EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

10858

Bijdrager:

Jaar:

1905

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vrijstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Groente / Fruit

Onderwerp 3.:

SJ van der Weijde

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vrijstraat winkel (1)

Beschrijving

Dit is de eerste van drie foto's die alle drie de winkels/woonhuizen van mijn grootouders in de Vrijstraat weergeven. Op het raam staat: "S.J.van der Weijde, Handel in binnen en buitenlandsche groenten en vruchten". Mijn grootvader had, in combinatie met deze winkel, een tuinderij dichtbij het Philipsfabriekje op de Emmasingel toen daar nog de stadsgracht lag. Later werd de tuinderij verplaatst naar waar weer later het Lodewijk Napoleonplein was. Mijn grootouders staan in de deuropening. Mijn vader dacht dat het huisnummer 15 was. Op foto 479 is de winkel rechts in het straatbeeld te zien voor de laatst geparkeerde auto. Op foto 1320 aan de linkerkant eveneens, maar nu zie ik dat de winkel ernaast links die van P. Bruning/Co is. De bouw van het huis is ook opvallend van stijl met het ijzeren beslag, de tegels in de gevel onder de houten sierlijsten bij de dakgoot, de dakkapel. Het is een merkwaardige statische scène. Iedereen wil duidelijk op de foto. Voorbijgangers en zelfs een fietser in een soort uniform met pet met een wonderlijke motorfiets staan stil en zijn aan het poseren. Kennelijk waren foto's in die tijd nog iets bijzonders. De foto dateert van rond 1900, is in ieder geval van voor 1910. Een zoon van mijn grootouders is uit de dakkapel geklommen en staat stoer tussen de hangplanten, die je daar toch niet zou verwachten. Iedereen kijkt heel ernstig, ook het kind, dat merkwaardig ouwelijk gekleed is met pakje en bolhoed. Wellicht een jongere zoon van de winkeleigenaren. In de etalage zien we allerlei lekkernijen, onder een stolp, in kisten, flessen, potten, bussen en blikken, vruchten, meloenen enz. Aan weerszijden in de etalage uiterst links onder de naam en uiterst rechts zijn nog twee dezelfde poppen of afbeeldingen van een kind of danseresje (een speeldoosje?) te ontwaren. Boven de deur het bordje Remio-margarine.


Geplaatst op

06-04-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-04-2007
Naam: Peter Vermeulen  

Hans, een zeldzaam mooie foto! Ik was er even stil van toen ik hem zag.
Ik vermoed overigens dat, als ik de adresboeken er op na sla, het huisnummer toen 16 moet zijn geweest (na 1920 werd dat nr 9).


Datum: 06-04-2007
Naam: Peter Vermeulen  

Ik vermoed toch dat ik iets te voorbarig ben geweest. Ik denk dat S. van der Weijde ten tijde van deze foto op nr 10 zat (P. Brüning zat op 8 en rechts zit op foto 1320 Bierbrouwerij de Haas. Later zal hij naar 16 zijn verhuisd, maar die foto komt nog, als ik het goed begrijp.


Datum: 18-05-2007
Naam: Laura v.d. Weide  
img

Beste Hans, toevallig heb ik deze foto al. Het jongetje dat op de stoep zit is mijn opa Jan van der Weide (Jacobus Johannes).
===Is jouw foto onbeschadigd Laura? Dan zouden we die (en andere?) graag op de site hebben. (redactie)===