgens mij niet van Verleijsdonk, maar van Verdijsseldonk. Dat was familie van de Verdijsseldonken, die ook een winkel hadden op de Strijpsestraat vlak naast het postkantoor.


Datum: 31-08-2007
Naam: Leo de Folter,  
img

Ad, de textielwinkels van Verdijseldonk in de Schootsestraat en die in de Strijpsestraat die winkeliers dat waren 2 broers. Op de plek waar nu het postkantoor staat, tegenover de oude pastorie van pastoor Werners, werd in de oorlog een pand gebombardeerd wat toen geheel uitbrandde. De hele buurt lag toen vol met half verbrande stafkaarten. Maar weet je ook nog dat vlak bij de textielzaak in de Schootsestraat een fietsenwinkel zat van Zwiers. Een van de zoons organiseerde fietswedstrijdjes rond het Plataanplein. Daar mocht iedereen aan meedoen. Er reden jongens mee met hun gewone fiets maar dan met het stuur ondersteboven en 'n keer linksom dan had je ook soort wielrenstuur.


Datum: 15-05-2008
Naam: Henk Plasmans  
img

Tot mijn twaalfde jaar heb ik op Het Ven gewoond de namen die ik mij nog herinner zijn vanaf de Tolstraat, Helmus van Tuyn (later Vissers), Somers (schildersbedrijf), Dorus van Liempt (petroleum), Vogels (tuinbouwkassen) en Konings (paadje richting Bredalaan, zo gingen wij naar de Theresiakerk). Terug vanaf Vogels oversteken naar richting Venstraat, de Suisse van de Theresiakerk (later Sanders), dan de fam. Teurlinxks (ook degene die toen begon met het prepareren van dieren), terug vanaf Vogels rechts aanhoudend, Plasmans (met de grote boomgaard, mijn opa) verder door en dan rechts de pad in Crooymans( smid, later De Jongh bloemen, dochter is Bloemensalon Nelly, en weer later Van Dijk), naast deze drie gezinnen heb ik van mijn geboorte t/m mijn twaalfde jaar gewoond.


Datum: 31-05-2009
Naam: Ria van Gameren.  
img

Mijn ouders zijn vanuit Gelderland gaan wonen en werken in de Tolstraat (nu staat er het Evoluon). Dirk van Gameren heeft er een grossierderij in groente en fruit opgericht. Samen met zijn broers: Frans, Bas en Henk is het toentertijd uitgegroeid tot een flink bedrijf. Later hebben zij op Zeelsterstraat 18 de zaak voortgezet. Mijn 6 broers hebben ook allemaal in dezelfde tak gewerkt.


Datum: 11-08-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Niemand vermeldt het, maar waren die wegen tussen Strijpsestraat en Beukenlaan niet veel meer dan zwarte paden? Of waren er enkele wel bestraat? Ik herinner me dat er een terrein was aan de Strijpse straat t.o. de Botenlaan waar een aantal jaren Mack vrachtwagens stonden. Wie weet meer?


Datum: 11-08-2010
Naam: Leo de Folter  
img

Ja Paul dat was inderdaad het geval. Dat kan ik me ook nog goed herinneren. Deze stonden aan de Strijpsestraat kant naast een boerderij van Strijp uit voor het kruispunt. Meer weet ik op dit moment ook niet.


Datum: 18-12-2010
Naam: Martin van de Goor  
img

Het eerste stuk van de Venstraat en een deel van de Brandkuilstraat was bestraat met kinderkoppen. De rest was allemaal zandweg, deels verhard met zwart gruis.
Die vrachtwagens waren van Bierens Transport Onderneming (BTO), het terrein was aan de Strijpsestraat, maar het huis, annex 'kantoor' stond aan de Venstraat.
Bierens zelf is indertijd onder een van zijn eigen vrachtwagens gedood, toen die door de krik zakte.


Datum: 19-12-2011
Naam: Henk van Winkel  
img

Ik herinner me de Venstraat vanaf de Zeelsterstraat als een zeer slecht stuk kinderkoppen waar je als fietser alleen langsaf kon rijden. Vaak alleen lopen.
Na de twee bochten om de "Vapro" (oude gaarkeuken) was de splitsing met links een bestraat (asfalt?) vervolg en rechts de Brandkuilstraat met zwarte sintels. Ik kan me tot aan de Koenraadkerk alleen een schuur herinneren, maar geen kruising met de Tolstraat. Volgens mij was die aan de oostzijde doodlopend.


Datum: 19-12-2011
Naam: Paul van der Cingel  
img

Wat Henk zegt kan ik me nog wel voorstellen, ik kwam er alleen als mijn vader naar een pati|ënt ging die ongeveer bij het `knietje` van de Venstraat woonde, vanaf de Zeelsterstraat  a..d. rechterkant. Van de andere kant herinner ik mij alleen maar de doodlopende Beukenlaan bij de Plaggenstraat. Ik reed wel vaker met hem mee als hij visites ging rijden, zodoende heb ik Eindhoven wel leren kennen.


Datum: 10-02-2012
Naam: Joop Mengde  
img

De Jongh was fietsenmaker, in de etalage waar nu al 50 jaar bloemen staan stonden toen fietsen. Een huis verder was de boerderij van Slegers, diens dochter Dora paste bij ons thuis op als ons moeder in moest vallen op de Theresiaschool.,