EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

10887

Bijdrager:

Jaar:

1920

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vrijstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Groente / Fruit

Onderwerp 3.:

SJ van der Weijde

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vrijstraat winkel (2)

Beschrijving

Deze foto is een vervolg op foto 10858. Deze foto is van Vrijstraat 9, rond 1920 schatte mijn vader. Mijn grootouders zijn dus enkele huizen "opgeschoven" richting Keizersgracht. Ze woonden met hun gezin boven deze zaak. Mijn grootmoeder staat in de deuropening. Op de etalageruit is vermeld "S.J.v.d.Weijde, Fijn fruit en comestibles, teleph. 230. Ook al is de stijl van etaleren hetzelfde (potten, bussen en flessen op glazen schappen als afscherming van de winkel binnen, het losse fruit beneden) zijn in deze etalage opvallend veel meer merken en merkartikelen aanwezig dan in de etalage van de vorige winkel. Het assortiment is enorm uigebreid en veel diverser geworden dan toen, 15 jaar daarvoor. Van Nelle koffie en thee, Anton Hunink rookworsten staat vermeld. Ze staan er ook uitgestald op een glazen plateau. Volkscandijkoek, Peijnenburg's witte koek, stoom..koek? Sickesz cacao in bussen en melkchocolade, medicinale Bloedwijn van de Pleegzuster. Taminiau is te lezen op potten. Verder liggen er appels, hangen er trossen druiven, staat er een gevlochten rieten mand met zuidvruchten, doosjes camembert, prima roomboter voor 110 ct. Er liggen ook flessen wijn en uiterst links beneden lijkt een hoekje rookwaar en sigaren. In het bovendeel van de etalage onder het bordje delicatessen is sprake van een zekere ordening en symmetrie met de twee glazen sierpotten met snoep of Engelse drop (was die er al?), de potten honing, de blikjes Buisman en de Maggi-flessen. De producten beneden in de etalage zijn zo verschillend van aard en verpakking dat de roomboter naast de dozen chocolade ligt en het van alles wat is geworden. Er was een heel groot en divers aanbod, dat men kennelijk allemaal wilde laten zien aan de voorbijgangers. De crisisjaren lijken nog heel ver weg. Links laag op de muur is een woord geschreven; de eerste handgeschreven graffiti?


Geplaatst op

08-04-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-04-2007
Naam: Peter Vermeulen  

De foto is in ieder geval niet van vóór 1920 omdat het adresboek van 1917 als huisnummer 16 vermeldt. Bij de annexatie van 1920 werd dat nummer 9. De winkel is in vergelijking met de eerste foto 3 panden opgeschoven.


Datum: 08-04-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Weet iemand wie er links en rechts van de winkel zaten?


Datum: 08-04-2007
Naam: Peter Vermeulen  

In 1922 werd deze winkel geflankeerd door twee herenmodezaken. Op nummer 7 zat P.F.A. Speet en op nummer 11 A.H. Bijnen.


Datum: 08-04-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Op nr. 7 is later Trocadero gekomen van Theo de Vries sr. In 1961 is het allemaal afgebroken ten behoeve van V&D.


Datum: 13-10-2012
Naam: Paul van der Cingel  
img

Taminiau herinner ik van de jam en fruit in glazen potten. Opmerkelijk dat zoveel andere merken nog steeds bestaan, nu bijna 100 jaar later.