Fotonummer:

3535  

Jaar:

1930

Bijdrager:

Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
E-mail bijdrager

Andere gerelateerde foto's:

Locatie:

Vergroot kaart

Groep 1: Woonpanden en boerderijen | Villa's | Balkwiel 1

Locatie 1Centrum - 111 Binnenstad - Ten Hagestraat

Deel deze pagina
Foto omschrijving

Balkwiel van Redele.

De villa van de zeepfabrikant tegen het decor van de fabriek van Mignot & De Block. (RHCe 0002500)

Deze foto is geplaatst op: 12 augustus 2006Uw reacties

Links van de villa lag de oude zeepziederij "De Lelie" voordat hij naar de Tramstraat verhuisde.

Toegevoegd door: Anne Troost op 18 maart 2006

Anne, ligt deze villa dan op de hoek Kanaalstraat-Vestdijk? Later, vanaf 1930, is familie van zeepfabrikant Redele gaan wonen in een villa op Parklaan 56. Dit pand dateert van 1916 en is gebouwd in opdracht van F.van Dijck (zie sigarenfabriek "Juliana") naar tekening van architect Karel P.C. Bazel. Het pand Parklaan 56 werd door F van Dijck "Stroohuis"genoemd, maar de familie Redele heeft het omgedoopt in "Balkwiel" m.a.w. ze namen de namen van hun vorige villa mee.

Toegevoegd door: Theo van den Dungen op 11 augustus 2006

In 1930 kwam de villa op de hoek van de Vestdijk te liggen. Alles rechts op de foto moest verdwijnen voor de aanleg van die Vestdijk. Een villa zonder tuin, een goede reden om te verhuizen.

Toegevoegd door: Hans van Melis op 11 augustus 2006

Hans, ik begrijp niet hoe de tuin van Balkwiel al in 1930 verdwenen is vanwege de doorbraak van de Vestdijk naar de Bleekstraat. De tuin lag er nog steeds gedurende de oorlog, mt de oprit naar het huis. Ik heb er nog peren en appels gehaald in de achtertuin, toen het bezet was bij de Duitse SS. Ik kreeg wel flink op mijn donder van mij vader toen ik thuis kwam met een halve mud fruit, en hem moest vertellen waar ik het vandaan gehaald had. Maar niettemin werd er lekker van gegeten, maar als jongen zijnde deed je die dingen.

Toegevoegd door: Cor van Suydam op 22 januari 2007

Moet dat niet ongeveer 1950 zijn? De doorbraak met de nieuwe Verdijkbrug is van na de oorlog.

Toegevoegd door: Vic van Lijf op 22 januari 2007

Jazeker Vic en Cor, te veel naar 1930 geredeneerd. Op de kaart! van 1937 is de weg nog niet doorgetrokken.

Toegevoegd door: Hans van Melis op 22 januari 2007

Ik heb altijd gedacht dat de straten lagen als volgt: Kanaalstraat tot aan de Tramstraat rechts, en Ten Hagestraat links, verderop langs de Ten Hagestraat naar rechts Vestdijk, dan lag "Balkwiel" op de hoek Kanaalstraat-Ten Hagestraat. De doorbraak van de Vestdijk heb ik nooit meegemaakt, omdat ik in 1950 in dienst moest en vandaar naar Australia. Graag opheldering hierover. Wel was er gedurende de oorlog een loop- en fietsbruggetje over de Dommel gelegd, zodat je van de Bleekstraat naar de Plekhoek en Rechtestraat kon gaan. Het pad kwam uit bij de oude grachtbrug op het Stratumseind. Er was ook een pad langs Balkwiel dat naar het distibutie kantoor ging, dat zal het begin geweest zijn van de Vestdijk doorbraak.

Toegevoegd door: Cor van Suydam op 23 januari 2007

Onder Burgemeester Kolfschoten is de doorbraak Vestdijk langs Huize Balkwiel gerealiseerd richting Bleekstraat. Naast het betreffende huis richting Paterskerk stond voorheen de Zeepziederij, die werd afgebroken en een nieuwe fabriek werd gebouwd met in de gevel o.a. een Lely. Het betreffende huis lag op minstens 25 meter afstand van de Kanaalstraat. Later is het pand nog gebruikt voor de Sociteit Concordia, de Huurcommissie enz. tot de slopershamer het inmiddels uitgewoonde pand met de grond gelijk maakte.

Toegevoegd door: Jan van der Meulen op 10 november 2007

De doorbraak is geweest in de 50er jaren. In 1957 is de Bleekstraat officieel veranderd in het achterste gedeelte van de Vestdijk. Toen moet ook de Verdijkbrug er zijn gekomen. Ik herinner me dat wij daar speelden toen het net klaar was. In 1958 werd het adres van de Villa veranderd van Ten Hagestraat 1 in Vestdijk 125. Redele was in 1930 naar de Parklaan gegaan en toen is er burgemeester Verdijk in gekomen, die heeft er gewoond tot 1942. Daarna zat er de Nederlandse SS Standaard 5. Er heeft nog veel meer in gezeten, is in ieder geval bewnd geweest tot 1961 en is gesloopt in 1981.

Toegevoegd door: Marjo Spierings op 10 november 2007

Ja Theo dat klopt, hij lag op de hoek van de Kanaalstraat en de Tramstraat. Boven in de voorkant bij de dakuitbouw stond de naam in zandsteen aan weerskanten van het raampje. Hadden ze die stenen ook meegenomen zou wel zo mooi zijn geweest.

Toegevoegd door: Anne Troost op 11 augustus 2200

 
Reactie toevoegen