EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

11064

Bijdrager:

Jaar:

1951

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Geraniumstraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

MAVO / (M)ULO / VMBO

Onderwerp 3.:

H Hart MULO

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
H. Hart Mulo, Geraniumstraat, 1951.

Beschrijving

De foto werd genomen voor het pas geopende gebouw.


Geplaatst op

16-04-2007

Reacties:

Datum: 16-04-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Helemaal rechts Jet van Agt. Zij was hoofd van de St. Jozefschool in de Geraniumstraat. Gaf ze ook les op de Mulo? Helemaal links juffr. Metzemakers, zij gaf o.a. Engels. Toen ik naar de Mulo ging in 1955 waren er geen nonnen meer. Ik herinner me van de kleuterschool en lagere school nog zuster Servatia, zuster Clementina, en het hoofd van de Mariaschool zuster Juanina. Ik meen dat, toen ik in de vijfde klas zat, alle nonnen zijn vertrokken.


Datum: 16-04-2007
Naam: Marie-Thérèse Hagens  
img

Klopt helemaal Thérèse, Jet van Agt was het hoofd van de St. Jozefschool en heeft nooit les gegeven op de Mulo. Ik meen dat een zus van haar op de Mariaschool stond. De familie van Agt woonde bij ons in de St. Gerarduslaan. Ze hadden ook nog een broer, Toon, die we de dubbeltjeszoeker noemde, waarom weet ik niet meer.


Datum: 19-04-2007
Naam: Betsie Lodewijks  
img

Ik heb op de Don Boscoschool, meisjesschool, op het Mimosaplein gezeten. Daar was een juffrouw Van Agt het hoofd, haar voornaam is mij niet bekend. Ze woonde ook in de St. Gerarduslaan en bracht altijd in een glazen fles heel sterke koffie-extract van thuis mee, waar de kinderen van de hoogste klas voor de leerkrachten koffie voor de pauze van moesten zetten.


Datum: 19-04-2007
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Ook een juffr. van Agt heeft in de Cyclamenstraat gewoond. Als ik me niet vergis in het huis naast de bibliotheek. Volgens mijn moeder had zij 18 jaar verkering, voor zij trouwde. Later heb ik gehoord, dat zij een tante was van Dries van Agt.


Datum: 19-04-2007
Naam: Adelheid Smits Hagens  
img

Die helemaal rechts staat is Jo van Agt. Zij is later met een meneer Koster getrouwd.


Datum: 20-04-2007
Naam: Marie-Thérèse Hagens  
img

De Geraniumstraat maakt heel wat los. Betsie Lodewijks heeft gelijk: Jo van Agt, rechts op de foto, is in 1954 van de H. Hart Mulo naar de Don Boscoschool vertrokken als hoofd. Ik kan me voorstellen dat er nogal verwarring onstaat over alle van Agten. Er waren in de familie 9 kinderen. Bets, Jeanette, Jo, Jet, Truus, Netty, Maria, Han en Toon. Jet, Jo en Truus waren resp. onderwijzeres en lerares. Velen hebben bij een van hen in de klas gezeten. De juffr. van Agt in de Cyclamenstraat was Bets Glaudemans, die met Luc van Agt is getrouwd. Wij noemden ze Tante Bets en Ome Luc in onze straat (Gerarduslaan). Deze twee hadden zich ontfermd over bovengenoemde kinderen, die van een broer van Ome Luc waren. Lieke het was nog langer de verkering, 29 jaar, daarna getrouwd en weer gescheiden. Ze woonden boven de bibliotheek en de ingang was in de Cyclamenstraat. Inderdaad een aangetrouwde tante dus van Dries van Agt. Na de scheiding heeft ze zich weer mevrouw Glaudemans genoemd en heeft jaren naast mijn schoonmoeder op de Boutenslaan gewoond. Ze is 98 jaar geworden.


Datum: 20-04-2007
Naam: Henk Mariën  
img

Ik herken (hoewel iets ouder dan ik) links naast de zuster, een overbuurmeisje van mij, Agnes(?) van Vught uit de Gladiolusstraat. Haar vader was eerst brigadier, later adjudant bij de Politie. Mevrouw Glaudemans herken ik ook als degene waar de bieb in de Gladiolusstraat op draaide. Had zij niet iets van Tante Pollewop?


Datum: 21-04-2007
Naam: Marie-Thérèse Hagens  
img

Op foto 9394 staat Truus van Agt, best verwarrend met al die onderwijzeressen. En nogmaals: veel van ons hebben bij een Van Agt in de klas gezeten.


Datum: 30-01-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Dit gebouw heeft zijn langste tijd gehad. Voor de gehele Geraniumstraat zijn plannen voor nieuwe voorzieningen en appartementen. De schoolgebouwen in de Geraniumstraat hebben hun oorspronkelijke onderwijsfunctie verloren. Het zogenaamde noordelijk schoolgebouw (M)Ulo en de oude Mariaschool rechts hiervan, waarvan de ingang in de Begoniastraat lag, is momenteel nog in gebruik als wisselschool. Dit zal nog een tot twee jaar duren. Daarna zullen deze twee gebouwen incl. de gymzaal worden gesloopt. Het zuidelijk schoolgebouw, de school aan de linkse kant van de Ulo, de oude St. Jozefschool, wordt verbouwd tot gezamenlijke praktijk (HOED = Huisartsen Onder Een Dak) met fysio- en ergotherapeuten. Op de site www.gerarduspleinplus.nl is hier wat meer uitgebreid over te lezen. Er is nu nog slechts één school in de Gerardusbuurt nl. de Talisman in de Seringenstraat (vroeger kleuterschool en nonnenklooste), terwijl er vroeger in deze buurt alleen al zes katholieke scholen waren te weten een kleuterschool, twee lagere jongensscholen, twee lagere meisjesscholen en een meisjes (M)Ulo.


Datum: 17-04-2008
Naam: Mary Boerebach (de Wit)  
img

Helena (Leny) Spee van Gemert, die deze foto inzond, is op 18 januari 2008 in Wollongong, NSW Australië, na een langdurige ziekte overleden. We zullen ons haar goede werk blijven herinneren dat zij deed voor de oudere Nederlandse immigranten in de Illawarra-district.


Datum: 11-08-2011
Naam: Marian van Agt  
img

Ere wie ere toekomt, al is het een beetje laat: de negen kinderen Van Agt (onder wie mijn vader Toon) zijn na het overlijden van hun vader in 1936 grootgebracht door diens broer Luc van Agt en jongste zus de weduwe Bets Strijbosch-van Agt. Zij is mijn oudtante, maar in de familie werd ze 'oma tante Bets' genoemd. Niet te verwarren met Bets Glaudemans!