EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

11095

Bijdrager:

Jaar:

1945

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Overige WO II

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bedankje van onze geallieerden. (1)

Beschrijving

Twee dankbetuigingen die mijn vader na de oorlog kreeg toegezonden. M'n vader staat op foto 8843. In ons huis in de Wattstraat hebben we gedurende de oorlog Engelse en Amerikaande piloten onderdak verleend. Eind 1943 is ons hele gezin ondergedoken geweest (de oudste broer was dat al en mijn moeder was Engelse) omdat de Duitsers er inmiddels achter waren gekomen.


Geplaatst op

17-04-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 04-04-2015
Naam: Leendert Smit  
img

Florence,
Is je ook iets bekend wie de contacten voor deze onderduik van piloten waren? Er moet bijv. voor bonnen zijn gezorgd en ik neem aan dat de piloten vanaf jullie weer verder gingen.


Datum: 04-04-2015
Naam: Florence de Vos  
img

In 1943 was ik 10 jaar oud en er werd mij alleen verteld dat ik natuurlijk niemand mocht vertellen van de bij ons inwonende piloten. Ineens was er zo'n piloot bij ons en hij verdween ook plotseling. Meestal lag ik dan al in bed. Later heb ik van mijn vader gehoord dat er aan de grens met België een man is aangehouden die juist bezig was een piloot over de grens te helpen. En die man had mijn vaders adres op zak. Iets dat natuurlijk nooit had mogen gebeuren! Vader werkte bij Philips en daar kwamen de Duitsers hem ophalen. Gelukkig is Philips groot en daar werkten diverse mensen die ook bij de ondergrondse waren, zodat de Duitsers van het kastje naar de muur werden gestuurd. Intussen werd er voor mijn vader gezorgd dat hij in een van Philips' grote vrachtauto's tussen andere spullen kon ontsnappen. Geweldige samenwerking!
Van één van de Engelse piloten die vrij lang bij ons verbleef is het zeker gelukt weer thuis te komen. Mijn ouders hebben nog lang na de oorlog contact met hem gehad. Van de anderen heb ik niets vernomen.


Datum: 04-04-2015
Naam: Florence de Vos  
img

Wat bonnen betreft kan ik me nog wel herinneren dat er af en toe een jong meisje van een jaar of 8 bij ons aan de deur kwam. Zij bracht altijd een paar bonnen die ze aan mijn moeder gaf. Maar waar die vandaan kwamen weet ik niet. Moeder wist het ook niet.........