EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

10844

Bijdrager:

Jaar:

1971

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

114 Fellenoord

Straat:

Boschdijk*

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Woensel, St Antonius Fellenoord

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Antoniuskerk Fellenoord, het Maria-altaar

Beschrijving

Na de huwelijksmis gingen bruid en bruidegom vaak even naar het Maria-altaar in een aparte hoek achter in de kerk.


Geplaatst op

06-04-2007

Reacties:

Datum: 06-04-2007
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Niet alleen vaak Hennie, maar altijd! Weet je ook waarom dat gebruikelijk was in de katholieke kerk? Dat was bidden voor de vruchtbaarheid.


Datum: 07-04-2007
Naam: Mieke van Weel van Tuijl  
img

Het Maria-altaar was niet achter in de kerk, maar links van het hoofdaltaar.


Datum: 07-04-2007
Naam: Will van Oers  
img

Er was een aparte Mariakapel naast de hoofdingang.


Datum: 07-04-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Sorry Mieke, ik was even in de war met het Maria-altaar in de kerk van O.L.V. van Altijd Durende Bijstand. Daar ben ik getrouwd dus.


Datum: 07-04-2007
Naam: Jos van den Heuvel  
img

In “onze” tijd (1961) kon een rooms-katholieke christen zijn of haar huwelijk met een reformatorisch christen laten inzegenen in een rooms-katholieke kerk, maar daar moest specifieke toestemming voor worden gegeven door het dekenaat waaronder de parochie resulteerde. De inzegening vond dan plaats voor het Maria-altaar en dus niet voor het hoofdaltaar. Ofwel de hele maar wel verkorte mis werd in een zijbeuk, links van het hoofdaltaar, opgedragen. Pas in 1971 zijn de zaken m.b.t. het gemengde huwelijk door de kerken wat verruimd. Onder www.PKN is hierover wel wat meer te vinden.
Verklaring aangaande het huwelijk tussen reformatorische en rooms-katholieke christenen (Getekend 8 mei 1971)


Datum: 08-04-2007
Naam: Netty ten Hartog Denkers  
img

Wij zijn in 1968 gehuwd in de kerk in Vaartbroek. De dienst werd gedaan door een pastoor en dominee. Wij hebben totaal geen problemen gehad met de inzegening van dit gemengde huwelijk. De hele dienst werd door pastoor en dominee samen met ons volledig op elkaar afgestemd.


Datum: 08-04-2007
Naam: Mieke van Weel-van Tuijl  
img

Mijn zus is in 1965 in deze kerk getrouwd met een niet-katholieke man, maar moest voor het altaar, bij de communiebanken blijven zitten. Ze hebben ook geen loper gekregen.


Datum: 26-08-2009
Naam: Albert de Groot  
img

Leuk om te zien waar deze kandelaars stonden in de kerk, één ervan is in mijn bezit.


Datum: 26-08-2009
Naam: Toon Geevers  
img

Ik ben in 1967 getrouwd in de Maria Middelares door pastoor Brocken. Mijn aanstaande was Nederlands Hervormd maar er was geen enkele beperking. Er werd zelfs gevraagd of zij ook de communie wilde ontvangen.


Datum: 10-07-2011
Naam: Ben Brekelmans  
img

Ook wij gingen naar het Maria-altaar. Maar ik wist niet dat dat was om voor vruchtbaarheid te bidden. Dat had de Maarheeze'se meneer pastoor ons vooraf ook niet verteld. En nog veel meer niet, trouwens. Toen we naar het Maria-altaar liepen, draaide mijn vrouw haar hoofd op verzoek richting onze bruidsfotograaf Jozef de Greef, waardoor de zwanendonzen rand van haar hoed vlam vatte via de bruidskaars die ze voor zich uit hield. Best paniek, natuurlijk. In één ruk trok ik die hoed af, inclusief de haarspelden waarmee hij zat vastgespeld. Oef, vuur meteen gedoofd. En de pastoor? Die wist heel ad rem te melden dat ie nog nooit had meegemaakt dat de Heilige Geest zo snel was neergedaald. Lachende kerk. De hoed is daarna weer gefatsoeneerd en vastgespeld. En met die vruchtbaarheid is het ook goedgekomen;-)