EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

9965

Bijdrager:

Jaar:

2007

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

215 Joriskwartier

Straat:

Heezerweg

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Heezerweg. (2)

Beschrijving

Het stuk tussen Heistraat en Lupinestraat, waar foto Drossaers zat. Naderhand een zaak in juwelen en edelstenen, die nu in de Heuvelgalerie zit. (Onder een trap.)


Geplaatst op

08-03-2007

Reacties:

Datum: 09-03-2007
Naam: Willy van den Akker  

In het rechtse hoekpand op nr. 170 woonde vroeger (1935) de familie Willem van Gestel-van den Akker. Deze mensen hadden hier een kruidenierswinkel. Later hebben zij het veranderd in een sigarenwinkel met snoepverkoop. Daarna heeft een dochter het overgenomen en er een luxe bonbon- en snoepzaak van gemaakt.


Datum: 14-05-2007
Naam: Jules Muis  
img

Dit stukje Heezerweg ken ik wel, de tweede woning van de fam. Muis (Hannie, Jan Ursela, yours truly) op nr. 182 van ongeveer 1955 (na eerst op nr 165?-pal tegenover de Tulpstraat gewoond te hebben, van 1946-1955). Behalve de winkel van Van Gestel-Mientje, Jaantje, Meja, Betsie, Henk, Wim (uitvoerig beschreven elders op deze site) was er in die tijd geen commercie. Naast ons (180?) woonde een familie Aarts (Piet, Jan, Frans, mama). Daarnaast de familie Donner (Hammie, Jopie, Simone, Germaine). Aan de overkant was een dependance van de bibliotheek in de voorkamer van de familie Gilsing, waar alle klassieke kinderboeken te leen waren voor een fluitje van een cent. En een familie Femer, Roodenhuis (Ria) en Bofman. Het was een integraal deel van de Heezerweg als elders beschreven. Achter dit stuk Heezerweg was het terrein van drankhandelaar Vromans, eerst alleen senior (met zijn kippen), later ook Michel met zijn eigen Drie Hoefijzers-vertegenwoordiging, een vakantiewerkgelegenheid waar ik uitvoerig van gebruik heb gemaakt en het Eindhovens kroegencircuit vroegtijdig heb leren kennen. Vele houten, later metalen, fusten veilig geborgen in menig Eindhovense kelder; de Heezerweg en omgeving had zo zijn eigen sociologie en de oproep elders het een eigen plaats te geven op de website verdient navolging.


Datum: 14-05-2007
Naam: Willy van den Akker  

Beste Jules Muis, even de namen verbeteren van de fam. Willem en Mietje van Gestel-van den Akker.  De kinderen zijn Bets, Sjan, Mia, Henk en Ad. Sjan is getrouwd met een zoon van drankhandelaar Vromans.


Datum: 17-05-2007
Naam: Jules Muis  
img

Tja, zo zie je maar, fonetisch geheugen en de Fatima-school heeft zes jaar vergeefs geprobeerd me spelling bij te brengen.
Naast van Gestel woonde in dezelfde tijd een familie Driessen, accordeonfanaten. En met een luchtbuks in huis. Als er even niet werd opgelet een feest als je eigen ouders over zo'n bezit niet wilden horen. Menige mus door menige muis clandestien geveld. De Vromansen' hun real estate was in de weinig stille uurtjes het voornaamste schietveld.
De foto is ook genomen vanuit het kruispunt Heezerweg/Heistraat, waar ik nog indrukwekkende herinneringen aan heb. Toen ik op ongeveer 8-jarige leeftijd (1952) met de oude Vromans zijn paard(je), dat in de wei was ondergebracht waar nu het Fatima-kerkpleintje is, naar de Vromans woning begeleidde. We waren net de hoek om van de Heezerweg de Heistraat in, toen hij mij de teugels in de hand drukte van dat voor mij geweldig beest, en schreeuwde acheruit, achteruit, achteruit tegen een lijkbleke bestuurder van een kolenvrachtwagen, die de draai rechts Heezerweg/Heistraat vanuit de stad maakte en een ongeveer tien jaar oud fietser(tje) niet had opgemerkt. Ik zal nooit het beeld en geluid vergeten van een vebrijzeling van jongen en fiets onder de voorwielen van de vrachtauto. En de moeder van de jongen (een familie van de Heezerweg, ter hoogte van nu Thomas a Kempislaan) die betraand zo'n tien gestopte fietsers aankeek en zei: gaat U maar naar huis, hij is dood. Een volgende keer over al die dronken mannen die niet zonder kleerscheuren tegen lantaarnpalen liepen.


Datum: 02-06-2007
Naam: Marlou Ansems Siteur  
img

Ik ben in deze buurt wel bekend, althans ik heb daar op school gezeten bij de zusters Theresia en Francinie, juffrouw Pot en De Vries en een juffrouw uit Vught. Ik ken daar nog enkele namen van: Thea Snepvanger woonde in de Vrijstraat, Wilma de Bie, Dinie v.d. Sleen woonde op de oude Hastelweg, De Greef op de Zeelsterstraat, Isabelle Kuipers Tjalkstraat, Dieni Aakstraat, Mientje v.d. Pas Best, Dinie Toirkers Strijpsestraat, Gerda van Erp. Ik zou het leuk vinden weer wat van hen te horen.
Ik ben nog eens gaan kijken een paar jaar geleden. Wie weet wat dat nu voor een school is? Toen was het een lagere en een huishoudschool. Ik kan me nog herinneren dat we in de eetzaal ooit mochten slapen en kreeg toen post van mijn broertje, die had het plaatje van Peter Koelewijn gekocht van Kom van dat dak af. Maar waarom we daar mochten slapen weet ik niet. 's Middags bleven we over en aten daar onze boterham op. Ik kwam met de bus uit Strijp en als de school uit was en je had wat uitgevreten, kon je van school te voet naar het station en met de volgende bus verder naar huis. Dat is me vaak overkomen.


Datum: 14-06-2007
Naam: Marienella Meulensteen  
img

Marlou, weet je zeker dat je commentaar onder de goede foto staat? Ik zou bijna denken dat je het over Strijp hebt.


Datum: 14-06-2007
Naam: Marlou Ansems Siteur  
img

Ja ik ben in Strijp geboren op de Hastelweg maar heb in de Lupinestraat de lagere school en huishoudschool gehad. Vandaar zoek ik ook in deze buurt, want ze kwamen van alle stadsdelen met de bus. Ik ging vanuit ons huis met twee bussen naar school, eerst naar het station en dan verder naar Stratum en stapte uit op de Leenderweg. Daar tussen de Heezerweg lag ergens de Lupinestraat, de school heette St. Jozefschool, dacht ik. Ik weet niet of het de straten zijn die op de foto staan. Ik ben benieuwd en hoop dat ik vriendinnen terugvind uit die tijd dat ik daar gezeten heb.


Datum: 04-04-2008
Naam: Tonnie van Putten  
img

Het ongeval op de Heezerweg/Heistraat herinner ik me ook heel goed. Het was mijn vader die de jongen eronderuit haalde. Na eerst geproobeerd te hebben met meerdere mensen de vrachtauto te stoppen. Het was recht tegenover waar wij woonden. Ik woon nu in Wisconsin, USA.


Datum: 05-04-2008
Naam: Marlou Ansems  
img

Hallo Marienella. Mijn commentaar staat wel goed,maar die juf Pot die stond voor de klas in Strijp in de Fredriklaan als ik me niet vergis. Dus een foutje van mijn kant. Sorry, maar de rest klopt wel.


Datum: 15-08-2016
Naam: Michelle  
img

Weet iemand nog de naam van de Indonesische familie die in de Heistraat woonde? Rond 1957.
<<< Michelle, we zien ook graag je achternaam. (Red.) >>>