Fotonummer:

3154  

Jaar:

Jaartal onbekend

Bijdrager:

Willem Verstegen
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Groep 1: Religie | Katholieke Kerken | Woensel, St Petrus, Oude Toren

Locatie 1Woensel - 432 Oude Toren - Oude Torenstraat

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Oude Toren (4)

Fraaie zomerfoto van de Oude Toren in Woensel, met rechts de O.L. Vrouwekerk. Zie ook de waslijn met het te drogen wasgoed aan de zijkant van de boerderij. Ook het zandpad zal wel een naam hebben, maar die kan ik mij op dit moment niet herinneren.

Deze foto is geplaatst op: 23 februari 2006Uw reacties

Dat zandpad was de Kerkstraat en liep via de Kaakstraat naar Den Bosch. (zie boek: Stadsgenoten deel II foto 122).

Toegevoegd door: H. Somers op 24 februari 2006

De Schakelstraat liep vanaf de Kloosterdreef, achter het nonnenklooster (nu Imkerstraat) naar de Oudetorenstraat en sloot daarop aan precies bij de Oude Toren (nu Byrdstraat).

Toegevoegd door: Tini van Rooij op 24 februari 2006

<<< Willem, ik heb jouw foto door een iets duidelijker exemplaar overschreven >>>
De nok van het dak van de kerk van O.L. Vrouw van Atijddurende Bijstand is nu een witte horizontale lijn, anders zou je bijna denken dat het twee aparte kerken zijn. De zon staat vol op het dak.

Toegevoegd door: Peter Vermeulen op 24 februari 2006

Als je nu vanaf de afgebeelde boerderij in de richting van de fotograaf liep, kwam je voorbij de fotograaf rechts de sloperij van Jan de Greef tegen.

Toegevoegd door: Wil van Hout op 24 februari 2006

In het huis op de foto woonde naar ik meen de klompenmaker.

Toegevoegd door: Jan Kivits op 08 maart 2006

Later heeft in dat huis ene Klaassen gewoond.

Toegevoegd door: Hennie de Groot op 08 maart 2006

Jan Klaassen was een handelaar in oud ijzer en metalen. Hij woonde met zijn bedrijf langs deze straat maar verderop tussen de Oude Torenstraat en de Kaakstraat. Op deze foto kun je hem niet zien, want zijn huis staat precies achter het huis. In mijn herinnering eigenlijk twee huizen. Ik dacht dat dit een blokje van twee was.

Toegevoegd door: Tini van Rooij op 14 maart 2006

In de boerderij voor de Oude Toren woonde melkboer Van Rooij. En het klopt dat als je richting fotograaf loopt rechts Jan de Greef met zijn autosloperij was. Want dat was mijn opa, die woonde op de Eckartseweg en de sloperij liep helemaal door tot aan de Oude Toren.

Toegevoegd door: Sepha Korsten op 14 maart 2006

Ik vind deze foto geweldig omdat ik mijn jonge jaren zo dikwijls over dat pad gelopen heb als ik naar familie op de Eckartseweg ging. Dank aan W.Verstegen.

Toegevoegd door: Jan.v.Houtum op 16 april 2006

Ik vind dit een van de mooiste foto's die ik tot nu toe heb gezien. Als ik het me goed kan herinneren, woonde in dat huisje een man die Pukkie heette. Ik ging daar altijd naar toe voor onderdelen voor mijn bromfiets. Bij hem binnen lag het vol met onderdelen zoals motorblokjes, carburateur, allerlei remhendels en noem maar op. Het lag allemaal netjes verdeeld en hij had bijna alle onderdelen. Je greep nooit mis en het was niet duur.

Toegevoegd door: Willy Gerrits op 16 april 2006

Klaassen woonde schuin tegenover deze boerderij. Ik weet dat, want Jan Klaassen kwam bij ons thuis in het café op de Eckartseweg. Hij was zeeman.

Toegevoegd door: Sepha Korsten op 16 april 2006

Woonde de in bromfietsen handelende Pukkie van Heeswijk niet aan de Kerkweg tegenover de Oude Toren?

Toegevoegd door: Hans van Melis op 16 april 2006

Is het niet zo dat in het huis voor de Oude Toren de fam. Van Rooy (o.a. mijn ome Frans) woonde, en het straatje ertegenover de Schakelstraat heette, met aan de rechterkant een rijtje huizen? In het eerste huis woonde Pukkie van Heeswijk, in het tweede huis heeft ook nog familie van mij gewoond. Daar tegenover was toch de Fraterschool?

Toegevoegd door: Ad Herijgers op 17 april 2006

Pukkie van Heeswijk woonde in dit huis rond 1960. Volgens mij was het geen boerderij maar twee huizen onder één kap. Jan Klaassen woonde niet ertegenover, maar verderop links, achter de huizen op de foto. De huizen op de foto staan aan de Schakelstraat. Achter deze huizen kwamen eerst de Oude Torenstraat en daarna de Zooistraat uit op de Schakelstraat. Klaassen zat met zijn bedrijf tussen deze twee straten. Zijn huis stond volgens mij aan de Oude Torenstraat.

Toegevoegd door: Tini van Rooij op 17 april 2006

Pukkie (de bromfietsonderdelenhandelaar) woonde volgens mij in het eerste huis rechts in de Schakelstraat vanaf de Oude Toren gezien.

Toegevoegd door: Jacq van Dijck op 17 april 2006

Jack je hebt gelijk. In het eerste huis woonde Pukkie van Heeswijk, in het tweede huis woonde de fam. Hendrixs, in het derde huis de fam. Frans van Rooy en in het vierde de fam. Jan Scheepers. Dit allemaal in de jaren zestig.
Zie voor namen foto 3948 en foto 3920.

Toegevoegd door: Peter v. Laanen op 24 april 2006

Willy Gerrits, als je voorbij deze woningen op het driehoekige veldje rechtsaf ging waar ook enkele woningen stonden (Klaassen?) woonde Pukkie in het eerste huis van een rijtje dat lag tegenover de Frater Andreasschool, die er nu nog steeds staat. In deze rij was ook de opslag van Bolletje Beschuit. Volgens mij stond de fotograaf net voorbij de molen, met daar tegenover de witte woning van Ooms. Voorbij het driehoekige met natuurstenen afgezette veldje, waar ik mijn brommer op total loss reed, richting kerk had je rechts op de hoek een houtverwerkingsfabriekje waar ze triplexplaten maakten.

Toegevoegd door: Peter Verhagen op 07 oktober 2006

Toen mijn ouders in 1970 een nieuwbouwwoning betrokken in de Nansenstraat, moest natuurlijk de achtertuin aangelegd worden. Daarbij troffen wij een behoorlijk aantal bromfietsonderdelen aan op ongeveer 60 cm diepte. Zou het mogelijk zijn dat die van Pukkie afkomstig waren?

Toegevoegd door: Harry v.d. Velden op 05 november 2006

Kijk naar het volgnummer in de titel, (4), en zoek ALLE andere foto's.

Toegevoegd door: Hans van Melis op 29 november 2006

Zie ook foto 5861.

Toegevoegd door: Henk de Bitter op 29 november 2006

Harry van der Velden, kijk eens op de plattegrond van foto 3922. Ik schat dat het huis van Pukkie ongeveer stond bij de letter B van Byrdstraat. En dat is toch wel een eindje verwijderd van de Nansenstraat.

Toegevoegd door: Tini van Rooij op 29 november 2006

Ik dacht dat de Kaakstraat doorliep tot het driehoekig veldje, Wodanplein genaamd. De huizen links werden volgens mij bewoond door Juul, de klompenmaker en Jan Klaassen, handelaar in vodden, oud ijzer en metalen.

Toegevoegd door: Klaas Gaikema op 12 december 2007

Aan de rechterkant achter de heg stond een woonwagen, daarin woonde Bax. Later zijn ze verhuisd naar de rechter woning van de grote boerderij aan de Schakelstraat.
In de linker woning woonde eerst Scheepers en daarna heb ik er verschillende jaren gewoond tot aan de sloop.
In de twee kleine huizen woonde rechts Puk van Heeswijk en links eerst Ouwe Gijs en later Schellekens.

Toegevoegd door: Piet Leenen op 18 december 2007

Dit is een prachtige foto uit mijn jeugd. In het huis op de foto woonden de grootouders van Jan Klaassen, die bij mij in de klas zat. Peter van Laanen en Peter Verhagen, jullie verhaal is juist. Tini van Rooij, de Zooistraat kwam niet op de Schakelstraat uit, maar lag aan het einde van de Oude Torenstraat en was de verbinding tussen de Woenselsestraat en de Oude Torenstraat.

Toegevoegd door: Willem van den Heuvel op 13 januari 2008

Inderdaad Willem, in dat huisje met de was op de lijn woonde Jan Klaassen. Ze hadden elf kinderen, waarvan er nog vier in leven zijn. Een stukje verder in de Oude Torenstraat woonde een zoon van Jan Klaassen, helaas vroeg gestorven. Hij was de eerste. Ik, Lies Werrens, ben de kleindochter van Jan Klaassen.

Toegevoegd door: Lies Bloksma - Werrens op 16 februari 2008

Op deze foto ziet alles er uit zo als ik het mij herinner. Prachtfoto. Het raampje waar je opkijkt was de slaapkamer, we mochten nooit verder komen dan de keuken, want de rest was taboe een dikke 55 jaar geleden. Wat een fijne herinneringen om aan terug te denken, zelfs de onderbroek aan de lijn en de oude schuren.

Toegevoegd door: Lies Bloksma op 24 juni 2010

Tini, volgens mij klopt het niet wat je hier zegt. Dit is niet de Schakelstraat, maar de Kaakstraat. Welk huisnummer had dit pand?

Toegevoegd door: Bauke Hsken op 14 juli 2011

Inderdaad Bauke, hier ben ik onlangs ook achter gekomen. Dit is de Kaakstraat. Ik heb deze huisjes verwisseld met die op foto 26758. Dat betekent ook dat de rest van mijn verhaal hierboven niet klopt. Dit is een blokje van twee. In het tweede huis van hieraf woonde Jan Klaasen, de oud-ijzerhandelaar. Ik heb mijn moeder wel eens horen vertellen dat er vroeger in het eerste huisje een vrouw woonde die Mie Was genoemd werd. Zij deed de was voor anderen en was gespecialiseerd in het wassen van witte kanten damesmutsen.

Toegevoegd door: Tini van Rooij op 14 juli 2011

Klopt niet Tini. In het huis waar je op kijkt, met de was aan de lijn, woonde Jan Klaassen en het klopt, dit is de Kaakstraat. Het huisnummer weet ik helaas niet meer, maar ik zie alles weer voor me als ik naar deze foto kijk. Ik heb er heel wat tijd doorgebracht.

Toegevoegd door: Lies Bloksma op 14 juli 2011

Zou dit dubbelpand het adres Kaakstraat 41-43 gehad kunnen hebben, met in 1934 de bewoners Van der Weijden (41) en Van Rooij (43)? Ik weet ook dat er op Oude Torenstraat 7 melkventer Van Rooy woonde.

Toegevoegd door: Bauke Hsken op 14 juli 2011

Mijn moeder heeft begin jaren '30 in het eerste huisje gewoond. Mijn opa en oma, Jan en Lien v.d. Ven, hadden daar een fietsenhandel in nieuwe Serva-fietsen en gebruikte fietsen. Deze werden verkocht, gehuurd en op afbetaling gekocht. Mijn opa moest elke zondag de dorpen rondom Woensel afrijden om bij de kopers geld op te halen. Ook hadden zij een fietsenstalling t.b.v. de wielerbaan de Jordaan. Mijn vader, Mies v.d. Heijden, die daar 's middags werkte om wat bij te verdienen, heeft daar mijn moeder, Sjaan v.d.Ven, leren kennen. Het huisje stond inderdaad in de Kaakstraat, ongeveer op de plaats waar nu een elektriciteitshuisje staat bij de Oude Toren. Haar buurvrouw was inderdaad Mie Was, een ongehuwde vrouw. Mijn moeder dacht dat het no. 45 was, maar dat weet ze niet zeker.

Toegevoegd door: Jan van der Heijden op 17 juli 2011

We hebben in het RHCe gevonden dat het om de Kaakstraat 43-45 gaat. Maar we hebben ook gezien dat het pand bij een hernummering een adres aan de Schakelstraat is geworden. Wanneer en welk nummer, zoek ik nog uit. Had Tini toch nog een beetje gelijk!

Toegevoegd door: Bauke Hsken op 17 juli 2011

Het Wodanplein dat Klaas noemt (12-12-2007), lag niet bij de samenkomst van Oude Torenstraat/Kaakstraat/Schakelstraat. Daar lag wel een soort driehoekig pleintje, maar het had geen straatnaam. Het Wodanplein was een nieuw gepland plein tussen Eckartseweg en de de Oude Toren. Het was een bouwplan uit 1932, dat uiteindelijk niet gerealiseerd is. De naam Wodanplein is in 1954 weer ingetrokken en later kwam er op die plaats de Vroenhof.

Toegevoegd door: Kees van der Hoeven op 10 juli 2012

in 2008 schreef ik dat er nog vier kinderen van Jan Klaassen en Marie van Bueren in leven waren. Heden is het er nog maar een. En dan blijven de kleinkinderen over, waarvan er ook al veel op leeftijd zijn.

Toegevoegd door: Lies Bloksma-Werrens op 22 december 2012

Ik kan me herinneren dat in het eerste huis in die tijd Schepers woonde (mijn vader huurde daar een garage voor zijn auto). Ik kan me ook nog ouwe Gijs voor de geest halen, zeker zijn manier van fietsen, zo langzaam als hij dat kon heb ik nooit iemand meer zien doen. Als jong menneke ging ik bij hem houtjes voor zijn keukenkacheltje hakken en het rook binnen altijd naar verbrande koffie en speculaas, Puck zat met zijn bromfietssloop in het laatste huis richting de toren.

Toegevoegd door: Ben Puts op 27 november 2013

Tijdens en de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog woonde op nummer 43 of 45 Bergmans, meer bekend onder de bijnaaam "nonkel"; hij was van Belgische komaf en tijdens de Eerste Wereldoorlog als vluchteling naar Nederland gekomen en hier gebleven.

Toegevoegd door: Frits Hekman op 20 januari 2017

Die huizen op de foto zijn in de Schakelstraat en ik kwam altijd daar op vakantie vanuit England. Daar, op nr.2b, woonden mijn grootouders, Klaassen en ik ben zeker van het adres omdat brieven daar naartoe waren gestuurd.

Toegevoegd door: Maria Smith Tootell op 09 maart 2018

 
Reactie toevoegen